Rețelele sociale, folosite de axa Beijing-Moscova cu precizia bombelor ghidate. România va amenda cu 5% rețelele sociale care încalcă regulile din campania electorală
Acțiunile concertate de manipulare care se desfășoară pe rețelele de socializare cu permisiunea platformei respective trebuie combătute cât mai rapid cu măsuri drastice, care pot ajunge până la limitarea funcționării serviciului respectiv, într-un mod similar cu regulile aplicate în cazul posturilor TV și radio.
Legea junglei de pe rețelele sociale trebuie să fie eliminată rapid, în caz contrar societățile occidentale vor cădea singure în capcana democrației prost înțelese și se vor autodetona (cu largul concurs al deținătorilor rețelelor sociale).
Spre exemplu, aplicația X îți sugerează (de fapt, algoritmul prioritizează) postările lui Elon Musk, chiar dacă nu îi urmărești conturile. Musk se implică agresiv în viața politică europeană, și susține fățiș candidații de extremă dreapta din Germania, Marea Britanie, dar și din România. Primul răspuns a venit din partea MApN și MAE germane, care au anunțat că renunță la conturile de pe rețeaua X.
Pe aceeași rețetă, Tik-Tok livra conținut aproape exclusiv cu un singur candidat la prezidențiale, în perioada alegerilor. Nu conta că aveai contul abia creat sau unul mai vechi, 6 din primele 10 clipuri sugerate erau pe subiectul respectiv.
Cum funcționează, în mare, toată treaba?
Dacă avem impresia că aceste aplicații de social media nu sunt folosite cu precizia bombelor ghidate pentru a face analiza comportamentală a societăților, atunci ne înșelăm amarnic.
Platformele sociale moderne nu sunt doar un spațiu de socializare, ci și instrumente extrem de sofisticate pentru:
Colectarea masivă de date: interacțiunile, precum like, share, comentarii, timpul petrecut pe postare, sunt înregistrate și procesate. Toate astea generează profilul utilizatorilor și a societății în ansamblu. Practic, din like*urile pe care le dai, ei ”știu și ce mănânci”;
Analiză pe baza unor algoritmi puternici și AI care permit platformelor să detecteze tipare comportamentale și să prezică foarte precis reacțiile la nivel de societate;
Targetare precisă: Ulterior procesării tiparelor comportamentale, mesajele țintesc utilizatorii și le influențează deciziile;
Manipulare psihologică: Platformele creează ”bule”, iar utilizatorii ajung să se înconjoare doar de mesaje asemănătoare și cred că toți gândesc ca ei. Acest fenomen duce la polarizarea societății, cum vedem în toată Europa.
Amintim că aproximativ 50 de europarlamentari acuză ”platformele digitale” de interferențe în procesele democratice și cer șefei diplomației europene, Kaja Kallas, ca UE să își extindă cadrul de sancțiuni împotriva acestora.
Ei se referă în mod special la Elon Musk, pe care îl acuză că prin controlul său asupra rețelei de socializare X a 'întreprins acțiuni ce ar putea submina în mod semnificativ integritatea procesului democratic'.
Respectivii eurodeputați au reamintit, de asemenea, anularea rezultatelor recentelor alegeri prezidențiale din România în urma unor acuzații de interferențe rusești prin rețelele de socializare, în special prin Tik-Tok.
Bonus, aplicațiile (în special cele chineze) obțin ilegal și date personale despre utilizatori. Astfel, Agerpres relata astăzi că mai multe plângeri au fost depus în state europene împotriva a şase aplicaţii chinezeşti, între care Tik Tok, acuzate de transferul ilegal de date ale utilizatorilor lor europeni în China.
România va sancționa dur platformele care favorizează candidați în alegeri
Vor fi noi reguli şi sancţiuni pentru rețelele de social media care nu respectă regulile democratice, anunță premierul Marcel Ciolacu.
Rețelele sociale riscă amenzi de până la 5% din cifra de afaceri.
„Am venit cu modificări astfel încât regulile să fie aceleași pentru toți candidații și să nu mai avem această practică, pe care am avut-o la ultimele alegeri în care un instrument de social-media a favorizat un anumit competitor.
Am introdus și amenzi drastice, respectiv de până la 5% din cifra de afaceri, iar la anumite corporații această amendă ar putea duce la multe miliarde de euro”, a precizat Ciolacu, joi dimineață, înainte de ședința de Guvern.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News