Rebelii Houthi din Yemen, susținuți de Iran, au declarat marți că au tras cu o rachetă asupra unei nave din Marea Roșie și au efectuat un atac cu drone în portul israelian Eilat.
Gruparea susținută de Iran, care pretinde că acționează în spirit de solidaritate cu teroriștii Hamas în războiul lor împotriva Israelului în Fâșia Gaza, a declarat că „au condus o operațiune țintită împotriva unei nave comerciale” identificată ca MSC UNITED după ce nava a refuzat să răspundă la trei apeluri de avertizare.
De asemenea, rebelii au trimis o „dronă împotriva țintelor militare” aflate în sudul Israelului. Armata israeliană a declarat că a interceptat o „țintă aeriană inamică” care se îndrepta către teritoriul său.
Compania majoră de transport maritim Mediterranean Shipping Co. (MSC) a confirmat că nava sa a fost atacată astăzi în timp ce naviga prin Marea Roșie. „Toți membrii echipajului sunt în siguranță, nu sunt raportate răni și este în curs de desfășurare o evaluare amănunțită a navei”, a spus MSC într-un comunicat.
Armata americană a doborât marți 12 drone kamikaze, trei rachete balistice antinavă și două rachete de croazieră de atac terestre lansate de Houthi în sudul Mării Roșii, într-o perioadă de doar 10 ore, a anunțat Comandamentul Central al SUA (CENTCOM), citat de JPost.
India desfășoară marina pentru a păzi nave după atacuri
Tot marți, Marina Indiei a anunțat că a desfășurat trei distrugătoare de rachete ghidate, precum și o aeronavă de recunoaștere P-8I pentru a menține o prezență de descurajare în diferite locații.
Ministrul indian al apărării Rajnath Singh s-a referit la recentele atacuri cu drone și rachete împotriva MV Chem Pluto în Marea Arabiei și MV Sai Baba în Marea Roșie.
De la începutul războiului dintre Hamas și Israel în Gaza pe 7 octombrie, Houthi au intensificat atacurile în Marea Roșie împotriva navelor care navighează în largul coastei yemenite.
În ultimele săptămâni, mai multe rachete și drone au fost doborâte de navele de război americane, franceze și britanice care patrulau în zonă. Atacurile au perturbat comerțul maritim global pe ruta strategică de săptămâni întregi și au alimentat prețurile petrolului. Prin urmare, au determinat Statele Unite să formeze o coaliție navală multinațională în Marea Roșie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News