Reformă militară amplă în Marea Britanie. O Armată mai mică, dar mult mai agilă, cu forță de reacție
Regatul Unit a prezentat, în ultima decadă a lunii Martie, strategia sa de dezvoltare militară. Astfel guvernul conservator al lui Boris Johnson a decis ca Armata britanică să declanșeze o restructurare generală a forțelor sale de apărare - armata britanică, Royal Air Force și Royal Navy. Documentul anunță o forță militară mai ușoară, mai agilă, mult mai letală și de natură expediționară. Noua doctrină militară britanică propune o masivă mutare de interes a regatului către regiunea Indo-Pacifică. Unii observatori spun că, în ciuda reducerilor substanțiale anunațate, Armata britanică va avea o prezență mult mai robustă în străinătate.
British Army. Foto: Ministerul Apărării de la Londra
Documentul publicat intitulat “Apărarea într-o eră a competiției”, este format din nouă secțiuni referitoare la contextul strategic, profilul viitorului teatru de luptă, abordarea strategică, forța de muncă, modernizarea, transformarea și multe altele. Strategia afirmă că Rusia este cea mai mare amenințare la adresa securității europene, dar recunoaște și China ca fiind cel mai semnificativ factor geopolitic din lume astăzi. În plus, există o serie de state pivot al instabilității, actori nestatali și grupări teroriste care continuă să pună severe probleme echilibrului mondial. Forțele militare ale Marii Britanii vor trebui să fie mai specializate și mai profesionale în natură, cu capacitatea de a concura cu adversarii Marii Britanii atât ăn conflicte aflate la granița unui război deschis cât și în conflictele cu intensitate ridicată.
În cadrul reorganizării Armatei britanice vor exista reduceri ale personalului și retragere de echipamente. Odată cu reducerea dimensiunii armatei, va exista o schimbare a capacității și relevanței strategice pentru multe unități. Există câteva modificări majore pentru forțele de operațiuni speciale din Marea Britanie - pentru a include o redefinire a misiunilor și crearea Brigăzii de operațiuni speciale a armatei (ASOB) și a Brigăzii de asistență a forțelor de securitate (SFAB). A fost mărit și bugetul pentru noile tehnologii, cum ar fi războiul cibernetic și electronic și dronele ofensive. Acest lucru duce, în concepția britanică la reducerea imediată a numărului de formațiuni grele mecanizate necesare într-un conflict de mare intensitate.
Există o serie de schimbări majore pentru Forțele Aeriene - cele mai multe legate de retragerea unor aeronave și achiziționarea de avioane noi, superioare tehnic. Cu toate acestea, unele dintre acestea se referă la forțele de operațiuni speciale din Marea Britanie. Există îngrijorări cu privire la planul de retragere a flotei de avioane C-130 Hercules din Marea Britanie - pe care Forțele Speciale din Marea Britanie o folosesc pentru misiunile sale. C-17 și Atlas A400M sunt avioanele de înlocuire desemnate, dar ele nu pot funcționa la fel de bine ca C-130 în a asigura capacitatea specială de operațiuni. Rapoartele tehnice indică faptul că avionul de transport Atlas nu poate zbura la fel de jos sau încet ca C-130 și parașutiștii nu pot ieși prin ambele uși în același timp.
Numărul de soldați va fi redus la aproximativ 72.000
Armata va vedea o reducere a personalului său activ- pierzând aproximativ 10.000 de poziții, ajungând la un nivel de forță de aproximativ 72.000. Formațiunile de luptă vor fi reorganizate și modernizate.
O mulțime de tancuri și vehicule de luptă pentru infanterie vor fi retrase, precum și unele dintre elicopterele mai vechi. Reducerea formațiunilor „grele” eliberează bani și personal pentru a investi în „specializarea” unităților existente, formarea de noi unități și adaptarea la noile tehnologii.
O nouă brigadă de asistență a forțelor de securitate va fi înființată în cadrul armatei britanice. Această unitate va avea unități de infanterie specializată, dar va folosi și personal și expertiză din toată armata. Aceste unități SFA se vor desfășura în întreaga lume pentru a ajuta la consolidarea capacităților de apărare a națiunilor aliate și partenere. Acest SFAB va avea probabil o misiune similară cu cele șase SFAB ale armatei Statelor Unite.
O altă unitate nouă va fi Brigada de Operațiuni Speciale a Armatei - descrisă mai jos. În plus, a 6-a divizie (Marea Britanie) va continua să furnizeze și să asigure operațiunile de război cibernetic, electronic, operațiuni de informare și capabilități neconvenționale.
Royal Navy se transformă într-o forță de reacție și își va asuma misiuni de operațiuni speciale
Pentru Marina regală, noile modele de nave și submarine de diferite configurații sunt planificate pentru o mai mare viteză de reacție. De remarcat este transformarea Marinei regale într-o forță de reacție și asumarea unor misiuni de operațiuni speciale. Marina se va adapta la cerințele maritime ale noului pivot Indo-Pacific.
Misiunea stabilită pentru Serviciul Aerian Special (SAS) și Serviciul Special pentru Șalupe (SBS) este reorientată. Cele două noi „unități specializate” (ASOB și SFOB) se vor afla sub comanda directă a comandamentului Armatei britanice, nu așa cum era până acum sub autoritatea directorului Forțelor Speciale (DSF). Confirmarea importanței misiunilor chirurgicale vine din ridicarea de statu al comandei și preluare unor unități subordinate marinei, pentru a integra în mod complex noua misiune de luptă primită.
Aceste schimbări în comunitatea SOF din Marea Britanie fac parte dintr-o încercare generală de a reduce dimensiunea forțelor armate, de a le crește capacitățile cu instruire suplimentară și echipamente moderne și de a le face mai reactive la evenimentele din întreaga lume.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News