Republica Moldova va primi un al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian, cumpărat cu sprijinul UE
Potrivit ministrului moldovean al apărării, al doilea radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spațiului aerian și va asigura detectarea unor eventuale pericole, notează IPN.
Al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian va ajunge în Republica Moldova în anul 2025, sistemul fiind acum în proces de asamblare, a anunţat marţi ministrul apărării moldovean, Anatolie Nosatîi.
Acest al doilea radar care va ajunge în Republica Moldova va fi unul complementar sistemului actual de monitorizare a spaţiului aerian şi va asigura detectarea unor eventuale pericole, potrivit Radio Chişinău şi IPN, citate de Agerpres.
În luna aprilie, presa din Republica Moldova, citând declarația unui oficial eston, anunța că Estonia va achiziționa echipamente militare neletale pentru Republica Moldova pentru aproximativ 40 de milioane de euro pe an. Estonia a semnat un contract cu compania cehă de arme ERA pentru achiziționarea unui sistem radar pasiv.
Republica Moldova achiziţionează cel de-al doilea radar de monitorizare a spaţiului aerian cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, graţie programului Instrumentul European pentru Pace, a afirmat ministrul Nosatîi într-o intervenţie radiofonică.
Amintim că un sistem radar de ultimă generație Ground Master 200, cumpărat din Franța, a ajuns la Chişinău în decembrie 2023.
'Cu suportul partenerilor avem succese noi în domeniul apărării spaţiului aerian la capitolul radiolocaţii, ceea ce ne va permite să avem o înştiinţare mai bună, permanentă, privind ameninţările asupra spaţiului aerian', a subliniat Nosatîi în emisiunea 'La 360 de grade' de la Radio Moldova.
”Toată tehnica care vine pentru dotarea Armatei Naţionale este tehnică nouă. Dacă ne referim concret la acest radar, el este în proces de producere, componentele lui abia se asamblează acum. Este o procedură tehnică, deloc simplă. Noi am luat măsuri privind urgentarea acestui proces, având în vedere cererea mare pentru aceste radare, nu doar din partea Republicii Moldova, dar şi a altor ţări”, a mai adăugat el.
La 20 decembrie, armata Republicii Moldova a primit din Franţa un radar Ground Master (GM) 200 de monitorizare a spaţiului aerian. Potrivit autorităţilor, valoarea echipamentului de monitorizare a costat aproximativ 14 milioane de euro.
Trebuie spus că implicarea Uniunii Europene pentru a susține financiar Chișinăul rămâne extrem de importantă.
Astfel, potrivit unui comunicat transmis DefenseRomania de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, pe 8 iulie, Comisia a pus la dispoziția Republicii Moldova un împrumut în valoare de 50 de milioane EUR în condiții avantajoase.
O plată suplimentară de 22,5 milioane EUR sub formă de granturi se va efectua până la sfârșitul acestei luni.
Acest sprijin financiar va ajuta Moldova să își acopere o parte din nevoile de finanțare pentru 2024 și va sprijini stabilitatea macroeconomică a țării, permițându-i în același timp continuarea reformelor. Deși economia sa a înregistrat o creștere modestă în 2023, după o recesiune profundă în 2022, Republica Moldova este în continuare afectată de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și continuă să se confrunte cu provocări grave în materie de securitate energetică.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News