Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Regele Iordaniei: Un conflict SUA-Iran ar duce la un haos de nedescris
15 ian, 17:30
Un conflict între Iran şi SUA ar duce la un "haos de nedescris", a atenţionat miercuri regele Abdallah al II-lea al Iordaniei într-un discurs asupra tensiunilor în creştere în Orientul Mijlociu, informează AFP.

,,Şi dacă data viitoare niciuna dintre cele două tabere nu va face un pas înapoi, antrenându-ne pe toţi într-un haos de nedescris?", a declarat monarhul în Parlamentul European de la Strasbourg, în timp ce punctul culminant al tensiunilor dintre Teheran şi Washington pare să fi fost depăşit.

 

Un război total pune în pericol stabilitatea întregii regiuni


,,Un război total pune în pericol stabilitatea întregii regiuni. De asemenea, riscă să perturbe masiv întreaga economie mondială (...), dar şi să provoace un reviriment al terorismului în lumea întreagă", a continuat monarhul, care şi-a exprimat deja îngrijorarea luni la postul France 24 cu privire la o "resurgenţă" a grupării jihadiste Stat Islamic (SI) în Irak şi Siria.

,,Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este resimţit peste tot în lume", a subliniat, în engleză, regele Abdallah al II-lea al Iordaniei, monarhul uneia dintre rarele ţări din regiune care beneficiază de o relativă stabilitate. "Şi dacă Siria va rămâne ostatica unor rivalităţi internaţionale şi va recădea într-un război civil? Şi dacă vom asista la o reapariţie a grupării Stat Islamic, iar Siria va deveni o bază pentru atacuri împotriva restului lumii?", a atenţionat el, potrivit Agerpres.

Irakul, unde pacea rămâne "fragilă", riscă în continuare "să alunece din nou într-un ciclu de instabilitate (...) sau, şi mai rău, în conflict", a estimat Abdallah al II-lea.

În ceea ce priveşte Libia, una dintre principalele îngrijorări internaţionale actuale în legătură cu Iranul este "ce se va întâmpla dacă ea se va cufunda într-un război total (...) dacă va deveni o nouă Sirie, mult mai aproape" de Europa, a subliniat el în faţa parlamentarilor europeni.

Regele Iordaniei s-a oprit şi asupra "celei mai profunde răni" a regiunii: conflictul dintre Israel şi palestinieni. "Pericolele s-au accentuat", a atenţionat Abdallah al II-lea. "Am spus-o de nenumărate ori şi în nenumărate feluri şi o spun iar şi iar: o lume în pace nu este posibilă fără un Orient Mijlociu stabil. Iar un Orient Mijlociu stabil nu este posibil fără pace între palestinieni şi israelieni", a declarat el.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bombardiere strategice americane au desfășurat o misiune globală în Europa de Est și în Oceanul Pacific
Grecii îi răspund 'dictatorului ales' Erdogan cu o replică atribuită războinicului spartan Leonidas: 'Vino și ia-le!'
Soarta navei USS Bonhomme Richard rămâne incertă
Franța consideră că sancţiunile împotriva Belarus nu trebuie să fie legate de cele care ar putea viza Turcia
Ambiţiile geopolitice ale Turciei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării
Taiwanul neagă faptul că avioanele Chinei au încercuit două avioane de vânătoare taiwaneze
Turcia reacționează după ce UE a sancționat trei companii pentru încălcarea embargoului impus Libiei
Ofițer NYPD acuzat de spionaj în favoarea Chinei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro