Rebelii Houthi din Yemen, cea mai profitabilă investiție a Iranului: Doar USS Carney a fost nevoit să anihileze 22 de amenințări aeriene în Marea Roșie
Planul administrației Biden este de a extinde forța operativă navală multinațională în Marea Roșie.
USS Carney (DDG-64), un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, a doborât în ultimele săptămâni 22 de drone și rachete în Marea Roșie, ca răspuns la apelurile de urgență de la mai multe nave comerciale care au fost atacate aerian din Yemen, conform Comandamentului Central al SUA, citat de publicația Stars and Stripes.
Într-un tweet, Marina SUA a declarat: „Lupta adevărată continuă. BZ (”Bravo Zulu” - n.r.) ambelor echipe pentru că au făcut un joc bun. ????” simbolizând recunoașterea eforturilor echipelor Marinei SUA pentru a răspunde acestor provocări.
Un oficial american al apărării a dezvăluit, de asemenea, că USS Carney a angajat și a neutralizat 3 drone Houthi care înaintau duminică spre poziția în care se afla nava, în sudul Mării Roșii.
USS Carney, un distrugător de rachete ghidate din clasa Arleigh Burke, a zădărnicit mai multe atacuri cu rachete lansate de Houthis împotriva Israelului în timpul conflictului în curs dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza. Nava a rămas neavariată în toate incidentele
SUA vor să extindă o forța operativă din Marea Roșie
Doar în ultimul weekend, distrugătorul USS Carney a răspuns prompt la un apel de urgență de la o navă comercială civilă care a fost supusă focului de la o rachetă balistică.
Atacul a început la aproximativ 9:15 a.m., ora locală (06.15 GMT) în Sanaa, capitala Yemenului, un teritoriu controlat de forțele Houthi, potrivit Comandamentului Central. În acest incident, ”Unity Explorer”, o navă maritimă de transport, aflată sub pavilion Bahamas, a fost lovită de o rachetă lansată de rebelii din Yemen.
În tot acest timp, SUA caută parteneri pentru a proteja navele comerciale, după atacurile rebelilor Houthi în Marea Roșie.
Administrația Biden încearcă să extindă o forță operativă navală multinațională pentru combaterea mai eficientă a atacurilor asupra navelor comerciale care navighează în apropierea Yemenului, scrie WP.
Planul administrației Biden este de a extinde Combined Task Force 153, o unitate militară concentrată pe Marea Roșie și Golful Aden, a declarat un înalt oficial al administrației, care a vorbit cu condiția anonimatului pentru a discuta despre deliberările guvernamentale.
Structura Combined Task Force 153 face parte din Combined Maritime Forces, un grup cu 39 de națiuni membre, care are sediul în Bahrain, și este condusă prin rotație.
Folosirea unei forțe de securitate maritimă pentru a proteja căile navigabile ale regiunii este o idee bună, a spus Mick Mulroy, un oficial al Pentagonului în timpul administrației Trump, cu o vastă experiență în Orientul Mijlociu. Dar găsirea unor nave suficiente pentru a-l realiza eficient ar putea fi o provocare, a apreciat el.
„SUA ar putea face multe, dar ar putea avea nevoie să mute navele din alte zone”, a spus el.
Rebelii șiiți Houthi, susținuți de Iran, atacă sistematic navele din Marea Roșie
Sâmbătă, rebelii Houthi au declarat că vor viza orice navă care se îndreaptă spre Israel și nu se oprește în Gaza pentru a furniza ajutor. Navele fără legături cu Israel sau care nu călătoresc acolo vor avea permisiunea de a trece.
Houthi, un grup rebel din nordul Yemenului, au capturat capitala țării în 2014 și au dărmat guvernul, declanșând un război civil care a ucis zeci de mii de oameni și a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.
Analiștii spun că legăturile Iranului cu Houthi s-au întărit pe parcursul conflictului, pe măsură ce Teheranul a devenit o sursă critică de arme și finanțare pentru militanți.
Houthi par să fi calculat că există mai multe beneficii decât riscuri asociate cu atacurile lor, au spus analiștii, luând o poziție care rezonează cu sentimentul covârșitor pro-palestinian în Yemen.
Dintre aceste grupuri pro-Iran, Houthii sunt probabil cei mai puțin constrânși, neavând parteneri politici cărora să le dea socoteală sau vreo forță militară rivală, mai arată WP.
„Nu au prea multă presiune în interior”, a declarat Mustapha Noman, un analist, scriitor și fost diplomat yemenit, la un briefing Chatham House în Yemen. „Cred că visează ca americanii sau israelienii să îi atace, pentru că asta îi va transforma într-o adevărată forță de „rezistență””, a spus el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News