Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că niciun stat care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a acestui război
Reconfigurarea traseului: Tancurile americane Abrams au fost retrase momentan de pe frontul din Ucraina, iar acest lucru arată că statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în fața ocupantului rus sunt departe să fi învățat o lecție fundamentală a acestui război de agresiune.
Tancuri Abrams ale Armatei SUA din Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie, Echipa de luptă Brigada 1 Blindată, Divizia 1 Cavalerie - Exerciții la Cincu, în 2021
Așa cum arăta într-un material precedent și DefenseRomania, Forțele Armate Ucrainene au retras de pe linia frontului tancurile Abrams furnizate de SUA din cauza amenințării atacurilor cu drone rusești, în timp ce americanii se plâng că ucrainenii nu folosesc echipamentul mai eficient.
,,Ucraina a marginalizat deocamdată tancurile de luptă Abrams M1A1 furnizate de SUA în lupta sa împotriva Rusiei, în parte pentru că războiul purtat intens cu drone rusești a făcut prea dificilă operarea lor fără a fi detectate sau fără a fi atacate'', precizează Associated Press cu referire la oficiali militari americani
Associated Press a reiterat că Ucraina a convins SUA să furnizeze 31 de tancuri în ianuarie 2023, la un cost de 10 milioane de dolari fiecare, deoarece acestea sunt "vitale pentru capacitatea sa de a rupe liniile rusești". Dar, de atunci, cinci tancuri Abrams au fost deja pierdute pe câmpul de luptă.
Tanc M1A1 Abrams american, pierdut în timpul luptelor pentru apărarea orașului Berdychi din regiunea Donețk. Sursa Foto: OSINTdefender
Cel puțin alte trei tancuri au fost "avariate ușor" la începutul acestui an, potrivit colonelului Markus Reisner, un instructor militar austriac care monitorizează utilizarea armelor occidentale în Ucraina.
Tancurile Abrams au fost „vânate” și lovite intens de drone kamikaze ale ocupantului rus.
Retragerea tancurilor Abrams de pe front arată că nicio țară care ajută Ucraina nu a învățat o lecție fundamentală a războiului declanșat de Rusia
Tancurile Abrams nu vor dispărea de pe front, ele au fost doar retrase pentru o schimba tactica în contextul în care devine tot mai clar că actuala configurare a luptelor nu avantajează Abrams, simbolul puterii americane în materie de forțe terestre.
Cel mai probabil tancurile vor fi integrate cu măsuri de protecție suplimentare împotriva dronelor.
Dar ce arată această retragere? O lecție pe care statele occidentale care ajută Ucraina refuză cu încăpățânare să o învețe.
Trecând pe lângă numărul infim de tancuri, 31 de Abrams pe un front de aproape 1.000 de kilometri, într-un război de o asemenea intensitate, reprezintă o picătură într-un ocean, e vorba de timp.
Tancurile au fost planificate pentru a sparge liniile de apărare ruse, dar au ajuns cu mare greutate la ucraineni. Cu alte cuvinte, timingul a fost ratat, arhitectura frontului azi arătând total diferit.
Aceasta e o lecție pe care statele occidentale refuză cu încăpățânare să o învețe. Birocrația occidentală ține cu greu pasul unui război atât de dinamic.
Varianta M1A1 a tancului Abrams în dotarea Australiei. Sursa Foto: Armata australiană
Ucraina are nevoie de un anumit timp de echipament militar „acum”, nu peste câteva luni. Ori din momentul în care Occidentul deblochează un anumit timp de echipament, birocrația și procesul legislativ întârzie cu câteva luni livrarea. Asta în cazul fericit în care pachetele de asistență militară nu sunt blocate.
O veste bună a venit totuși din SUA în aceste zile, odată cu deblocarea pachetului de asistență pentru Ucraina.
Rămâne de văzut care va fi impactul avioanelor F-16 pe frontul din Ucraina, așteptate în vara acestui an, și dacă rușii vor reuși să se adapteze, asemenea cum au făcut-o momentan în cazul tancurilor Abrams.
CITEȘTE ȘI: SUA ar fi trimis în secret Ucrainei peste 100 de ATACMS: Unele au fost imediat utilizate pentru a lovi un aerodrom militar rusesc din Crimeea
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News