Rusia a expulzat astăzi un diplomat britanic pe care l-a acuzat de spionaj și de furnizare de informații false la intrarea în țară, anunță TASS, care o citează pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Prezent la Aspen - GMF Bucharest Forum, desfășurat la București pe 24 și 25 octombrie, ex-Secretarul General adjunct al NATO a explicat care este viziunea sa privind politica externă a României.
Fostul oficial NATO a punctat faptul că există o serie de obiective strategice încă neîndeplinite, făcând referire la adoptarea monedei Euro, admiterea României în Schengen și OECD. ”Îmi aduc aminte că, în calitate de ministru de externe am demarat negocierile pentru a deveni membri ai OECD. După 20 de ani nu suntem încă acolo și asta e problema internă a României”.
În opinia sa, locul României este în Triunghiul de la Weimar: ”Vreau ca România să se alăture formatului Weimar, alături de Germania, Franța și Polonia. Este un echilibru natural între Nordul, Vestul, Sudul și Estul Europei”.
Gândit ca un forum de cooperare diplomatică și strategică între Franța, Germania și Polonia, ”Triunghiul Weimar” este o platformă esențială pentru coordonarea acțiunilor și consolidarea coeziunii UE.
Cele trei state încearcă, în formatul Weimar, să găsească soluții pe cele mai importante teme pentru Europa (apărarea, unitatea statelor europene și securitate energetică), iar România ar putea contribui la consolidarea acestor trei piloni.
Rolul României în regiune este mult sub potențialul său și ar putea deveni o punte între regiuni, mai crede fostul oficial al Alianței.
Avem un rol important în Marea Neagră. Există proiecte uriașe pentru proiecte energetice semnificative: cablul submarin de transport al energiei electrice, din Azerbaidjan și Georgia către Europa, trece prin România, de asemenea, în următorii ani, țara noastră ar trebui să înceapă deja să exploateze zăcămintele de gaze din Marea Neagră.
”Din punct de vedere strategic, suntem cel mai important stat din zona noastră și trebuie să avem un rol de legătură între regiuni. Trebuie să îi ajutăm pe prietenii din Balcanii de Vest în drumul spre Uniunea Europeană”, a mai spus Geoană.
”România trebuie să joace un rol mai activ în Europa Centrală, care este acum în proces de , Grupul de la Vișegrad fiind practic disfuncțional, ca să o spunem elegant”, a mai adăugat Geoană, care face referire la diviziunile profunde dintre membrii acestui format, cauzate de apropierea Ungariei și Slovaciei de Rusia, în timp ce Polonia și Republica Cehă rămân atașate valorilor europene.
Trilaterala Franța-Germania-Polonia, cunoscută și sub numele de Triunghiul Weimar (prima întâlnire avut loc în 1991 la Weimar, Germania), a fost reactivată de agresiunea Rusiei în Ucraina. Franța, Germania și Polonia au convenit în această vară să aprofundeze cooperarea în domeniul apărării.
Astfel, ministrul Forțelor Armate franceze, Sébastien Lecornu, a convenit cu omologii săi german și polonez, Boris Pistorius și Władysław Kosiniak-Kamysz, direcțiile privind exercițiile comune, mobilitatea militară și cooperarea industrială.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a declarat, în cadrul reuniunii de la Paris, că obiectivul este de a "reuni un grup de state europene care sunt de acord să elimine acest deficit de capacităţi (de arme cu rază lungă de acțiune), pe termen mediu şi lung" şi de a face acest lucru până la summitul NATO din iulie.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Rusia a expulzat astăzi un diplomat britanic pe care l-a acuzat de spionaj și de furnizare de informații false la intrarea în țară, anunță TASS, care o citează pe Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat în prima sa zi de mandat că va semna un ordin executiv prin care va impune un tarif de 25% pentru toate mărfurile din Mexic și Canada, precum și un tarif suplimentar de 10% pentru produsele produse în China.
În timpul summitului NATO de la București în 2008, liderii NATO au respins cererea ca Georgia și Ucraina să devină candidați pentru aderarea la Alianță.
Şeful Comitetului Militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer, a îndemnat luni companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război şi să îşi adapteze în consecinţă liniile de producţie şi distribuţie pentru a fi mai puţin vulnerabile la eventualul şantaj din partea unor ţări precum Rusia şi China.
Republica Moldova a salvat România de la un scor și mai dezastruos în favoarea candidatului pro-rus Costin Georgescu.
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22.93% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Elena Lasconi are 19,17% și îl depășește pe Marcel Ciolacu (19,16%), arată datele publicate, în timp real, pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente, după centralizarea a 99,9% din procesele verbale din ţară şi străinătate.
Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat în a treia lectură bugetul pentru anul viitor.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte , s-a întâlnit cu președintele proaspăt ales al SUA, Donald Trump. Întâlnirea a avut loc la Palm Beach, Florida, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a NATO.
Zilele trecute, două cabluri de fibră optică îngropate pe fundul Mării Baltice au fost avariate tocmai în timp ce deasupra lor se afla o navă chineză cu un căpitan rus.
Medierea asigurată de Sultanatul Oman și Arabia Saudită pentru normalizarea relațiilor diplomatice dintre Iran și Maroc, confirmată de purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe Ismail Baghaei, a iritat Algeria care și-a activat diplomația pentru a bloca o reconciliere ce ar normaliza legăturile dintre cele două state islamice.
Militarii Armatei SUA din Regimentul 57 de Artilerie Apărare Aeriană desfășoară în țara noastră un exercițiu de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD) având ca scop consolidarea și apărarea spațiului aerian al NATO.
Evenimentele recente arată că există un risc real de izbucnire a unui conflict global, a declarat vineri prim-ministrul polonez Donald Tusk, după ce Rusia a lansat o rachetă balistică hipersonică cu rază medie asupra unui oraş ucrainean, relatează Agerpres și Reuters.
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen și cu frontierele terestre începând de anul viitor și strânsa cooperare între România și Ungaria în plan bilateral și regional au fost temele de interes discutate astăzi de prim-ministrul Marcel Ciolacu și omologul său ungar Viktor Orbán.
Austria a renunțat la blocajul pentru aderarea deplină a României și Bulgariei la Schengen. Acesta pare să fie mesajul care reiese din declarația președintei Comisiei, Ursula von der Leyen.
Președintele american Joe Biden s-a alăturat acelor lideri care au condamnat mandatele de arestare ale Curții Penale Internaționale (CPI) pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu și pentru fostul ministru al Apărării Yo'av Galant din cauza presupuselor crime de război comise în Fâșia Gaza.
Guvernul României și-a confirmat astăzi intenția de a achiziționa 32 de avioane F-35 Lightning II de generația a 5-a prin semnarea unei Scrisori de ofertă și acceptare (LOA), prin intermediul mecanismului Foreign Military Sale, derulat de Statele Unite.
Baza de apărare aeriană, situată în Redzikowo, lângă coasta Mării Baltice, face parte din scutul antirachetă NATO și a fost operaționalizată pe 13 noiembrie.
Lansarea de către Rusia a unei astfel de rachete ar ridica cu adevărat miza în confruntarea cu Europa și Statele Unite.
Lockheed Martin şi compania românească Sinteza S.A. au semnat, miercuri, o scrisoare de intenţie în vederea construcţiei la Oradea a unei fabrici de baterii GridStar Flow, cu zero emisii de carbon şi care permit obţinerea de energie durabilă şi stabilă, se arată într-un comunicat de presă al companiei româneşti, precum și al Lockheed.
Suedia a afirmat miercuri că a detectat deplasări ale unor nave ce corespund în timp şi spaţiu cu momentul secţionării a două cabluri submarine de telecomunicaţii din Marea Baltică, pe care mai multe ţări le investighează ca posibile acte de sabotaj, relatează agenţiile Agerpres, EFE şi Reuters.
Deteriorarea a două cabluri submarine de telecomunicații cu fibră optică din Marea Baltică trebuie considerată rezultatul unui sabotaj, a declarat marți ministrul german al apărării, Boris Pistorius.
Potrivit unui raport al Bloomberg, cei mai mari 15 membri europeni ai NATO vor fi obligații să treacă la investiții militare masive. Practic, statele europene vor fi nevoite să adopte modelul Poloniei, dacă vor o armată care să poată ține piept Rusiei.
Consilierul președintelui ales Donald Trump, Boris Epshteyn, care a coordonat apărarea juridică în dosarele penale ale lui Trump, i-a sugerat președintelui ales să fie trimisul special pentru conflictul Rusia-Ucraina, au declarat mai multe surse pentru NYT.
Într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare Telegram, președintele Dumei de Stat din Federația Rusă, Viaceslav Volodin, a declarat, pe 18.11.2024, că decizia președintelui american, Joe Biden, de a permite atacuri cu rachete în adâncimea teritoriului Rusiei nu va schimba situația de pe câmpul de luptă, dar va agrava soarta Ucrainei și viitorul său.
Planul de pace al președintelui turc Recep Tayyip Erdogan este inacceptabil pentru Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Premierul României Marcel Ciolacu împreună cu o delegație guvernamentală care îi include pe ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și pe ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, va efectua azi o vizită de lucru la Bruxelles.
. Tensiuni în negocierile pentru noua Comisie Europeană. Parlamentul European încă nu a ajuns la un acord cu privire la următoarea Comisie Europeană, programată să preia atribuțiile la 1 decembrie, scrie Agerpres care citează o analiză EFE.
Politico arată că principalul obstacol îl reprezintă aprobarea vicepreședinților noii Comisii Europene (fiind negociată inclusiv poziția candidatului României, Roxana Mînzatu) și a propunerii Ungariei. Problema o reprezintă neînțelegerile dintre cele două mari grupări politice europene, popularii și social-democrații.
Xi Jinping și președintele peruan Dina Boluarte au participat la ceremonia de deschidere a portului Chancay din Peru, confirmând astfel importanța strategică a acestui proiect.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a ordonat țării sale să înceapă producția în masă de drone sinucigașe.
În ultimele zile, Donald Trump a continuat să își construiască echipa pentru un eventual al doilea mandat.Echipa de șoc din viitoarea Administrație Trump. Lista numirilor de până acum
Condițiile Poloniei pentru transferul avioanelor de luptă MiG-29 către Ucraina nu au fost încă îndeplinite, iar aliații NATO nu au furnizat Varșoviei tot ceea ce a solicitat. Acest lucru a fost confirmat de către ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, într-un interviu acordat Reuters.
Rezolvarea „problemei Ucraina-Rusia” va fi o prioritate pentru președintele ales al SUA, Donald Trump, atunci când își va prelua mandatul în ianuarie 2025. Potrivit acestuia, războiul din Ucraina este o situație mai complicată decât conflictul din Orientul Mijlociu. Donald Trump a făcut aceste afirmații într-un interviu acordat Paris Match, înregistrat la 7 decembrie în timpul vizitei viitorului președinte american la Paris și publicat la 11 decembrie.
Rusia a declarat miercuri că Ucraina a lovit un aerodrom militar situat în apropiere de Marea Azov cu șase rachete balistice ATACMS de fabricație americană, o acțiune care ar putea determina Moscova să lanseze asupra Ucrainei o altă rachetă hipersonică experimentală cu rază intermediară de acțiune. Ministerul rus al Apărării a declarat că două dintre rachetele lansate de Ucraina au fost doborâte de un sistem de apărare antirachetă Pantsir, iar restul au fost distruse de sistemul de război electronic.
Departamentul de Stat al SUA a dat undă verde unei vânzări militare externe (FMS) către Ucraina, cuprinzând servicii de mentenanță pentru avioanele F-16 și echipamente conexe, cu o valoare estimată de 266,4 milioane de dolari. Emiterea unui astfel de permis de către Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a SUA (DSCA) este o condiție prealabilă și include o listă de achiziții.
După ce a accesat o varietate de surse deschise, social media și documente scurse, precum și monumente funerare și morminte, BBC a identificat 543 de militari ruși și mercenari ai Wagner Group uciși în Siria între 2015 și 2024. Lista a inclus membri ai unor unităţi de elită ale forțelor speciale ale armatei ruse, ai unităților straturilor de informații ale FSB și GRU și piloți militari. La apogeul operațiunilor militare ruse, Kremlinul a susținut că 63 000 de militari au fost desfășurați în Siria.
Ucraina a efectuat cu succes teste ale noii sale rachete „Ruta”, a declarat marți președintele Volodimir Zelenski. În timpul discursului rostit marți la ceremonia de decernare a Premiului Național Borys Paton 2024, acesta a menționat în treacăt noua armă, pe lângă faptul că a vorbit despre alte realizari recente.
Forțele ruse au avansat în șapte așezări din Donețk, dar și din regiunea rusă Kursk, raportează analiștii DeepState.
Ucraina privește cu „atenție și îngrijorare” tranziția de schimbare a puterii în state, unde se discută tot mai mult despre o soluție pentru stoparea războiului rus de agresiune, dar Kievul ia în calcul și posibilitatea ca noua administrație Trump să sisteze ajutorul militar.
Iranul acuză că evenimentele ce au dus la căderea lui Al Assad fac parte dintr-un plan comun al SUA și Israelului.
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a vizitat marți, 10 decembrie, împreună cu ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, Baza Militară 99 Deveselu, care găzduiește sistemul SUA de apărare antirachetă Aegis Ashore (Aegis Ashore Missile Defense System - AAMDS) din România.
China a anunțat că limitează exportul de componente critice pe care Ucraina le poate folosi la fabricarea dronelor implicate în războiul său împotriva invaziei Rusiei, după cum a informat Bloomberg.
Deși în Ucraina uneori sistemele Patriot au interceptat rachete hipersonice Kinjal, lansate de Rusia de pe avioane MiG-31, provocările sunt mult mai mari în ceea ce privește noua rachetă balistică despre care rușii susțin că are capacități hipersonice Oreșnik, utilizată în premieră în noiembrie pentru a lovi Ucraina.
Ucraina a trimis aproximativ 20 de operatori de drone cu experiență și 150 de drone FPV în ultimele săptămâni pentru a sprijini rebelii sirieni de la Hayat Tahrir al-Sham (HTS) în ofensiva lor.
Varianta franceză este o misiune de menținere a păcii care ar garanta că Kremlinul nu va rupe un eventual acord încetare a focului și linia de demarcație stabilită printr-o viitoare înțelegere.
În noaptea de 10 spre 11 decembrie, facilitatea petrolieră din Briansk a Rosneft a fost lovită de dronele ucrainene.
Svetlana Tihanovskaia, liderul exilat al opoziției din Belarus și, după mulți, președintele Belarusului, a cerut poporului belarus să se pregătească să iasă în stradă și să înlăture regimul dictatorului Alexandr Lukașenko.
Informații pe acest subiect, precum și despre sprijinul internațional acordat Ucrainei, au fost anunțate de preşedintele Volodimir Zelenski, în seara de 9 decembrie.
Având în vedere creșterea tensiunilor în relațiile cu NATO și cu întregul Occident colectiv, îndeosebi din cauza conflictului din Ucraina, autoritățile de la Moscova și Minsk și-au întărit cooperarea militar-strategică. Una dintre principalele pârghii de descurajare a potențialilor adversari ai statului unional format între Federația Rusă și Republica Belarus este reprezentată de transferul de arme nucleare tactice rusești pe teritoriul belarus, care s-a produs în vara acestui an.
Luptele din Siria au fost intense în ultimele 48 de ore, deoarece Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) lansează o serie de lovituri aeriene asupra unor facilitaţi militare siriene. Scopul acestor atacuri este de a distruge cât mai multe arme și cât mai multe depozite de muniții care ar fi putut ajunge în mâinile unităților de rezistență siriene după căderea regimului lui Bashar al-Assad, duminică, 8 decembrie 2024.
Poliţia sud-coreeană a transmis miercuri că a percheziţionat biroul preşedintelui Yoon Suk Yeol după încercarea sa eşuată de a impune legea marţială în Coreea de Sud în urmă cu o săptămână, în timp ce, conform justiţiei, fostul ministru al apărării a încercat să se sinucidă în arest, relatează Agerpres și AFP.
Faptul că Rusia s-a confruntat cu probleme semnificative la începutul invaziei sale la scară largă din Ucraina ar trebui să fie o mare preocupare pentru Beijing, a declarat adjunctul șefului Statului Major al Pentagonului, Kathleen H. Hicks, relatează SkyNews.
Ca parte a angajamentului său tot mai mare față de eforturile internaționale de sprijinire a Ucrainei, Norvegia a anunțat, la 2 decembrie 2024, desfășurarea de avioane de luptă F-35 și de sisteme de apărare aeriană NASAMS în Polonia. Această desfășurare urmărește să securizeze aeroportul polonez Rzeszow, un nod logistic esențial pentru transportul de echipamente civile și militare destinate Ucrainei, demonstrând în același timp solidaritatea Norvegiei cu NATO. Misiunea, care urmează să înceapă în decembrie 2024 și să se prelungească până la Paște, va spori capacitățile de apărare aeriană într-o regiune de importanță strategică din Europa de Est.
Operațiunile de zbor ale aeronavei tiltrotor V-22 Osprey au fost suspendate din nou pe 9 decembrie 2024, în urma unui incident care a avut loc recent.
Șeful „guvernului de salvare” creat de opoziția armată din provincia siriană Idlib și-a anunțat numirea în funcția de șef al guvernului interimar al Siriei pentru perioada de tranziție. "Prin decizia comandamentului general, am fost autorizați să formăm un guvern interimar. Acest lucru va fi provizoriu, până la 1 martie 2025", a declarat Al-Bashir la postul de televiziune Al-Hadas. Potrivit acestuia, decizia a fost luată marți, 10 decembrie, la o întâlnire a reprezentanților conducerii armate a opoziției.
Deteriorarea situației politice din Coreea de Sud afectează relațiile acesteia cu unele țări partenere din Europa. În prezent, este vorba despre Polonia, iar Coreea de Sud este alarmată de faptul că Varșovia nu va semna, cel mai probabil, acordul pentru achiziționarea a 820 de tancuri K2 Black Panther până la sfârșitul anului.
După cu reiese din informaţiile publicate la sfârşitul lunii noiembrie, Franța a inițiat un plan amplu de refacere și extindere a stocurilor sale de rachete, ca parte a unei strategii pe termen lung de consolidare a capacităților de apărare. Statul Major al Forțelor Armate a anunțat că stocurile de rachete de croazieră SCALP-EG ale Forțelor Aeriene Franceze vor fi reaprovizionate până la sfârşitul anului 2024.
Israelienii au ocupat noaptea trecută zona tampon de la frontiera cu Siria și bombardează armata și bazele aeriene siriene. Potrivit autorităților israeliene, este vorba despre măsuri defensive.
Compania de stat Rosoboronexport din Federația Rusă a anunțat că, pe 09.12.2024, la Șantierul naval din Kaliningrad, Rusia a predat Indiei o fregată Proiect 11356. Ceremonia solemnă de predare a navei s-a desfășurat în prezența ministrului indian al apărării, Rajnath Singh.
Kremlinul a declarat marţi că războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de preşedintele Vladimir Putin vor fi atinse prin acţiune militară sau prin negocieri, informează Agerpres și Reuters.
Rusia ar putea trimite Coreei de Nord avioane de luptă „formidabile, dar... de la începutul celei de-a patra generații de avioane”, a declarat zilele trecute Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al Armatei SUA.
Baza forțelor aeriene americane va fi constituită din aeronavele cu pilot pentru mulți ani de acum înainte, a declarat generalul de brigadă Doug Wiskert, care comandă Aripa 412 de testare de la baza Edwards Air Force din California.
Un doctor în relații internaționale a făcut un interesant exercițiu de imaginație, într-un scenariu pur ipotetic în care ar izbucni o conflagrație mondială. Trebuie subliniat, pentru a evita orice alimentare a panicii, că scenariul e unul ipotetic și că ne aflăm departe de un asemenea eveniment.