Reprezentanții NATO au atras atenția Ucrainei privind utilizarea ineficientă a armamentului primit
Reprezentanții NATO au atras atenția Kievului că forțele ucrainene utilizează în mod ineficient armamentul și echipamentele furnizate de țările alianței, în principal pentru că încearcă să combine aceste arme cu tacticile și deprinderile sovietice.
Un soldat al Ucrainei, după ce a distrus cu un sistem antitanc NLAW tehnică militară rusă ca urmare a invadării Ucrainei de către Rusia. Sursă foto: Ministerul Apărării din Ucraina
Acest lucru a dus la pierderea unei cantități semnificative de armament și muniții furnizate de statele NATO, iar sumele irosite nu sunt deloc mici.
După cum a remarcat un ofițer britanic, citat de The Telegraph, sistemele antitanc de nouă generație (NLAW), concepute pentru lovituri precise împotriva vehiculelor blindate, sunt folosite „ca și cum ar fi aruncătoarele de grenade rusești ieftine”.
Potrivit acestuia, ucrainenii ajung să lanseze simultan cinci sau șase rachete NLAW asupra pozițiilor apropiate ale forțelor ruse, în condițiile în care racheta NLAW este special concepută pentru lovituri de precizie asupra vehiculelor blindate. Doar o astfel de salvă ajunge să coste peste 120 de mii de euro, iar efectul la țintă este de zeci sau chiar sute de ori mai mic decât scoaterea din luptă a cinci-șase blindate inamice.
Marea Britanie a furnizat Ucrainei peste 5.000 de astfel de rachete, precum și sute de rachete antitanc Brimstone de înaltă precizie, concepute pentru atacuri de la sol sau chiar din aer. Însă, potrivit surselor britanice, armata ucraineană ratează prea des țintele terestre din cauza utilizării „sistemelor de cartografiere sovietice, învechite”.
Un alt motiv pentru care Forțele Armate ale Ucrainei au fost criticate de britanici este faptul că luptătorii ucraineni lasă adesea arment scump pe câmpul de luptă. Potrivit The Telegraph, este în special vorba de lansatoarele portabile de rachete Javelin, al căror cost depășește 100 de mii de euro bucata.
Armata rusă a capturat în acest fel un număr semnificativ de lansatoare Javelin, alături de proiectilele utilizate de acestea. „Armata rusă are probabil mai multe Javelin acum decât britanicii”, a declarat sarcastic sursa citată.
Sursele citate admit totuși că militarii ucraineni nu au avut suficient timp pentru a stăpâni pe deplin tacticile, tehnicile și procedurile NATO de întrebuințare a armamentului. Instruirea desfășurată în Marea Britanie și Ucraina a fost abordată similar cursurilor externe stabilite pentru rezerviști, iar programele concepute pentru câteva luni au fost comprimate în două săptămâni.
Cu toate acestea, s-a dovedit că armata ucraineană a fost adesea sceptică cu privire la punerea în aplicare a doctrinei NATO. "Metodele de antrenament NATO nu corespund adesea realităţilor războiului modern. Antrenamentul străin, dacă nu este adaptat condiţiilor ucrainene şi nu este integrat în practicile unităţilor, este nu doar ineficient, ci şi periculos", a declarat Serghei Filimonov, comandantul unui batalion ucrainean.
Conducerea militară ucraineană a reacționat la declarațiile provenite de la ofițerii britanici și s-a adresat NATO pentru comentarii, însă alianța nu a emis încă un răspuns oficial.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News