România a înțeles pericolul după invadarea Ucrainei de către Rusia. Simona Cojocaru: Prezența SUA, cel mai puternic factor de descurajare
Situația în ceea ce privește securitatea în regiunea Mării Negre s-a schimbat radical din 2014 încoace, după invadarea Ucrainei de către „omuleții verzi” ruși și ulterior, anexarea ilegală a Crimeei care a dus implicit și la războiul din estul Ucrianei unde Federația Rusă susține militar și financiar separatiștii pro-ruși.
Avioane americane F-22 Raptor, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, în 2016. Sursă foto: U.S. Air Force
Săptămâna trecută, în cadrul conferinței Warsaw Security Forum, organizată de think tank-ul Casimir Pulaski Foundation, mai mulți oficiali din Europa Centrală și de Est au discutat despre securitatea din regiune.
Jaroslaw Adamowski, corespondentul polonez al Defense News, în cadrul unui material publicat tot săptămâna trecută în publicația americană, a trasat câteva linii interesante despre acest eveniment.
Adamowski sesizează că liderii central și est europeni și-au manifestat speranța că Statele Unite ale Americii vor spori prezența militară în țările aliate, temându-se că Washingtonul ar putea reduce prezența militară pe Flancul Estic, în contextul pivotării în Indo-Pacific și al retragerii din Afganistan.
„Simona Cojocaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale din România, a declarat că „prezența militară a Statelor Unite în România este cel mai puternic factor de descurajare” împotriva unei potențiale agresiuni a Federației Ruse. O „consolidare în ceea ce privește apărarea în regiunea Mării Negre” ar transmite un mesaj puternic către Rusia iar întărirea prezenței americane oferă, de asemenea, o mai mare flexibilitate strategică pentru îndeplinirea misiunilor din regiune”, a transmis în cadrul evenimentului, oficialul român, citat de Defense News.
România a înțeles că invadarea Ucrainei de către Rusia schimbă strategia de securitate în regiunea Mării Negre
„Pentru România, unul din membrii din Europa de Est ai NATO, invazia militară a Rusiei în Ucraina în 2014 și anexarea de către Kremlin a Peninsulei Crimeea au pus Marea Neagră în centrul agendei privind securitatea țării”, conchide jurnalistul polonez.
Sursa citată precizează că poziția țării noastre în cadrul evenimentului a fost împărtășită și de Estonia care, prin vocea ministrului Apărării, Kalle Laanet, a transmis că „o prezență americană întărită în Estonia” ar fi cea mai bună metodă de descurajare a Federației Ruse care, în opinia oficialului de la Tallinn, „dorește ca SUA să se îndepărteze de regiune și să se axeze pe Pacific”.
Estonia a subliniat că mesajul pe care Europa Centrală și de Est îl va transmite Moscovei trebuie să fie unul „comun, puternic și să genereze unitate”.
În ceea ce privește prezența americană în România, amintim că în primăvara acestui an, în contextul Parteneriatului Strategic româno - american, ministrul de Externe Bogdan Aurescu a precizat subliniat că România susţine o creştere a prezenţei militare americane.
Poziția a fost reiterată în ultima perioadă nu doar de șeful diplomației române, cât și de Nicolae Ciucă, ministrul Apărării sau președintele Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI: SUA transformă Câmpia Turzii și securizează regiunea. Americanii au publicat imagini de la modernizarea bazei românești
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News