Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Revenirea” în luptă a elicopterelor Ka-52 Alligator după ce Rusia a pierdut 30% din flotă. Ucraina, nevoită să dezvolte noi tactici
Forțele aeriene
Data publicării:
Oricâtă importanță ar avea planificările strategice și concepțiile operative privind ducerea războiului, acestea ajung întotdeauna să fie dependente de dinamica realitatății tactice din teren. După o laborioasă planificare, Ucraina continuă cu contraofensiva sa în sud și est, făcând însă progrese mult mai lente decât în toamna anului trecut, iar unul dintre principalii factori de “rezistență la înaintare” pare să fie faptul că forțele ruse se bucură de mai multă libertate de acțiune aeriană în zonele critice din apropierea liniei frontului.
Elicopter de atac rus Ka-52. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Elicopter de atac rus Ka-52. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Ultima săptămână a arătat că Rusia s-a străduit să valorifice timpul câștigat odată cu invitarea Ucrainei la contraofensivă și s-a concentrat pe adaptarea întrebuințării forței aeriene de sprijin după ce, la începutul campaniei, s-a arătat aproape complet nepregătită în utilizarea acesteia.

Se pare că unele dintre aeronavele ruse sunt acum capabile să opereze într-un mod mai puțin limitat, sau cel puțin că aviația de sprijin este dispusă să își asume mai multe riscuri în acest sens. 

Acest lucru pune deja presiune pe trupele ucrainene, în special privind necesitatea protecției antiaeriene a brigăzilor implicate în străpungerea aliniamentelor de apărare organizate de ruși. Pe măsură ce acestea avansează și se îndepărtează de elementele sistemului propriu integrat de apărare antiaeriană, crește relevanța prezenței pe primul aliniament a sistemelor mobile de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune.

Prezența acestor mijloace de apărare antiaeriană apropiată este fundamentală pentru protecția trupelor de pe linia frontului, inclusiv a blindatelor, apărându-le împotriva unei game largi de amenințări aeriene, de la elicoptere și avioane care zboară la joasă înălțime, la drone de atac și rachete de croazieră.

 

“Alligator reloaded” - aviația rusă de sprijin mai aproape de linia frontului după ce a pierdut 30% din flota de Ka-52

 

2. Elicopter ... (ka-52-alligator_20498800.jpg)

Elicopter rusesc Ka-52 Alligator

Mai multe relatări promovate chiar de Ministerul rus al Apărării arată că acum aviația rusă de sprijin operează foarte aproape de linia frontului, elicopterele de atac Ka-52 Alligator reprezentând o amenințare deosebită pentru blindatele ucrainene angajate în contraofensivă. 

Ka-52 a suportat greul misiunilor de sprijin aerian apropiat încă de la începutul războiului, fapt reflectat în pierderile sale disproporționat de mari: 35 de aparate distruse, abandonate sau capturate de la începutul războiului, față de 12 elicoptere Mi-28, nouă Mi-35 și șase Mi-24 mai vechi. Practic Rusia a pierdut aproximativ 30% din întreaga sa flotă de Ka-52.

Pierderile grele aproape că i-au făcut pe experți să se îndoiască de viitorul elicopterelor de atac în războiul modern. Cu toate acestea, se pare că ultimele rezultate ale utilizării de către ruși a sistemului de război electronic Vitebsk-25 pe Alligator s-au dovedit extrem de eficiente în protecția aeronavei, iar revigorea observată în utilizarea elicopterelor ar putea fi strâns legată de acest lucru.

Sunt semnale că elicopterele ruse apar într-un număr mai mare pentru a sprijini eforturile de a eroda contraofensiva ucraineană. Imagini recente obținute din satelit cu aeroportul Berdiansk (din localitatea ucraineană cu același nume, port la Marea Azov) indică un “aflux” de 20 de elicoptere, redislocate din alte părți. Pe lângă cinci Ka-52, alte mijloace aeriene de la Berdiansk par să includă nouă Mi-8/Mi-24 și 13 elicoptere navale Ka-27/Ka-29.

„Creșterea recentă a imaginilor cu Ka-52 sugerează că activitatea lor (și cea a elicopterelor de atac rusești în general) s-a intensificat (poate semnificativ) de când Ucraina și-a lansat contraofensiva, într-un efort de a opri progresele ucrainene”, susține Guy Plopsky, analist specializat în problematica aviației militare ruse. 

„Același lucru pare să fie valabil și pentru aviația tactică de luptă a rușilor. Într-adevăr, o actualizare recentă a informațiilor Ministerului Apărării din Regatul Unit a remarcat că forța aeriană rusă a fost neobișnuit de activă în sudul Ucrainei, unde spațiul aerian este mai permisiv pentru Rusia”, a mai precizat Plopsky.

 

Ka-52 versus SHORAD

 

3. Elicopter ... (elicopter_ka_52m_rusia_32053700.jpg)

Elicopter de atac Ka-52

Aparent, lipsa sau insuficiența sistemelor mobile de apărare antiaeriană apropiată, la joasă înălțime, de tip SHORAD, în cadrul forțelor înaintate de străpungere a apărării ruse a lăsat o „zonă moartă” în care Ka-52 pot funcționa cu un grad mai mare de siguranță decât în trecut. 

Operarea la altitudini foarte mici, mascarea folosind configurația terenului, precum și acțiunile pe timp de noapte limitează vulnerabilitatea acestora la SHORAD și în special la rachetele sol-aer lansate de pe sistemele portabile (MANPADS).

Elicopterele ruse acționează în principal la aproximativ 10-15 km, la limita de bătaie a sistemelor și senzorilor ucraineni, ceea ce le oferă un spațiu de siguranță pentru a fi eficiente împotriva blindatelor avansate, fără a deveni ținte pentru SHORAD.

Ka-52 utilizează două variante principale de rachete ghidate antitanc (ATGM). 9M120-1 Ataka-1, cu raza de acțiune de 6 km, și 9A4172K Vikhr-1 care poate lovi ținte la 8-10 km. Ambele rachete folosesc rachete ghidare cu fascicul laser, deși pot fi utilizate și rachete 9M120 cu ghidare radio.

De asemenea, trupele ruse așteaptă ca Aligatorul să primească racheta multirol ușoară antiblindate LMUR, o armă mai puternică, cu o rază de acțiune de până la 15 km. LMUR a fost până acum asociată versiunii Ka-52M (modernizat), care nu a fost încă observat în Ucraina, deși racheta a fost cu siguranță lansată și de pe alte platforme.

„În prezent, multe ținte pe care le angajează Ka-52 par a fi vehicule care sunt situate în apropierea sau în fața liniilor ucrainene”, mai observa Plopsky. În astfel de cazuri, ucrainenii nu au elemente de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune dispuse între Ka-52 și ținta sa, ceea ce face ca situația să avantajeze partea rusă.

Există totuși și vulnerabilități în tactica utilizării elicopterelor Ka-52. Atunci când este lansată de la înălțimi mici și de la distanțe înclinate de aproximativ 8 kilometri, racheta Vikhr-1 are nevoie de aproximativ 23-25 de secunde pentru a-și atinge ținta, timp în care Ka-52 trebuie să rămână relativ nemișcat pentru marca ținta cu raza de laser. Acest lucru lasă Ka-52 vulnerabil la apărarea antiaeriană cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi sistemele sol-aer ghidate prin radar.

 

Jocul demascării poziției. Ucraina trebuie să dezvolte noi tactici

 

4. Stinger MA... (stinger_42668000.jpg)

Stinger MANPAD

În aceste condiții, prima preocupare a rușilor ar fi suprimarea sau distrugerea apărării antiaeriene ucrainene din adâncimea tactică, și sunt semne că au început să își îmbunătățească precizia loviturilor, devenind mai periculoși pentru sistemele de rachete sol-aer ucrainene ghidat de radar. 

În același timp, sunt opinii potrivit cărora, prin lovituri tot mai precise în adâncimea operativă ucraineană, rușii forțează aducerea sistemelor de apărarea antiaeriană ucrainene mai aproape de linia frontului în încercarea lor de a distruge rachetele ruse sau chiar aeronavele care le lansează. 

Odată ce radarele sistemelor ucrainene de apărare antiaeriană ar fi activate, forțele ruse le-ar putea stabili poziția și combate cu drone kamikaze sau rachete.

Situația urmărită de ruși a fost sintetizată pe un cont pro-rus de pe canalul Telegram astfel: „Apărarea ucraineană nu are de ales – dacă nu doboară bombele rusești, ținte importante sunt lovite în spatele primei linii. Dacă încearcă să le doboare, sistemele lor de apărare antiaeriană pot fi distruse.”

Evident că situația nu este atât de radicală, însă reflectă o problemă reală cu care încep să se confrunte trupele ucrainene și care se accentuează pe timpul desfășurării contraofensivei.

Ucraina va dezvolta, fără îndoială, noi tactici pentru a reuși evitarea unor astfel de scenarii și contracararea unei prezențe din ce în ce mai mari a aviației de front ruse pe fondul contraofensivei în curs. Dar deja experiența acestei noi etape a campaniei arată că, pentru unitățile ucrainene angajate în luptă, importanța capabilităților de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune crește pe măsură ce acestea avansează, au mai puțină acoperire antiaeriană din adâncimea proprie și pot fi supuse unui atac mai susținut din partea aviației de front ruse.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Ţintă aeriană de mici dimensiuni, identificată într-o zonă aflată în largul Mării Negre: Aeronavele F-16 ale Forțelor Aeriene Române au monitorizat perimetrul
Germania a mobilizat avioane de vânătoare pentru a intercepta un avion rusesc de recunoaștere: Acesta este cel mai recent incident aerian între un stat membru NATO și forțele aeriene ruse
F-16 pentru Ucraina, dar cu țârâita. Pentru că SUA schimbă din mers strategia pregătirii pilotilor ucraineni, inclusiv în România
Franța nu va putea oferi Ucrainei tot ajutorul militar promis: Avioanele Rafale nu sunt incluse în noul pachet de asistență
Ciudatul caz al dronei ruse S-70 doborâtă intenționat de un Su-57 rus. Serviciul britanic de infromații numește motivul doborârii UAV-ului
Turcia își ia revanșa în fața F-35? Țara care ar achiziționa un număr uriaș de avioane tucești Kaan, echivalentul unei victorii pe piață în fața F-35
Ungaria nucleară? Un scenariu greu de crezut, dar SUA modernizează infrastructura în Kecskemet unde avioane cu capacități nucleare ar putea ajunge
Taiwanul nu se lasă intimidat de manevrele militare ale Chinei: Un avion F-16 a fixat ţinta pe un J-15 chinezesc (Foto/Video)
Legendarul Black Hawk, așa cum nu l-ați mai văzut. Americanii implementează sistemul Matrix iar elicopterele vor zbura singure
NATO arată Rusiei ce ar însemna un război nuclear cu Alianța. Zeci de avioane, inclusiv F-35 și bombardiere B-52, fac o demonstrație nucleară de forță
România și obsesia pentru F-16, din nou pe radarul Rusiei. „Dovada” că F-16 ucrainene fac „demonstrații de forță din România”
Ipoteza doborârii avionului rusesc Su-34 de către un F-16, demontată chiar de ucraineni: ”Avem F-16 cu capacități reduse”
SAMP/T a testat o nouă rachetă contra Kinjalului hipersonic. Avionul ”invizibil” Su-57 ar putea fi una dintre țintele rachetei Aster 30 B1NT?
Cu ce avion rus e comparat Mirage 2000 și trei motive pentru care rușii nu sunt îngrijorați că Ucraina va primi avioane franceze
Greu la deal fără componente occidentale: În 2024, Rusia a produs mai puține avioane Su-57 decât în anii precedenți
Rusia a dislocat din nou în Belarus avioane MiG-31K purtătoare de rachete hipersonice Kinjal, după o pauză de un an și jumătate
Armata rusă se laudă că a mai primit un lot de bombardiere Su-34. Câte bombardiere de acest tip mai dețin Forțele Aeriene ruse
Franța vine tare din urmă: Noul tandem de luptă între o dronă stealth ce va zbura cu avioanele Rafale în versiunea F5 țintește superioritatea tehnologică franceză
Extinderea războiului, șansa Turciei pentru trei de „da” și Eurofighter? Țara care a trântit ușa în nas Turciei e pe cale să se răzgândească
Flotă mixtă de F-16 și Mirage 2000. Franța va livra Ucrainei primele avioane Mirage 2000, anunțând și când vor fi livrate primele avioane
Rușii folosesc masiv Shahed-uri fake: Drone-momeală Gerbera, aruncate pentru “a obosi” apărarea antiaeriană a Ucrainei
Rușii vânează F-16 cu rachete hipersonice Kinjal? Ucraina a interceptat 2 din 3 rachete lansate către aerodromul Starokonstantinov
Olanda promite 400 de milioane de euro pentru proiectul ucrainean privind dezvoltarea de drone, dar și mai multe F-16 în următoarele luni
Friendly fire sau lovitură intenționată: Un avion rusesc Su-57 a doborât o dronă S-70 Okhotnik în spațiul aerian al regiunii Donețk (Foto/Video)
Franța utilizează pentru prima dată un submarin nuclear în exercițiile navale cu Marocul
România a confirmat. Sistemul Patriot a fost livrat deja Ucrainei
Care e eficiența sistemului israelian de apărare aeriană. Iron Dome este cel mai cunoscut, dar sarcina complicată au avut-o celelalte două dispozitive antiaeriene
Dronele ruse au lovit partea ucraineană de la PTF Orlivka dintre România și Ucraina
Până la apariția primelor sisteme laser antidrone, încă o țară europeană decide să cumpere tunuri antiaeriene Skyranger 30
Un Su-35 rusesc aproape s-a ciocnit cu un avion de vânătoare american (Foto/Video): A fost un comportament „nesigur și neprofesionist” din partea pilotului rus

Ştiri Recomandate

Coreea de Nord ar putea ajunge să trimită Rusiei până la 100.000 de militari
Două cabluri subacvatice din Marea Baltică au fost tăiate. ”E un act de sabotaj”, spune ministrul german al apărării
Aviz României: Cel mai mare proces de reorganizare din istoria Armatei Greciei pentru „războiul viitorului”. Atena nu mai așteaptă și intră în era dronelor
AH-64E Apache, photo: U.S. Army
EXCLUSIV
Azi Polonia cumpără Apache, dar România a ratat șansa să producă elicoptere de atac încă de acum 20 de ani. Americanii ne-au pus o singură condiție
Amiral Kuznețov are o „soră de suferință”. Aproape epavă, singurului portavion al Rusiei îi va fi greu să bată recordul crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov
Rusia, cu arme și bagaje în tabăra Hezbollah: Israelienii au găsit în sudul Libanului rachete rusești antitanc Kornet, produse după 2020
Statele europene din Alianță trebuie să-și dubleze investițiile militare pentru a fi pregătite de o confruntare cu Rusia
Forțele Ucrainene au lovit cu ATACMS în adâncimea teritoriului Rusiei. În aceeași zi, Putin a aprobat noua doctrină nucleară a Rusiei
Colaj foto războiul din Ucraina. Sursa foto: Bukinfo.com.ua.
EXCLUSIV
1000 de zile de rezistență eroică și luptă pentru libertate în Ucraina
Va schimba utilizarea ATACMS cursul războiului din Ucraina? O decizie bună, dar prea târzie: Ruşii şi-au luat deja unele măsuri de protecţie
Pentagonul anunță un pact de testare hipersonică cu Marea Britanie și Australia: Acordul se încadrează în cel de-al doilea pilon al pactului trilateral de apărare AUKUS
Bulgaria a comandat avioane F-16V Block 70 în urmă cu 5 ani, dar nici infrastructura, nici piloții nu sunt încă pregătiți
Imagine a eroismului armatei ucrainene: O fostă educatoare a reuşit să doboare singură o rachetă de croazieră rusească Kh-101, utilizând un sistem MANPADS Igla
Alegerile blochează România. Inclusiv discuțiile și negocierile pentru programe de modernizare a Armatei au fost puse la „și altele” de clasa politică
O nouă dronă rusească recuperată de ucraineni dezvăluie tactica Rusiei: Drone momeală de 1.000 de dolari, interceptate de rachete foarte scumpe
,,Moment decisiv'' sau ,,escaladare fără precedent''. Politicienii din Europa au opinii diferite cu privire la posibila efectuare de atacuri cu ATACMS în interiorul Rusiei
Rușii se pregătesec să mai arunce o corvetă din clasa Tucha cu rachete Kalibr în Marea Neagră. Prima a fost scufundată de ucraineni cu ATACMS, a doua lovită
Putin lovește Odesa: 10 morți și 40 de răniți, în urma unui atac cu racheta balistica Iskander-M
India intră în clubul hipersonic. Test reușit cu o rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune
Rusia amenință cu arme pe care nu le-a folosit încă dacă Ucraina o atacă cu ATACMS. Ce ar putea lovi? Clădiri guvernamentale sau podurile peste Nipru
Trump ar putea alege un consilier născut în Rusia pentru a conduce negocierile dintre Kiev și Moscova
De ce Zumwalt se oprește la trei în SUA. Cifrele celei mai scumpe și moderne clase de distrugătoare construite vreodată sunt amețitoare
România a anunțat oficial că semnează achiziția de F-35 săptămâna asta. Premierul României promite investiții majore în modernizarea Armatei
Înghețarea conflictului? Inacceptabil, spune Kremlinul care a respins planul de pace al lui Erdogan, chiar dacă acesta include concesii către Rusia
Iranul nu e convins de S-400-le Rusiei, după ce, la ultimul atac israelian, sistemele antiaeriene rusești s-au făcut de râs în fața aviației IDF
Cum văd liderii europeni permisiunea oferită Ucrainei de către SUA pentru a utiliza rachete occidentale împotriva unor ținte din Rusia: De la Elysee până la Berlin susţinerea nu mai este aceeaşi
„Dacă circumstanțele se schimbă, ne schimbăm și noi” - Casa Albă anunță un „răspuns la escaladarea” situației de către Rusia în Ucraina
Germania va transfera 4.000 de drone către Ucraina, ca o alternativă la rachetele Taurus
Ciolacu spune că „am multe de discutat cu Rutte”. Piloții ucraineni care se antrenează intens pe F-16 în România, pe agenda întâlnirii
Sistemul de achiziții pentru apărare din Ungaria a fost spart de hackeri: Au dorit să obțină date sensibile și să creeze presiune publică
Rezerva calificată, noua soluție adoptată de industria de apărare franceză
După Statele Unite, Franţa şi Marea Britanie ar lua în calcul să permită Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele SCALP şi Storm Shadow
pixel