Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Relația Rusia - Sudan. Sau cum extinde Moscova războiul pe orizontală
News
Data publicării:
Recent, Departamentul de Stat al SUA a impus noi sancțiuni împotriva unui șef al Forțelor Armate sudaneze, Mirghani Idris Suleiman, responsabil cu achiziționarea de arme.
Harta Sudan / britannica.com
Harta Sudan / britannica.com

Armata sudaneză continuă să acorde prioritate achiziției de arme – inclusiv de drone din Iran și Rusia – pentru a le folosi împotriva grupului paramilitar independent intitulat Forțele de Sprijin Rapid, într-un război civil de 18 luni purtat pentru a prelua control guvernamental.

Conflictul a dus la strămutări în masă și la o insecuritate alimentară acută. Peste 11 milioane de persoane au fost strămutate forțat, iar foamea extinsă care afectează 21 de milioane de oameni este considerată a fi „cea mai mare foamete modernă”, potrivit experților afiliați Națiunilor Unite.

Însă războiul civil din Sudan reprezintă o oportunitate pentru Rusia în promovarea intereselor în regiune, iar portul sudanez vizat este „un port pentru pentru schimbul de arme cu Rusia”, care nu va face decât să intensifice conflictul în continuare, după cum și-a justificat sancțiunile Departamentul de Stat american.

Moscova a căutat o bază navală de-a lungul coastei sudaneze la Marea Roșie din 2017. În timpul verii, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a remarcat că discuțiile privind o potențială bază navală rusă sunt încă în desfășurare, deși nu s-au ajuns la niciun acord ferm în acest moment.

O bază navală în Sudan ar oferi Rusiei trei avantaje semnificative: o linie de aprovizionare sigură, facilitarea proiecției forței și beneficii practice.

 

Line sigură de aprovizionare cu armament

 

Baza navală ar permite crearea unei linii sigure de aprovizionare de către Rusia cu arme și echipamente în Sudan și în regiune, facilitând sprijinul pentru Africa Corps (fostul Grup Wagner) și pentru alți câțiva parteneri din Africa, în contextul în care o mare parte din acest trafic se realizează în prezent prin portul libian Tobruk.

Supusă unor sancțiuni internaționale severe, Rusia are prea puține opțiuni pentru a-și susține prin comerț și cooperare economia de război activată pentru invadarea Ucrainei. Însă, exploatarea crizelor interne din întreaga lume permite statului rus să-și extindă influența.

„Federația Rusă și Putin sunt din ce în ce mai izolați din cauza războiului lor premeditat, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. „În cazul în care autoritățile sudaneze ar alege să permită Rusiei să înființeze o facilitate logistică, aceasta s-ar dovedi împotriva intereselor pe termen lung ale Sudanului și aspirațiilor poporului sudanez de a pune capăt războiului.”

La începutul lui aprilie 2024, navele de marfă rusești au livrat 6.000 de tone de echipamente în sudul Libiei, cu sprijinul comandantului forțelor armate libiene, generalul Khalifa Haftar. Livrările au inclus camionete ușoare și grele, camioane de transport și artilerie antiaeriană.

Cu o infrastructură militară suplimentară în Sahelul de Est, rușii vor dispersa mai ușor fluxul de echipamente și mărfuri în întreaga lume pentru a sprijini alte regimuri și a-și asigura propriile interese.

 

Proiecția forței

 

În al doilea rând, prezența facilității ar întări capacitatea Rusiei de a-și proiecta puterea în Marea Mediterană și în Oceanul Indian de Vest, completând rolul celeilalte baze din portul sirian Tartus. Acest lucru ar putea duce la creșterea diplomației navale cu statele din Golful Arab, Iran, India și partenerii din Africa de Est.

Acest tip de prezență militară servește și ca o formă de descurajare strategică, demonstrând capacitatea Rusiei de a se mobiliza în apropierea principalelor teatre de război, cum ar fi cele din Marea Roșie și Orientul Mijlociu mai larg.

Așa cum forțele armate americane sprijină apărarea antiaeriană israeliană pe uscat, pe mare și din aer, proximitatea Rusiei ar încuraja atacurile grupării Houthi menite să perturbe navigația spre occident și ar întări poziția Iranului în cazul în care conflictul regional escaladează.

 

Beneficii practice

 

Nu în ultimul rând, baza ar putea servi ca un avanpost de colectare de informații pentru monitorizarea transporturilor comerciale și militare, ar putea fi folosită pentru a perturba traficul maritim în Marea Roșie, dacă este necesar, și, în mod indirect, ar putea oferi Rusiei o pârghie cu care să acționeze asupra Arabiei Saudite în viitoarele negocieri ale politicilor petroliere.

Până acum, Human Rights Watch a identificat mai multe tipuri de echipamente militare direcționate către Sudan, printre care drone de atac, drone bruiaj, rachete ghidate antitanc, lansatoare multiple de rachete montate pe camioane și muniții de mortieră.

Toate acestea sunt produse de companii înregistrate în China, Iran, Rusia, Serbia și Emiratele Arabe Unite, însă în prezent nu se poate stabili modul în care părțile în conflict au achiziționat echipamentele.

În mod esențial, acest lucru demonstrează modul în care unele regimuri își asigură interesele pe scena mondială, propunând inclusiv o narațiune convingătoare care încearcă să răstoarne actuala ordine globală.

„Suntem siguri că o nouă ordine mondială multipolară... va fi mai justă și mai democratică. Și nu există nicio îndoială că Africa, împreună cu Asia, Orientul Mijlociu și America Latină își vor lua locul demn în ea și, în cele din urmă, se vor elibera de moștenirea amară a colonialismului și neocolonialismului, respingând practicile sale moderne”, declara președintele rus Vladimir Putin într-un articol din 2023 înainte de Summitul Rusia-Africa.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Navele de luptă ale Rusiei, folosite în premieră pentru a escorta ”flota fantomă” de petroliere
Spania anunță deja că nu va îndeplini noul angajament NATO în materie de apărare
Aviz favorabil. Cine e Ionuț Moșteanu, noul ministru al Apărării și vicepremier în Guvernul Bolojan
Dintre toți europenii românii cred cel mai mult în Donald Trump. Suntem urmați de unguri și polonezi
Trump dă semnalul: De ce nu ar trebui să existe o schimbare de regim în Iran?
Primele imagini din satelit ale facilității iraniene Fordow, lovite în atacul cu bombe GBU-57
Ministrul iranian de Externe merge la Moscova și se întâlnește cu Putin. Reacții la atacul american de azi-noapte
SUA au atacat Iranul. Instalațiile nucleare au fost „complet distruse” cu bombe lansate de pe bombardierele B-2
Emisarul american pentru Ucraina, Kellogg, s-a întâlnit cu Lukașenko la Minsk
De frica Rusiei, balticii se blindează: Tranșee antitanc, diguri și buncăre, construite de Estonia la frontiera estică
Trump spune că pragul de 5% pentru apărare e valabil doar pentru Europa
Esența putinismului. Vladimir Putin: Rușii și ucrainenii sunt un singur popor, deci toată Ucraina este a noastră. Unde pune piciorul soldatul rus acel teritoriu devine al nostru
Bundeswehr-ul consideră Rusia un „risc existențial” pentru Germania și pentru Europa
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
Bombele cu planare rusești și-au găsit nașul: NATO anunță primele teste reușite, iar sistemul va ajunge pe front în câteva luni
Apune epoca Orban? Opoziția Tisza conduce detașat în sondaje, o premieră în ultimii 15 ani
China trimite un număr record de avioane să survoleze zona din jurul Taiwanului
Rușii se laudă că au rupt un acord „mort”: Cooperarea militară cu Germania din 1996. Moscova acuză politica militaristă germană împotriva sa
Summit-ul NATO va fi ”scurt, concis și plăcut”. Totul, pentru a-l mulțumi pe Trump
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Atacul Israelului asupra Iranului. Foto: Agerpres
EXCLUSIV
Președintele Poloniei, blocat în Singapore din cauza schimbului de lovituri de rachete între Iran și Israel
Cinci ani de la înființarea Comandamentului Corpului Multinațional Sud-Est al NATO de la Sibiu
Toate statele NATO au atins pragul de 2% pentru apărare
Trump își trimite omul să discute cu Lukașenko despre negocierile dintre Ucraina și Rusia
Transparență sau diversiune? Belarusul anunță exerciții militare recalibrate pentru a reduce tensiunile cu NATO, dar scenariul pare scris la Kremlin
Escaladare fără precedent: Un diplomat român de la Delegația UE a fost bătut în Rusia, la Vladivostok. Atacatorii ar putea fi ofițeri FSB
Capul plecat, sabia nu-l taie - varianta slovacă. Premierul Fico vrea neutralitate. Teza păcii fără arme, fluturată și în România
Grup de lucru, desființat după câteva săptămâni. SUA pun pe pauză o structură creată pentru creșterea presiunii asupra Rusiei

Ştiri Recomandate

Războiul ,,hibrid al avioanelor'', purtat pe frontul comerţului cu armament: Franța acuză China de sabotarea reputației avionului Rafale
Noua eră a artileriei americane (Foto/Video): Pentagonul mizează pe racheta de precizie PrSM pentru a reconfigura sistemele HIMARS
Obuziere K9 și următorul pas: Tancuri K2 Panther? „România are nu doar avantajul similitudinilor geografice zdrobitoare, a producției locale ci și a timpului de livrare”
"Operațiunea specială" de 3 zile obligă Moscova să ascundă realitatea: Oficiul rus de statistică a încetat să mai publice numărul deceselor
Rusia va putea lansa în curând 1.000 de rachete și drone, dar cea mai importantă îmbunătățire urmează să vină din toamnă
Israelul a atacat ținte Houthi, inclusiv nava capturată Galaxy Leader, folosită de gruparea yemenită pentru supraveghere maritimă
Primele evaluări oficiale după ce bombardierele B-2 Spirit americane au lovit Iranul: Cu cât timp a fost dat înapoi programul nuclear iranian
Ursula von der Leyen și Donald Trump au avut un „schimb bun de opinii” pe subiectul controversat al taxelor vamale
Apărare raționalizată: Când se preconizează că Ucraina va rămâne fără rachete Patriot și HIMARS, cu consecințe catastrofale
Moțiune de cenzură pentru demiterea Ursulei von der Leyen cu șanse infime de a trece. Moțiunea, inițiată de un eurodeputat român
Rușii avansează la nord-est de Pokrovsk. Planul pare să fie ocolirea fortărețelor ucrainene
Liderii BRICS cer Israelului o "retragere completă" din Gaza. Trump amenință cu o taxă suplimentară pentru statele alinate cu BRICS
Elveția, bastionul neutralității militare, se adăpostește sub scutul aerian al Europei: Acord cheie cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM
Apărarea antiaeriană ucraineană este suprasolicitată de atacurile Rusiei (FOTO/VIDEO): Sistemul „Frankenstein” trimis de Marea Britanie devine rivalul dronelor rusești
Mașina de război a Rusiei începe să scârțâie: Iluzia unei fortărețe economice imune la sancțiuni pare că se destramă
Test revoluționar efectuat de Forțele Aeriene ale SUA, piloţii americani controlează mai multe drone XQ-58 cu avioane F-16C și F-15E
Triplare a numărului de copii uciși și răniți în Ucraina în ultimele trei luni – UNICEF
Dacă China decide să invadeze Taiwanul, probabil că va activa Rusia ca pe un pion de sacrificiu pentru a ataca teritoriul NATO
Tactici moderne sau metode ale trecutului? Armata rusă vrea să cumpere 200.000 de motociclete și 60.000 de ATV-uri din China pentru frontul din Ucraina
Trebuie oferite Ucrainei capabilități pentru a distruge fabricile rusești de drone - ministrul de externe al Letoniei
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Este timpul ca Donald Trump să pună piciorul în prag în problema chestiunii rusești
Compania Lockheed Martin transformă eșecul în strategie cu planuri ambițioase de modernizare avioanelor F-35
Să nu fim luaţi prin surprindere! Statele europene membre NATO se pregătesc pentru un scenariu care nu mai pare imposibil: Reducerea prezenţei militare americane în Europa
100 de bombardiere B-21 nu ar fi de ajuns pentru Statele Unite: Presiuni tot mai mari asupra Pentagonului pentru a dubla miza în fața Chinei
Fostul comandant al trupelor SUA în Europa: Rusia este deja în război cu noi și vizează statele baltice. Următorul test: exercițiul militar Zapad 2025
Ce înseamnă iniţiativa germană ,,Punctul de Cotitură Istoric'': Proiect ambiţios pentru achiziționarea a 1.000 de tancuri Leopard 2
Experiment curajos la Kiev: zeci de drone Shaheed interceptate de UAV-uri ucrainene
Trump a vorbit cu Zelenski la o zi după Putin. Au discutat despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei
Ei au putut, noi nu. De ce Polonia a reușit ceea ce România nici nu visa în programul de F-16 și nu numai
România ar putea redeschide Consulatul de la Odesa. "Suntem în strânsă coordonare cu partenerii noştri ucraineni"
Serviciile olandeze de informații: Rusia lansează din drone arme chimice, folosite și în Primul Război Mondial
pixel