Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rușii nu vor să mai fie 'a Treia Romă'. Kremlinul a anunțat că Hagia Sofia este o 'afacere internă' a Turciei
14 iul, 09:43
Diplomația rusă a reacționat în scandalul izbucnit în jurul cadetralei Hagia Sofia.
președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan

Întreg scandalul în jurul catedralei Hagia Sofia sau Sfânta Sofia din Istanbul a pornit după decizia președintelui Recep Tayyip Erdogan de a transforma monumentul din muzeu în moschee.

Comunitatea internațională s-a declarat consternată după ce Erdogan a decis transformarea bazilicii bizantine în moschee.

La nivel diplomatic, Federația Rusă, care de-a lungul timpului încă din perioada țaristă s-a erijat în continuatoarea Romei, preluând  după prăbușirea Imperiului Roman (476 d.Hr.) și a Constantinopolului (1453 d.Hr.) conceptul de a Treia Romă, a transmis că problema catedralei Sfânta Sofia din vechiul Constantinopol, locul unde împărații biznatini erau încoronați, este o „afacere internă” a Turciei.

Astfel, Serghei Verşinin, adjunctul şefului diplomaţiei ruse, ministrului de Externe Serghei Lavrov, citat de The Moscow Times, a transmis în problema Hagiei Sofia: „Considerăm că e o afacere internă a Turciei și nici noi, nici alții, nu ar trebui să ne amestecăm”.

Sfânta Sofia este considerată drept una dintre marile clădiri ale lumii, reprezentând un punct de referinţă în istoria arhitecturii şi, fără îndoială, centrul Ortodoxiei de până la căderea Constantinopolului în 1453.

Între 532-537 d.Hr., împăratul Iustinian I a construit o nouă biserică, peste rămăşiţele celeilalte, ceea ce se poate vedea în fostul oraş bizantin, Constantinopol, astăzi metropola Istanbul: Catedrala Sfânta Sofia.

După ce otomanii au cucerit Constantinopolul în 1453, sultanul Mehmet al II-lea Cuceritorul a ordonat transformarea bisericii într-o moschee. Sfânta Sofia a rămas moschee pentru aproape 500 de ani, până în 1935, când fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk a transformat-o în muzeu.

 

 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Primele două aeronave F-16 din lotul de cinci au sosit în România. MApN a anunțat calendarul următoarelor livrări
Sângele apă nu se face. Mercenarii ruși din Wagner Group, arestați în Belarus, s-au întors în Rusia
10 aeronave IAR-99 Standard vor fi modernizate la Avioane Craiova
Armata franceză se află în Beirut. Sute de militari participă la operațiunile de după exploziile din port
România consideră că normalizarea relațiilor dintre Israel și EAU va contribui la stabilitatea Orientului Mijlociu
Ambasada SUA în România nu slăbește lupta împotriva traficului de persoane, după extrădarea a doi cetățeni capturați de forțele speciale ale MAI
Erdogan, declarație ambiguă și amenințătoare despre atacarea vasului turc de explorare. Turcia acuză Franța de atitudine 'huliganică'
Serbia și Kosovo vor purta negocieri la Casa Albă
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro