Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Românii cred în NATO și Europa: Statele cu cel mai mare nivel de favorabilitate și cele care se află la polul opus
13 mai, 20:25
Biroul de Cercetări Sociale (BCS) a efectuat un sondaj de opinie în perioada 1-7 mai.
Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu

În cadrul sondajului, BCS a optat și pentru politica externă, nu doar cea internă. Astfel, românii intervievați și-au spus opinia despre politica mai multor state și entități.

În ceea ce privește Uniunea Europeană procentele sunt foarte ridicate, demonstrând aparteneța românilor la valorile europene. Dintre cei intervievați 70% s-au poziționat în favoarea politicii UE, 24% împotriva ei și 6% s-au declarat indiferenți de UE.

Alianța Nord-Atlantică beneficiează și ea de cifre importante: 64% dintre români au o opinie favorabilă despre politica NATO, 19% nefavorabilă iar 17% sunt indiferenți la subiectul NATO. 

 

Statele fruntașe

 

Germania conduce în preferințele românilor. 72% dintre cei intervievați consideră favorabilă politica Germaniei, în timp ce în timp ce 17% o consideră nefavorabilă și 11% sunt indiferenți.

Germania e urmată de partenerul strategic de peste ocean - SUA. 65% dintre români sunt în favoarea politicii americane, 25% împotrivă iar 10% indiferenți.

Olanda a fost inclusă și ea în sondaj: 62% dintre cei intervievați sunt în favoarea politicii Olandei, 20% împotrivă iar 18% indiferenți.

 

Codașii 'clasamentului'

 

Politica vecinilor din Serbia nu e văzută cu ochi buni de români care o împărtășesc în proporție de doar 38%. 29% nu sunt de acord cu ea în timp ce un procent foarte mare e neinteresat de sârbi - 33%.

Cam în aceleași procente se încadrează și Iraelul: 41% favorabili, 28% nefavorabili, 31% indiferenți.

În ceea ce privește Federația Rusă cifrele oscilează: 44% au declarat că sunt în favoarea politicii Moscovei, în timp ce 42% sunt împotriva ei. 14% au rămas indiferenți.

Cam la același nivel se situează și îndepărtata China. Românii consideră favorabilă politica regimului comunist de la Beijing în proporție de 43%, 39% se poziționează împotriva ei și 18% sunt neinteresați. 

Destul de suprinzător, mult sub Rusia și China, se poziționează Turcia. Politica Ankarei e văzută ca fiind favorabilă de doar 35% dintre cei intervievați. 39% sunt împotriva sa și 26% indiferenți.

Ungaria este aproape codașa clasamentului. Doar 31% dintre români aprobă politica Budapestei, 43% se poziționează împotriva ei și 26% sunt indiferenți.

Mai prost decât Ungaria e văzută doar Autoritatea Palestiniană (n.r. - dintre statele și entitățile politce incluse în sondaj). Doar 19% dintre români se poziționează în favoarea politicii Autorității Palestiniene, 39% împotriva ei iar 42% au rămas indiferenți.

* Franța nu a fost inclusă în sondajul celor de la BCS. 

În ceea ce privește metodologia, sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României și are o marjă de eroare de +/- 2,7%.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Nava de desant USS Bonhomme Richard a luat foc la baza navală San Diego (Video)
Schimburi de focuri între Armenia și Azerbaidjan la frontieră - Update
În vizită la militari americani răniţi pe front, Donald Trump poartă în premieră mască în public
Marea Britanie investește masiv în securizarea frontierelor post-Brexit
O eroare de reglare a unui radar militar, la originea tragediei avionului ucrainean doborât în ianuarie
Peste o jumătate de milion de rezidenţi din Hong Kong au votat la alegerile primare ale partidelor pro-democraţie
Bombardament neidentificat în estul Siriei. Mai mulți membri ai milițiilor iraniene au fost uciși
Iranul îşi va dezvolta industria petrolieră, în ciuda sancţiunilor SUA
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro