Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Plecat în miez de noapte din New Hampshire, la pierderea primarelor de acolo, în Super Marțea electorală care tocmai a trecut, în care 7 state au votat pentru candidatul preferat, a castigat net și detasat. În acea marți neagră pentru democrație și bun simt, patru candidați democrați s-au retras. Miliardarul Bloomberg nici măcar nu a mai aștept să fie alungat cu pietre.
Și-a îndeplinit misiunea de a deschide drumul candidatului preferat al statului paralel american, acel deep state de care Trump se plânge în fiecare zi și a zis la revedere. Micul Mike, cum era poreclit, a cheltuit o bagatelă de jumătate de milliard de dolari pentru ca la 80 de ani să fie și el un fel de candidat. Calculul establishmentului democrat, celui cu banii gârla, dar care promite neo-marxisme pentru tot poporul, a fost simplu. Un homosexual declarat, două femei și un miliardar vor decupa destule voturi din masa socialistă care este sedusă de către Bernie Sanders, pentru ca după Marțea celebră, să le dea, in corpore, unui Biden reînviat din morți. Astfel că pentru democrații, care visează socialism pe pâine, sănătate pentru toți, studii superioare despre sexul îngerilor, diplome nemuncite și multe, foarte multe drepturi liberalizate la prețul bugetul american, au împins un june de 77 de ani pe lista scurtă a candidatilor la președinția celei mai puternice democrații din lume.
Pentru socialistii de caviar, pentru elita progresită, că este americană sau simplu europeană, faptul ca Biden a șantajat un șef de stat european cu neplata unui ajutor financiar critic pentru supraviețuirea acelui stat chiar nu conteaza. Ce conteaza este să nu mai fie poporul muncitor american capabil să voteze din nou Trump. Căci culmea ridicolului și spaima umorului negru, Trump numai de elita obraznică și plină de ifose, plina de progresisme transgender nu este votat. Pe republicanul Trump îl voteaza masiva clasă muncitoare din orasele devastate de globalismul marxist propus de Bill Clinton, continuat de clanul Bush și încoronat de către Obama. Clasa socială cea mai detestată de indivizi ca Biden și Sanders, tipii ăia care fac împreuna două secole de minciună marxistă, respiră populism trumpian și dorește reinvigorarea valorilor muncii oneste și a plății taxelor școlare. Exact de ceea ce fug neo-marxiștii lui Obama și Biden.
Joe Biden a revenit în marile calcule electorale americane după ce Hillary Clinton a dat semnalul printr-un discurs în care a spus că nu vede în Sanders un președinte al SUA. Americanii nu au văzut în ea un președinte bun, dar asta nu conteaza pentru ea, căci la Clinton puterea înseamnă corupția banilor și impunerea progresului cu violența dacă este nevoie. Ea înca crede că globalismul mitoman este mai bun decat socialismul sincer, aproape primitiv de sovietic al lui Sanders.
La Biden este și mai simplu, complicitatea la corupția care a dominat administrația Obama și care a creat corupția unor altor administrații cum ar fi cea a lui Băsescu din România sau Edi Rama în Albania, nu pare a deranja un electorat american de stânga mancurtizat. Fiul lui Biden a luat bani serioși de la un oligarh ucrainean, dar socialiștii refuză să vadă corupția și antiamericanismul acestei formule. Oligarhul plătitor se pare că era bun, aia care nu au cotizat la cabala obamista nu erau buni. Cam asa se împarte democrația haștagistă anti -coruptie. Pe coruptii lui Băsescu nu îi arestăm niciodată, dar arestăm femei bolnave de boli rare și gata sa moară, ca ministrul justiției să poată, ca și în precedentul său mandat ministerial, sa raporteze la noua Moscovă, denumită astăzi Bruxelles, îndeplinirea producției la lupta anticoruptie.
Biden are vizibil, în discursurile sale, pierderi de memorie, și blocaje lingivstice care presupun mai mult analize medicale amanuntite decat campanii electorale.
În fața unui astfel de fals istoric evident nu putem decât să exclamăm, să ne fereasca cel de sus să se întâmple în Romania încă o dată dominatia cabalei corupte din timpul lui Obama. Deja mesajele ambasadorului SUA la București ascund intenții clare de afaceri private pe spinarea statului roman, folosind un dictionar cariat de populisme perimate, deja semnalele date prin sacrificul ritualic efectuat la ordinului ministrului de interne al medicului Pintea, aflată într-un șoc medical si psihologic evident, pare a anunța o nouă campanie de teroare. Lipsa de empatie a unuia care încă se intituleaza prim minstru, numitul Orban, absoluta lui incapacitate de a fi purtator de constiinta umană anunță un viitor premier și mai rupt de spatiul normalitatii sociale. Schizoizii care par a conduce Romania spre un dezastru de neimaginat nu numai ca nu au valori axiologice, dar nu mai respecta nici moartea. Lupta anticoruptie, conceputa si patronata de Traian Basescu a esuat astazi, într-o ardere pe rug a femeilor și copiilor, activistii sociali neo-marxisti constituind gloata participanta din jurul focului. Tribalii epocii bronzului ca Ludovic Orban nu mai sunt expresia disparitiei unei natiuni, ei reprezinta excrescenta tumorala post deces, atunci cand in ultimele sale zvacniri, cadavrul degajeaza toxinele ucigase intr-un ecosistem deja otravit.
In SUA, dacă lui Biden îi reușeste blestemul de a fi ales presedinte, americanii vor cunoaște pentru a doua oară în istoria lor, după războiul civil, teroarea minciunii moraliste. Căci fiți fără grijă, și SUA au hastagistii lor, si americanii au mincinosii lor, au ziaristii lor vânduți si desigur neo-marxistii gata oricand sa spanzure femei nevinovate, exact ca in celebrul proces al vrajitoarelor din Salem.
Un astfel de pericol trebuie să fie clar identificat de oamenii care mai gândesc din Romania. Căci un nou val de terorare anti coruptie in Romania va desființa defintiv și irevocabil statalitatea Romaniei. Ucraina exact asta a pățit, atunci când o demna urmașă a legiunilor naziste din al Doilea Război Mondial a devenit prim ministru. Acea doamna a arestat elita ucraineană sub acuzatie de coruptie, a exilat sau alungat elita financiara acuzand-o ca este ruseasca si a mituit Germania cu gaze furate din celebrele conducte care ii traversau tara. In acelasi timp, sub conducerea înțeleaptă a administratiei Obama, o ambasadoare americana trimisa la Kiev, protejata lui Biden a lovit la rădăcina sistemul juridic, distrugând imaginea procurorului general, impunând prin manifestații publice plătite de diverse fundații binevoitoare si cu ajutorul unei societati lipsită de educație tot felul de activisti globalisti. Ca în final, dupa crimele de la Maidan, acum numai săptămâni, un actor tocmai ales presedinte, saăpiarda negocierile de pace de la Paris. Istoria nu iartă greșelile făcute in numele activismului amoral.
Frantei, cel mai stabil și constituționalist regat din Europa pre-revoluționară, i-au trebuit un secol, 3 regi, doi împărați, nenumărați consuli și două războaie genocidare în Spania și Rusia ca să își revină din efectul crimelor făcute în numele celebrei revoluții. Paleo marxismul din acea perioadă a fost astazi, în zilele noastre, înlocuit cu neo-marxismul. Amândouă formulele sunt la fel de violente, la fel de schiozide și la fel de criminale patologii ale dezintegrării sociale. Japonia tocmai a fost descoperită ca țară masivelor abuzuri judiciare, atunci când unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri ai lumii, Carlos Ghosn, salvatorul Renault și Toyota, a fugit, după ce justitia din Tokyo îi încălcase toate drepturile scrise în celebrata constitutie postbelica niponă. Doar pentru că era străin și nu făcea parte din clasa miliardarilor progresisti, Ghosn împreuna cu lumea întreaga descopereau șocați că justitia shogunilor moderni este la fel de coruptă și de subordonată ordinelor politice. Cazul a disparut practic din atentia presei lumii democratice tocmai pentru a perpetua mitul arhipelagului occidentalizat cu bomba atomică. Nimeni nu putea admite ca Japonia marilor victorii democratice putea avea o justiție complet coruptă. Numai departe de Uniunea Europeana din care facem parte, niste activisti impun la Bruxelles tăierea fondurile de coeziune tuturor statelor care nu vor respectă noul dictat sovietic al arestărilor ideologice. În nicio democrație reală nu se construiesc campanii de teroare și totusi noul globalism amoral și neo-marxist tocmai asta face. Dar oare mai există, după căderea comunismului în 1989, democrație? Sau odată cu dispariția comunismului asistăm la o erodare totală și ireversibilă a democrației, permițând unor demagogi săraci cu duhul dar rapace si doritori de multi bani sa impune agende la nivelul intregii lumi. Anii care urmeaza ne vor raspunde.
Notă: Textul și opinia aparțin în integralitate autorului
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Delegația Congresului Statelor Unite care vizitează România, luni, va fi formată din mai mulți reprezentanți americani importanți, republicani și democrați deopotrivă.
Alianța Nord-Atlantică se pregătește activ inclusiv pentru un potențial atac rusesc asupra României, unul dintre pilonii sudici ai Flancului Estic al NATO.
”Nu vom lăsa Bruxellesul să ne oblige să acceptăm aderarea Ucrainei la UE. Aceasta este o problemă uriașă, cu implicații pe scară largă pentru securitatea, economia și agricultura noastră”, a declarat astăzi premierul ungar Viktor Orban.
Ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, demisionează din funcția sa în urma unor dezacorduri tot mai mari cu administrația președintelui Donald Trump.
Președintele chinez Xi Jinping a avertizat că țara sa „nu va ceda niciodată unui comportament nerezonabil” și i-a spus premierului spaniol Pedro Sánchez că Uniunea Europeană ar trebui să ajute China să reziste „bullying-ului tarifar unilateral” impus de președintele american Donald Trump.
Comandantul bazei Forțelor Spațiale americane Pituffik din Groenlanda, colonelul Susan Meyers, a fost revocat joi din funcție, la scurt timp după ce vicepreședintele SUA JD Vance a vizitat facilitatea, pe 28 martie.
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.
Aproximativ cincisprezece țări, ca parte a unei coaliții de partide dispuse, doresc să-și trimită soldații în Ucraina pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a luptelor.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri tarifare dure ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciprocale” tuturor partenerilor comerciali ai SUA.
Rusia răspunde cu o măsură similară, după ce luna trecută atașatul militar al Rusiei la București și adjunctul acestuia au fost declarați ”persona non-grata” de către MAE român.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a anunțat chiar din Panama care este planul noii administrații americane: ”Vom recupera Canalul Panama de sub influența Chinei”.
Preşedintele american Donald Trump a cerut din nou marilor companii americane să se întoarcă în SUA pentru a evita impunerea de tarife, în primele sale declaraţii după ce Beijingul a anunţat că va creşte tarifele pentru bunurile din Statele Unite de la 34% la 84%, informează miercuri Agerpres și EFE.
Statele Uniunii Europene au aprobat în Consiliul de Miniștri impunerea de contramăsuri comerciale împotriva Statelor Unite.
Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrskîi, a declarat că forțele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiunile Sumî și Harkov.
Conservatorii din CDU/CSU au convenit asupra unui acord de coaliție cu social-democrații (SPD). Părțile vor să prezinte documentul miercuri după-amiază.
Administrația Trump crește tarifele pentru importurile din China. Mișcarea a fost anunțată de Casa Albă, concretizând o amenințare anterioară a președintelui Donald Trump. Purtătoarea de cuvânt a spus că Trump nu va renunța la politicile sale actuale. De asemenea, Beijingul a avertizat luni SUA împotriva unor noi creșteri ale tarifelor, spunând că „se vor lupta până la capăt”.
Comandamentul Armatei SUA în Europa a anunțat retragerea contingentului militar american de pe aeroportul Jasienka, un hub cheie în Polonia de unde sosește ajutorul militar pentru Ucraina. Trupele și echipamentele vor fi relocate către alte facilități americane din Polonia.
Președintele Volodimir Zelenski spune că soldații ucraineni au angajat șase soldați chinezi în sectorul Donețk, doi dintre ei au fost capturați.
Președintele interimar Ilie Bolojan a comentat informația apărută pe surse în presa americană cu privire la planul SUA de a retrage 10.000 de soldați de pe Flancul Estic, cu scopul de a reduce cheltuielile.
Statul Major al Forțelor Aeriene lansează, în perioada 7-11 aprilie 2025, o amplă campanie de promovare a carierei militare sub forma unei caravane care va traversa cinci orașe din sud-estul țării: Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și Medgidia.
Norvegia intenționează să aloce 4 miliarde NOK (peste 378 milioane USD) inițiativei cehe de a furniza Ucrainei muniție de artilerie.
Aliaţii europeni din NATO ar trebui să aibă o "foaie de parcurs clară" care să explice cum ar funcţiona orice retragere a SUA de pe continent, a declarat ministrul finlandez al apărării, Antti Hakkanen, pentru Politico.
70% din totalul exporturilor UE către SUA sunt supuse unor tarife de 20% sau mai mult.
Micul stat baltic continuă să-și dezvolte infrastructura militară, mai ales în zona Mării Baltice.
Încă de anul trecut, Ucraina s-a concentrat asupra atacurilor asupra infrastructurii petroliere și militare ale Rusiei, situate în spatele liniilor inamice. Au vost vizate în special marile depozite de arme și muniții, precum și facilitățile de petrol și gaze.
NATO rămâne garantul apărării noastre colective, iar angajamentul României de a-şi respecta obligaţiile în cadrul Alianţei este de neclintit, a afirmat, duminică, preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, în mesajul transmis cu ocazia Zilei NATO în România şi a aniversării a 21 de ani de la aderarea ţării noastre la Alianţa Transatlantică.
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Aderarea la NATO e unul din cele mai importante momente din istoria țării noastre, România fiind azi sub o umbrelă de securitate de care nu a beneficiat niciodată în istoria sa. Aderarea însă la cea mai puternică alianță militară defensivă din istoria omenirii nu a fost un proces simplu iar pe lângă diplomația politică, la proces a participat și diplomația militară și mai ales Armata României prin sacrificiile pe care le-a făcut în teatrele de operații.
China va impune taxe vamale de 34% asupra tuturor importurilor din SUA începând cu 10 aprilie. Beijingul ripostează imediat și extrem de dur tarifelor impuse de americani.
Consilierul pentru securitate națională și echipa au împărtășit „informații sensibile” în chat-urile de grup din aplicație, spun sursele Politico.
Conceptul de „reconstrucție a NATO” presupune o adaptare crucială și continuă a Alianței la un peisaj de securitate aflat într-o continuă schimbare. Acest obiectiv este impulsionat de două forțe principale și interconectate: relația în schimbare dintre statele europene și Statele Unite și amenințările persistente și în creștere la adresa securității reprezentate de Rusia. Un NATO revitalizat și coerent din punct de vedere strategic este esențial nu numai pentru apărarea colectivă a statelor sale membre, ci și pentru menținerea stabilității în zona euro-atlantică.
Rusia a început construcția intensivă de baze militare de-a lungul frontierei cu Finlanda. În același timp, rușii își repară și extind căile ferate care duc spre frontierele cu Finlanda, Norvegia și Estonia.
Conform informațiilor publicate pe 27 aprilie 2025 de Korea JoongAng Daily, un cotidian sud-coreean, Statele Unite ale Americii analizează posibilitatea de a disloca permanent avioane de luptă stealth F-35A Lightning II la Baza Aeriană Kunsan din Coreea de Sud. Această acțiune ar consolida semnificativ capacitățile aeriene ale SUA în Peninsula Coreeană, care în prezent se bazează în mare măsură pe avioane F-16. În timp ce F-35A au fost dislocate temporar doar pentru exerciții militare comune, o prezență militară permanentă ar reprezenta o schimbare într-una dintre cele mai instabile regiuni ale lumii.
Compania canadiană Xanadu Quantum Technologies a încheiat un acord de colaborare în cercetare și dezvoltare cu Laboratorul de Cercetare al Forțelor Aeriene ale SUA (AFRL) pentru a dezvolta tehnologii cuantice fotonice.
Divizia 101 Aeropurtată a ajuns la concluzia că noile blindate M10 Booker, concepute pentru infanterie și care ar fi trebuit să înlocuiască tancurile Sheridan scoase din serviciu, sunt prea grele pentru infrastructura de la Fort Campbell. Un proiect care ar fi trebuit sistat, dar nu s-a întâmplat acest lucru. Presa din State arată cu degetul către eșecul M10 Booker și îl numește un caz elocvent de birocrație a Pentagonului.
Departamentul de Stat al Statelor Unite a aprobat vânzarea către Guvernul României a unui sistem de apărare aeriană PATRIOT și echipamente aferente, pentru un cost estimat la 280 de milioane de dolari.
Berlinul solicită mai mult sprijin UE pentru consolidarea apărării. În acest sens, Germania a solicitat UE să activeze o clauză de urgență care ar permite consolidarea capacităților de apărare din cauza „războiului agresiv continuu al Rusiei împotriva Ucrainei” și a „mediului global de securitate în schimbare”.
Un avion de vânătoare F/A-18 Super Hornet al Marinei SUA a fost pierdut pe mare după ce a căzut peste bord de pe portavionul USS Harry S. Truman în timp ce era remorcat la bord, a anunțat Marina într-un comunicat emis luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat luni o 'tentativă de manipulare' după ce omologul său rus Vladimir Putin a anunțat o încetare a focului în Ucraina între 8 și 10 mai pentru a marca victoria sovietică asupra Germaniei naziste, relatează Agerpres și AFP.
În noaptea de 28 spre 29 aprilie, forțele ruse au executat o serie de atacuri cu drone asupra unor obiective civile și de infrastructură portuară din Ucraina, de lângă frontiera cu România.
Ministrul Apărării din Pakistan a declarat luni că o incursiune militară a Indiei este iminentă, în urma unui atac militant mortal comis săptămâna trecută asupra turiștilor din regiunea disputată Kashmir.
Partidul Liberal, aflat la guvernare și condus de premierul Mark Carney, a câștigat alegerile anticipate din Canada, relatează agențiile de știri, citând previziuni din presa publică canadiană. Totuși, potrivit acestora, nu este încă clar dacă liberalii vor câștiga și ei majoritatea locurilor în parlamentul format din 343 de membri și, astfel, vor putea forma un guvern majoritar unicolor.
Fostul ministru a fost distins cu titlul de Cavaler de Gran Croce al Ordinului Steaua Italiei, într-o ceremonie oficială desfășurată la reședința Ambasadorului Italiei la București.
Deși NATO menține în prezent un control ferm asupra Mării Baltice, capacitățile militare ale Rusiei în zonă rămân impresionante, putând oferi Moscovei opțiuni strategice neprevăzute în timpul unei crize. Într-un articol publicat în publicația franceză Challenges din 25 aprilie 2025, Vincent Lamigeon folosește imagini din satelit de la Maxar, analizate de Safran AI, pentru a oferi o analiză completă a forțelor navale, aeriene și hibride pe care Rusia le are în regiunea baltică, cu accent pe enclava Kaliningrad.
Un avion de luptă ucrainean MiG-29 a distrus un punct rusesc de control și lansare pentru drone FPV. Punctul distrus a fost localizat în sudul Ucrainei, potrivit unui videoclip publicat de canalul de Telegram Sonyashnyk, care este asociat cu Forțele Armate ale Ucrainei.
Franța și India au pus bazele celui mai mare acord în domeniul apărării încheiat vreodată între cele două țări, marcând astfel prima comandă de export pentru varianta navală a avionului de vânătoare francez Rafale Marine (Rafale M), care are la bază livrarea către Marina indiană a 26 de astfel de aeronave de luptă.
Comisia pentru Servicii Armate din Camera Reprezentanților, condusă de reprezentantul Mike Rogers, a prezentat, la 27 aprilie 2025, un proiect de lege care vizează investirea a 150 de miliarde de dolari în modernizarea armatei Statelor Unite și consolidarea securității naționale. Această inițiativă a fost elaborată în colaborare de Comisiile pentru serviciile armate ale Camerei Reprezentanților și Senatului, în parteneriat strâns cu Casa Albă, și se aliniază obiectivelor strategiei „Peace Through Strength” a președintelui Donald Trump.
Rusia așteaptă un semnal din partea Ucrainei privind reluarea negocierilor directe cu Moscova, a declarat astăzi (28.04.2025) purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agențiilor de presă. Președintele Vladimir Putin, la ordinele căruia armata rusă a lansat invazia din Ucraina în februarie 2022, a declarat vineri că Moscova este gata să negocieze cu Kievul fără condiții prealabile.
Pentagonul a solicitat fonduri suplimentare pentru dezvoltarea avionului de luptă F-47 de generația a 6-a în cadrul programului Next Generation Air Dominance (NGAD). Potrivit unui document guvernamental publicat recent, au fost alocate 400 de milioane de dolari în plus pentru a sprijini dezvoltarea continuă a prototipului F-47 de către Boeing și pentru a pregăti producția de serie. Programul NGAD a costat până în prezent Departamentul american al Apărării suma record de 8,73 miliarde de dolari, cu 2,33 miliarde de dolari alocate în 2024.
Vladimir Putin a anunțat un nou „ armistiu” în războiul cu Ucraina , care va dura trei zile — de la 00:00 pe 8 mai până la 00:00 pe 11 mai, au scris propagandiștii ruși luni, 28 aprilie, citând Kremlinul.
Forțele ucrainene care operează sisteme de apărare aeriană NASAMS au doborât 11 rachete de croazieră rusești în mai puțin de două minute în timpul unui masiv atac aerian efectuat de ruşi, a declarat locotenent-colonelul ucrainean Kirilo Peretiatko într-un videoclip publicat pe 27 aprilie.
Părți mari din Spania și Portugalia, Andorra și sudul Franței sunt afectate de o pană de curent.
Natura războiului trece printr-o schimbare radicală, determinată de progresul continuu al tehnologiei. Dacă altădată soldații reprezentau nucleul puterii de luptă, pe câmpul de luptă modern vehiculele autonome și inteligența artificială devin din ce în ce mai indispensabile. Producătorii de armament, coloana vertebrală tradițională a puterii militare, se află acum într-o cursă de adaptare, investind masiv în cercetarea, dezvoltarea și producția acestor sisteme de ultimă generație pentru a răspunde cerințelor armatelor din întreaga lume.
Rachetele HIMARS sunt victima propriului succes. GMLRS și HIMARS au devenit componente cheie ale eforturilor de apărare ale Ucrainei împotriva invaziei rusești, dar eficiența lor pe câmpul de luptă a crescut cererea globală, ceea ce riscă să dezechilibreze stocurile SUA.
Într-o rară luare de poziție, oarecum în favoarea Ucrainei, Departamentul de Stat al SUA din administrația Trump condamnă implicarea Coreei de Nord în războiul de agresiune lansat de Rusia împotriva Ucrainei.
O rachetă intactă de ultimă generație StormBreaker a fost descoperită în deșert.
DefenseRomania a participat în aceste zile la un info trip media organizat de Otokar la fabrica modernă pe care turcii o dețin în apropiere de Istanbul. În cadrul evenimentului au fost vizitate liniile de producție, inclusiv blindatele care vor fi livrate în prima fază contractuală României. Totodată, reprezentanții Otokar și Automecanica Mediaș au semnat formalizarea acordului joint venture prin care la Mediaș se vor produce aproximativ 800 de blindate Cobra II în următorii ani.
Planul de 500 de milioane de euro ASAP al UE a fost inițial menit să subvenționeze lanțul de aprovizionare al munițiilor și al producției de rachete din Europa pentru un an.
Cheltuielile militare ale Berlinului au crescut la 88,5 miliarde de dolari în 2024, poziționându-l drept al patrulea cel mai mare consumator militar din lume.
Trump a declarat că întâlnirea sa cu Zelenski la înmormântarea Papei Francisc a mers bine și că Zelenski este gata să renunțe la Crimeea.
Islanda dorește să-și întărească capacitățile de apărare și să reia negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană din cauza acțiunilor administrației președintelui american Donald Trump, relatează The Wall Street Journal.
Coreea de Nord a dezvăluit vineri o nouă navă de război de 5.000 de tone. Potrivit televiziunii de stat nord-coreene, este un „distrugător multifuncțional”, iar la lansarea sa ceremonială a participat dictatorul țării Kim Jong-un.