Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
România susține cooperarea Ucrainei în proiectul de apărare comună a UE și coordonare strânsă cu NATO
02 sep, 19:16
Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat, în zilele de 1 și 2 septembrie, la Reuniunea informală a miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată la Ljubljana, Slovenia, sub mandatul președinției slovene a Consiliului UE.
Descriere foto: Trageri de luptă cu LAROM, la Smârdan. Sursă foto: Trustul de presă al MApN

Potrivit unui comunicat emis de MApN către DefenseRomania, în cadrul primei sesiuni a reuniunii ministeriale, referitor la misiuni și operații, oficialul român a menționat angajamentul țării noastre pentru securitatea și stabilitatea în vecinătatea imediată, dar și în Africa, indicând susținerea României pentru o abordare integrată, de tip 360 de grade, în ceea ce privește Politica de Securitate și Apărare Comună. De asemenea, a comunicat intenția statului român de a analiza suplimentarea prezenței în misiuni și operații ale Uniunii Europene, în contextul evoluției situației de securitate pe plan global.

Notă DefenseRomania: Politica de securitate și apărare comună (PSAC) este o politică care stabilește cadrul UE în domeniul apărării și al gestionării crizelor, inclusiv pentru cooperarea și coordonarea dintre statele membre în domeniul apărării. Parte integrantă a politicii externe și de securitate comune a Uniunii (PESC), PSAC a dat naștere unor structuri politice și militare interne ale UE, permițând misiuni și operațiuni militare și civile în străinătate.

Una dintre temele centrale ale discuțiilor, la care au participat și Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană, precum și Subsecretarul General al ONU pentru operații de pace, Jean-Pierre Lacroix, a vizat situația din Afganistan. Astfel, a fost reiterată necesitatea cooperării și coordonării între UE, NATO și ONU, dar și importanța creșterii capacității de a gestiona astfel de crize pe viitor.

 

Criza din Afganistan și o cooperare strânsă între statele UE, NATO și ONUMinistrul Ciucă a precizat că „este important să tragem concluziile necesare în urma crizei recente din Afganistan și să continuăm procesul de reflecție privind instrumentele de utilizat în acest gen de situații, asigurând o cooperare și coordonare strânsă între UE, NATO și ONU”.

Miniștrii apărării au abordat de asemenea opțiunile de consolidare a rezilienței Uniunii, ca parte a discuțiilor mai ample dedicate Busolei Strategice.

„Sporirea capacității Uniunii Europene și a statelor membre de a anticipa, preveni și răspunde la amenințări hibride, prin utilizarea instrumentelor adecvate este un element imperios necesar, iar Busola Strategică ar trebui să țină cont de necesitatea contracarării amenințărilor hibride, asigurării securității maritime, precum și securității și apărării cibernetice, în vederea consolidării rezilienței”, a precizat ministrul român al apărării naționale.

„Ca parte a abordării omnidirecționale a apărării, încapsulată în conceptul de 360 de grade al Politicii de Securitate și Apărare Comună UE (PSAC), statele membre și instituțiile Uniunii Europene trebuie să ofere sprijin în parcursul european și partenerilor din Estul Europei”, a precizat ministrul Ciucă. Oficialul român a subliniat importanța întăririi cooperării Ucrainei cu UE în cadrul PSAC și a solicitat, continuarea eforturilor pentru elaborarea de propuneri concrete care sa fie prezentate partenerilor ucraineni în perspectiva următorului summit UE-Ucraina, din octombrie.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Erdogan a anunțat expulzarea a 10 ambasadori. Turcia declară persona non grata ambasadori inclusiv din SUA, Germania sau Franța
F-35 e istorie. Turcia a demarat procedura de înzestrare cu F-16 americane la standardul Viper și modernizarea actualei flote
Președintele Ucrainei îl va schimba pe Andrei Taran din funcția de ministru al apărării
Cum se poziționează românii în cazul unui război între SUA și China. Dungaciu: România a fost isterică în ambele direcții
Alianțe în cadrul Alianței. Turcia spune că acordul de apărare dintre Grecia și Franța va dăuna NATO
SUA au anunțat uciderea unui important lider Al-Qaida într-un atac aerian al unei drone în Siria
Rușii contraatacă în disputa cu tehnologia SUA. „Su-57 surclasează avioanele americane la mai toate sistemele. F-35 și F-22 pot fi doborâte”
Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro