Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a luat foc după ce ambasadorii UE au refuzat o întâlnire cu Lavrov pe tema simulacrului realegerii lui Putin. Rușii insinuează inclusiv expulzarea ambasadorilor
News
Data publicării:
Ministerul rus de Externe i-a acuzat marţi pe ambasadorii occidentali la Moscova că se amestecă în afacerile interne ale Rusiei şi a declarat că comportamentul lor ridică semne de întrebare cu privire la rostul unor astfel de emisari, relatează Agerpres, prelând Reuters, care citează la rândul ei agenţia de presă rusă RIA.
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei întrevederi din 2016. Foto: Kremlin.ru
Președintele rus Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, în timpul unei întrevederi din 2016. Foto: Kremlin.ru

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba în 1962 şi preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul că riscă să provoace un război nuclear dacă trupe occidentale sunt trimise să lupte în Ucraina.

 

Rusia a luat foc după ce ambasadorii UE au refuzat o întâlnire cu Lavrov înainte de prezidențialele în care Putin va fi reales



Moscova s-a arătat consternată de ceea ce ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat pe 4 martie că a fost un refuz al ambasadorilor Uniunii Europene de a se întâlni cu el pentru o discuţie înaintea alegerilor prezidenţiale în Rusia din 15-17 martie.

Nu a existat nicio reacţie imediată la declaraţia lui Lavrov din partea ambasadorilor occidentali.

Întrebată de prezentatorul televiziunii de stat ruse Vladimir Soloviov dacă ambasadorii UE au înţeles care le este menirea, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat că refuzul lor de a se întâlni cu Lavrov ridică întrebări cu privire la rolul acestora.

"Într-adevăr, toată lumea îşi pune întrebarea: ce fac ei şi de ce, cum îşi interpretează comportamentul pe teritoriul ţării noastre dacă nu îşi îndeplinesc cea mai importantă atribuţie?", a răspuns Zaharova.

Soloviov a notat că ambasadorii UE au participat la 1 martie la înmormântarea politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi, pe care prezentatorul rus l-a prezentat ca fiind un agent al lor. Navalnîi, a cărui moarte într-o colonie penitenciară din Arctica a fost anunţată pe 16 februarie, a negat întotdeauna că ar fi fost agent occidental.

Zaharova a spus că un astfel de comportament arată că ambasadorii occidentali la Moscova se amestecă în afacerile Rusiei. Potrivit lui Zaharova, citată de agenţia oficială de presă TASS, ambasadorii statelor NATO la Moscova se amestecă în treburile interne ale Federaţiei Ruse şi organizează "performanţe" în acest scop, mai degrabă decât să-şi facă munca diplomatică.

Pe titlul bannerului emisiunii de televiziune a lui Soloviov se putea citi: "Ar trebui expulzaţi ambasadorii UE?"

 

2. Președinte... (vladimir-putin-harta_65909800.jpg)

Președintele rus Vladimir Putin. Foto: Atlantic Council

Anterior, pe 4 martie, Ministerul de Externe rus a declarat că Lavrov a invitat recent ambasadorii UE la o conversaţie în ajunul alegerilor prezidenţiale din Rusia, dar aceştia au refuzat cu două zile înainte de întâlnire. El s-a întrebat "cum este posibil ca ambasadorilor să le fie frică să vină la o întâlnire cu ministrul ţării în care sunt acreditaţi", notează TASS.

Comentând această acţiune a diplomaţilor, Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat că ambasadorii ar trebui expulzaţi din Rusia şi nivelul relaţiilor diplomatice să fie redus. Potrivit acestuia, un astfel de refuz de a se întâlni cu ministrul contrazice în totalitate ideea existenţei misiunilor diplomatice şi numirii ambasadorilor.

Occidentul analizează ce fel de sprijin să acorde Kievului după ce forţele ruse au recăpătat iniţiativa pe câmpul de luptă în urma unei contraofensive ucrainene eşuate, anul trecut, notează Reuters.

Presa rusă a publicat săptămâna trecută o înregistrare audio a unei conversaţii între ofiţeri de aviaţie germani privind posibilitatea desfăşurării de rachete de croazieră Taurus în Ucraina; convorbirea a fost interceptată de Rusia.

Rusia a anunţat că l-a convocat luni pe ambasadorul Germaniei la Ministerul de Externe, cerând clarificarea conversaţiilor şi în legătură cu asistenţa acordată Ucrainei pentru a lovi ţinte ruse. Ulterior, ambasadorul german la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a susţinut că nu a fost convocat la Ministerul de externe rus, ci a participat la un dialog bilateral.

Moscova a protestat de asemenea pe lângă ambasadorul Alexander Graf Lambsdorff pentru ceea ce spune că sunt încercări ale Berlinului de a restricţiona activităţile jurnaliştilor ruşi în Germania, potrivit Ministerului de Externe rus.

"Dacă ei se ating de corespondenţii ruşi şi îşi duc planurile la îndeplinire, jurnaliştii germani vor părăsi Rusia", a spus Zaharova.

Printre altele, guvernul rus a desemnat mai multe organizaţii germane non-profit, de cercetare şi grupuri de activişti ca fiind "indezirabile", o măsură văzută ca o încercare a Kremlinului de a înăbuşi criticile, notează marţi agenţia DPA.

Cele mai recente organizaţii etichetate astfel de către Ministerul Justiţiei din Rusia includ Fundaţia Friedrich Ebert, un think-tank afiliat Partidului Social Democrat din Germania de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz.

Asociaţia Germană pentru Studii Est-Europene a fost şi ea plasată luni pe lista neagră la Moscova, la fel ca XZ GmbH fondată de jurnalişti ruşi care trăiesc în exil în Germania.

Organizaţia feministă OWEN - Mobile Academy for Gender Democracy and Peacebuilding - a fost de asemenea trecută pe listă, a relatat agenţia de presă de stat rusă TASS.

Rusia desemnează organizaţii despre care susţine că sunt o ameninţare pentru securitatea naţională ca fiind "indezirabile". În consecinţă, acestea sunt adesea forţate să-şi înceteze activitatea în interiorul Rusiei sau sunt urmărite penal.

Cetăţenii ruşi riscă urmărirea penală dacă cooperează cu aceste grupuri

 

3. Președinte... (putin_35558300.png)

Președintele rus Vladimir Putin, foto: Kremlin

La scurt timp după invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022, guvernul rus a interzis o mulţime de fundaţii care sunt legate de partide politice germane şi a revocat înregistrarea birourilor lor din Moscova.

Cu toate acestea, până acum doar Fundaţia Heinrich Boll, care este apropiată de Partidul Verzilor, a fost declarată "organizaţie indezirabilă".

Registrul Ministerului de Justiţie rus include în prezent aproape 150 de organizaţi din Germania, Statele Unite şi alte ţări plasate pe lista neagră.

Pe lângă organizaţiile neguvernamentale care critică Kremlinul, instituţiile academice sunt de asemenea tot mai mult etichetate ca "indezirabile", aminteşte dpa.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cancelarul Nehammer rupe negocierile de formare a guvernului cu social-democraţii şi anunță că va demisiona
Din porunca Moscovei, Transnistria refuză gazul UE și chiar ajutorul umanitar. Cum se descurcă transnistrenii
Serbia vrea să domine Balcanii cu armament cumpărat de oriunde, mai puțin din SUA: Noul sistem antiaerian chinez FK-3 intră în serviciu
„Nu este binevenit”: Varșovia nu l-a invitat pe ambasadorul Ungariei la începutul președinției poloneze a UE
Ce înseamnă oprirea gazelor rusești către Europa: Minus 6 miliarde de dolari pentru bugetul Rusiei, dar nici Ucraina nu mai primește taxe de tranzit
Continuă haosul în Coreea de Sud: Poliția nu a putut să-l aresteze pe președintele Yoon, după confruntări cu soldați plasați drept gărzi de corp
Finlandezii au arătat cum trebuie să lupți împotriva sabotajului: În maxim o oră, petrolierul secționa gazoductul Balticconnector și un alt cablu electric Estlink
Lukașenko vrea zece sisteme rusești de rachete balistice Oreșnik pe teritoriul Belarusului, dar „dacă rușii vor mai multe, vor fi mai multe”
Burduja demontează un fake news: Avem suficient gaz. Prioritatea zero este România, apoi Moldova. Sunt discuții pentru a ajuta și Ucraina cu tranzit
O idee curajoasă pentru contracararea șantajului rus: Moldova să ceară despăgubiri. Cu o parte din teritoriu ocupat din 1991, Rusia e cea care datorează zeci de miliarde
Hondurasul amenință că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi expulzează cetăţenii
Hondurasul joacă tare și amenință SUA că va închide bazele americane de pe teritoriul său dacă Trump îi va expulza pe hondurieni din State
Președintele Taiwanului promite că va crește bugetul de apărare al insulei / Xi Jinping: Nimeni nu poate opri „reunificarea” Chinei cu Taiwanul
SUA lansează un proiect ambițios numit „Teoria minții”. Cu ajutorul AI vor fi prezise următoarele mișcări ale celor ce sunt o amenințare pentru America
Transnistria a rămas fără gaze. ”TiraspolTransgaz” sistează furnizarea de apă caldă și căldură către populație
Armata rusă are o listă de ținte din Japonia și Coreea. Planurile sunt foarte detaliate
Rușii nu au oprit atacurile nici în noaptea de Anul Nou. Peste 110 drone kamikaze au vizat teritoriului ucrainean
2025, suntem oficial „full acces” Schengen! Spațiul Schengen pe înțelesul tuturor, puncte de frontieră care au dispărut și ce trebuie să știi când pleci din România
În ultimul mesaj din 2024 Xi Jinping spune că reunificarea Chinei cu Taiwanul este inevitabilă și „nimeni nu o poate opri”
Moment istoric pentru R. Moldova: Prima zi fără gaz rusesc după 1945. Renunță Moscova atât de ușor la Transnistria?
Italia face eforturi pentru a bloca influența în creștere a Rusiei în Libia
Cazul avionului chinez L-15 Falcon care a „învins” avioane europene într-un stat din Africa. Dar cu motoare fabricate în Ucraina
Iohannis, mesaj de Anul Nou: 2025 va fi crucial. Cei care vor să ne întoarcă spre un trecut întunecat, nu vor reuși
Rezultatele suveranismului tip Orban: Economia a intrat în recesiune, iar Ungaria pierde definitiv un miliard de euro de la UE
Xi i-a spus lui Putin că China și Rusia merg întotdeauna „mână în mână” pe calea cea bună
Baze permanente SUA în Europa, scenariu ideal pentru România. Prezența militară rotațională costă în plus Pentagonul sute de milioane de dolari
Actualul președinte Milanović, foarte aproape să câștige din primul tur alegerile prezidențiale din Croația
Fico nu renunță la gazul rusesc și se plânge de ucraineni într-o scrisoare deschisă adresată liderilor europeni
Sfârșitul unei ere. Fostul președinte american Jimmy Carter a murit
Mai multe surse din anchetă arată că Azerbaijan Airlines ar fi fost doborât din greșeală de antiaeriana rusă cu un sistem Pantsir. Rusia nu neagă, dar nici nu confirmă

Ştiri Recomandate

Trump la Davos: În Ucraina e un măcel. Trebuie să oprim acest război
Nu mai e timp: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înainte ca Trump să o forțeze să intre la negocieri
Dacă aveați dubii că F-22 e cel mai bun avion din lume, americanii vor să vi le spulbere: Raptor va avea senzori noi și devine și mai letal
Polonia, mesaj de la Davos pentru SUA: „Nu vreau să îl implor pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Vreau ca el să roage Ucraina și aliații săi să facă pace”
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se realizează greu, foarte greu. Noul ,,Eurotank'', un proiect major al Franței și Germaniei, a primit termen anul 2040
Mare cât o fregată. Lituania a dezvăluit conceptul navei de patrulare de noua generație pe care vrea să o producă cu sprijin danez
Extinderea și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, finalizate înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României și în viitor și F-35
Criza aviației strategice din Rusia: Eșecul încercărilor de „reproducere” a bombardierelor Tu-160 și Tu-22M3 la uzina aeronautică din Kazan
Navele rusești atrag atenția statelor membre NATO: Marea Britanie a monitorizat o navă de cercetare oceanografică suspectată de spionaj
Talibanii nu vor să returneze echipamentul militar american rămas în Afganistan, cu care defilează în fiecare an
Invazia rusă în Ucraina a arătat lumii importanța EW. Germania începe un program ambițios de modernizare a centrului de război electronic
Trump îl amenință pe Putin cu taxe și sprijin pentru Ucraina dacă Rusia nu negociază: „Putem face asta pe calea ușoară, sau pe cea grea”
Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
pixel