Războiul Rusiei și ambiția Chinei obligă SUA. Americanii sunt pregătiți pentru un război în spațiu „chiar din seara aceasta”
Potrivit generalului de brigadă Jesse Morehouse din cadrul Comandamentului Spațial al SUA, responsabil de operațiile spațiale, agresiunea Rusiei și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la jumătatea secolului nu au lăsat SUA „nici o altă opțiune” decât cea de a se pregăti pentru înfruntarea în operații orbitale.
U.S. Space Force
„SUA sunt gata să lupte chiar din această seară în spațiu, dacă este necesar”, a declarat Morehouse într-un briefing susținut la ambasada SUA din Londra. „Dacă cineva ar amenința SUA sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de sprijin reciproc de apărare, suntem gata să luptăm în această seară”.
Sateliții stau la baza vieții moderne, de la sistemele bancare până la prognoza meteo și sunt cruciali pentru operațiile militare prin colectarea de informații, comunicații și navigație. Însă dependența excesivă de sateliți înseamnă că un atac asupra capabilităților orbitale ale unei țări poate genera consecințe severe.
Patru țări, și anume China, SUA, India și Rusia, au testat capabilitățile antisatelit prin distrugerea propriilor sateliți cu rachete de la sol. Dar astfel de demonstrații, pe care SUA le-au denunțat unilateral anul trecut, creează nori mari de resturi spațiale care pun în pericol alți sateliți timp de decenii.
Când Rusia a doborât unul dintre propriii săi sateliți în 2021, explozia a acoperit orbita cu peste 1.500 de fragmente vizibile. „Când creezi un astfel de nor de resturi ce rămâne pe orbită timp de zeci de ani, este aproape ca și cum ai detona o armă nucleară în propria ta curte”, a declarat Morehouse.
Dezvoltare pentru descurajare
Acesta a declarat că SUA vor continua să dezvolte tehnologii antisatelit „nu pentru că vrem să luptăm în seara asta, ci pentru că aceasta este cea mai bună modalitate de a descuraja producerea conflictului”, adăugând că acest lucru se face „fără angajarea în teste iresponsabile”.
Rusia și China lucrează la nave spațiale capabile de operații antisatelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia că a lansat un proiectil de pe unul dintre cei doi sateliți care urmăreau un satelit de cercetare american.
Între timp, China a lansat un satelit cu un braț robotic capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o modalitate de a plasa explozibili în duzele propulsoarelor sateliților adversarului. Explozivii sunt proiectați să rămână nedetectați pentru perioade lungi de timp și, atunci când sunt detonați, lasă impresia unei defecțiuni tehnice a motorului.
Pe lângă abordările de natură mecanică, există și tehnici care blochează transmisiile prin satelit sau deteriorează hardware-ul cu lasere, spray-uri chimice sau microunde de mare putere.
„Avem o varietate de tehnici pe care le putem implementa și vom continua să dezvoltăm capabilități care ne permit să menținem o postură de descurajare credibilă”, a spus Morehouse.
Starlink și lecția războiului rus împotriva Ucrainei
Foto: Starlink
De la invadarea Ucrainei, Rusia a amenințat că va viza sateliții comerciali occidentali pe care îi consideră implicați în război. La scurt timp după începerea invaziei, Elon Musk a fost de acord să pună la dispoziția Ucrainei sateliți din constelația Starlink, care au devenit rapid cruciali pentru armata țării. Dar în februarie, Starlink a declarat că va împiedica folosirea sateliților pentru a controla dronele ucrainene, spunând că nu a intenționat niciodată ca tehnologia să fie folosită în „scopuri ofensive”.
Morehouse a declarat că una dintre lecțiile învățate în acest conflict a fost cea legată de rezistența demonstrată de Starlink. Rețeaua de comunicații cuprinde mii de sateliți mici, pe orbită joasă, care sunt ușor de înlocuit și actualizat la nevoie. „Nu are sens ca Rusia să încerce măcar să doboare unul, pentru că sunt mii și ei nu au mii de rachete antisatelit”.
Încercarea de a combate inclusiv serviciile comerciale de comunicații va fi o parte normală a războiului în viitor, consideră generalul american. Comunicațiile prin satelit devin din ce în ce mai întâlnite în armatele lumii, așa că interesul pentru contracararea lor este în creștere pentru multe națiuni.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News