România va avea șapte sisteme PATRIOT. Ce știm despre programul de rachete și care sunt necunoscutele
România are în derulare, 27 de programe de înzestrare și achiziții semnificative de echipamente pentru toate categoriile de forțe, iar programul PATRIOT este în capul listei de priorități.
În perioada următoare, România ar urma să semneze contractele cu SUA pentru achiziția de patru noi sisteme PATRIOT. Este vorba despre etapa a II a Programului, care presupune achiziția a trei sisteme, precum și contractul pentru înlocuirea sistemului PATRIOT donat Ucrainei, care fusese livrat României în cadrul etapei I.
În ceea ce privește cele trei sisteme aferente etape a II a, potrivit MApN, guvernul american a finalizat procesul intern de contractare pentru ultimele 3 sisteme PATRIOT, solicitate în 2023, ca parte a programului inițiat în anul 2017.
Amintim că, în decembrie 2024, Departamentul Apărării (DoD) al SUA a anunțat semnarea unui contract de 946,5 milioane USD cu RTX Corporation pentru a produce și furniza României sisteme suplimentare PATRIOT. Este vorba despre contractul aferent Etapei a II a, de 3 sisteme PATRIOT, nu despre sistemul care va înlocui bateria donată Ucrainei.
PATRIOT-ul donat Ucrainei, înlocuit cu un sistem mai modern. România plătește doar TVA-ul

Revenind la sistemul donat Ucrainei, în prezent, se poartă discuții cu partenerul american pentru semnarea contractului, mai precizează MApN.
Vestea bună e că România va plăti doar taxele în schimbul înlocuirii acestui sistem Patriot. Plata echipamentului va fi suportată în mare proporție de către aliați.
Astfel, pentru înlocuirea sistemului donat de România, parteneri din trei state membre ale NATO au contribuit financiar, România urmând să plătească doar TVA-ul pentru acest sistem.
Știm că o parte importantă din sistem va fi achitat prin fonduri nerambursabile, furnizate de aliați precum Norvegia (cel puțin 127 de milioane de dolari) sau Olanda.
Mai știm că sistemul va veni în cea mai modernă versiune, mai performantă decât cea donată. Speculăm că noul sistem va integra atât interceptori de ultimă generație PAC-3 MSE, cât și radarul LTAMDS, care are capabilității de operare pe un sector complet, însemnând că ”vede la 360 de grade”.
Care sunt necunoscutele. Veste mai puțin plăcută este că, deocamdată, este greu de precizat când vor ajunge bateriile Patriot în România. Din cauza războiului, termenele de livrare pentru tehnica militară au crescut simțitor, ajungând la întârzieri de luni sau chiar de un an-doi. Patriot nu face excepție, fiind poate cel mai solicitat echipament la nivel mondial.
În orice caz, putem fi siguri că donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare, România urmând să primească, aproape gratis, o versiune mult mai modernă de Patriot. Nu mai vorbim aici despre semnalul dat partenerilor, care consolidează profilul României de aliat de încredere în NATO.
Amintim că, așa cum a remarcat analiza pe care DefenseRomania a făcut-o pe proiectul de buget pe 2025, țara noastră va primi fonduri externe pentru achiziția sau dezvoltarea capacităților antiaeriene. Este vorba despre aproximativ 2,07 miliarde lei (aproape 431 de milioane de dolari). Aceasta este suma minimă pe care România o va primi, întrucât există posibilitatea ca în 2025 să mai fie încasate sume suplimentare prin același mecanism.
România va deține șapte baterii PATRIOT. Achiziția e etapizată:
primele patru sisteme, contractate în prima etapă, au fost deja livrate;
trei sisteme PATRIOT urmează să fie livrate în etapa a II a.
La acestea se adaugă încă o baterie PATRIOT, care va înlocui sistemul donat anul trecut Ucrainei.
Întregul program costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția fiind mult timp cea mai scumpă din istoria României. Recordul a fost bătut în noiembrie anul trecut când s-a semnat contractul privind achiziția celor 32 de avioane de generația a 5-a de tip F-35 Lightning II, contract estimat la 6,5 miliarde de dolari fără TVA.
Câte rachete PATRIOT a comandat România până acum

Rachetele Patriot au devenit în ultimii ani printre cele mai căutate echipamente militare, iar Lockheed Martin a dezvăluit că a livrat la nivel global peste 500 de rachete PAC-3 MSE, în 2024, o creștere a producției cu peste 30% față de 2023.
Potrivit Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), România a comandat, încă din 2017, un număr de aproximativ 200 de rachete interceptoare PAC-3 MSE și PAC-2.
În 2023, țara noastră a mai solicitat încă 200 de rachete PAC-2.
De asemenea, România participă la programul privind producția - alături de Germania, Olanda și Spania - a 1000 de rachete Patriot GEM-T.
GEM-T este o variantă modernizată a rachetei PAC-2 - care are îmbunătățiri pe partea de ghidare și detecție a țintei - folosind un focos exploziv (blast fragmentation) pentru intercepția inclusiv a rachetelor balistice tactice.
Citește și:
Armata României va primi cea mai nouă versiune de PATRIOT. Raytheon începe producția pentru sistemele care vor fi trimise României
Donarea sistemului Patriot către Ucraina a fost mișcarea câștigătoare. Detalii despre ce va primi România, o versiune mai performantă, „vârful tehnologic” al Patriot
Așa arată o Europă unită: Sistemul Patriot donat Ucrainei de România va fi înlocuit prin fonduri comune. Norvegia achită o parte importantă pentru un alt Patriot pentru România
Avem cifrele: Ce sumă uriașă primește România de la aliați pentru achiziția celei mai noi versiuni a Patriot. Sistemul îl va înlocui pe cel donat Ucrainei
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News