Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia a reușit să “fure” controlul Forțelor Speciale siriene aflat până acum sub influența Iranului
News
Data actualizării:
Data publicării:
Mass-media și mediile de socializare siriene apropiate regimului de la Damasc au relatat vestea numirii generalului-maior Suhail al-Hassan, supranumit "Tigrul", care este sprijinit de Rusia, în calitate de comandant al Forțelor Speciale din Siria, în locul generalului de brigadă Mudar Muhammad Haider, care este apropiat de Iran, fără a fi emis un anunț oficial privind numirea sa.
Forțele speciale ruse (Spetsnaz), foto: Ministerul Apărării din Rusia
Forțele speciale ruse (Spetsnaz), foto: Ministerul Apărării din Rusia

Unele surse din Damasc au insinuat că neoficializarea acestei numiri reflectă creșterea influenței ruse în Siria în detrimentul celei iraniene, în timp ce altele au considerat că decizia nu a fost o promovare, ci mai degrabă o "înghețare" a lui Hassan.

Ieri, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului din Londra (OSDO) a anunțat că generalul-maior Suhail al-Hassan a fost numit comandant al Forțelor Speciale după ce a fost comandantul Diviziei 25, mare unitate susținută de ruși, a cărei comanda a fost preluată de generalul-maior Saleh Abdullah.

OSDO a adăugat: "Suhail Al-Hassan este promotorul strategiei butoaielor explozive folosite în timpul operațiilor militare din cartierele estice din Alep, pe care a aplicat-o oriunde a mers. Al-Hassan este, de asemenea, considerat una dintre cele mai proeminente figuri militare apropiate de Rusia , a antrenat și a trimis mulți mercenari să participe la războiul rusesc împotriva Ucrainei".

Al-Hassan este, de asemenea, una dintre figurile care au fost supuse sancțiunilor internaționale pentru comiterea crimelor de război. Știrea, care nu a fost anunțată oficial de Damasc, așa cum se obișnuiește atunci când au loc schimbări care îi afectează pe ofițerii superiori din serviciile de securitate și din armată, a fost vehiculată și de multe site-uri web pro-autorități, site-uri de opoziție și conturi de socializare.

Site-ul web "Al-Sharq News - Syria" preciza pe contul său de pe platforma "X": "Damascul l-a numit pe generalul-maior Suhail Al-Hassan, supranumit Tigrul, comandant al Forțelor Speciale, și pe generalul-maior Saleh Abdullah, ca succesor al său la comanda Diviziei 25 sprijinită de Rusia. Numirea lui Al-Hassan pentru a-i succede generalului de brigadă Mudar Muhammad Haider, care este apropiat de Iran, indică faptul că Rusia încearcă să supună Forțele Speciale influenței sale, mai ales că este una dintre cele mai importante forțe din Damasc care operează sub umbrela influenței iraniene după Divizia a IV-a, care este condusă de Maher, fratele lui Bashar al-Assad".

   

O consecință a răcirii relațiilor dintre Siria și Iran  

 

Sursele de monitorizare din Damasc au declarat pentru Asharq Al-Awsat: "Tigrul este susținut de Rusia, iar această chestiune nu este ascunsă nimănui, iar noua numire reflectă o creștere a influenței Rusiei în Siria în detrimentul influenței iraniene, mai ales că există indicatori care au apărut recent care arată o răcire a relației dintre Damasc și Teheran, iar aceasta a crescut după atacurile israeliene asupra cartierului general al comandanților Gărzii Revoluționare Iraniene din orașele siriene și acuzațiile presei iraniene că Damascul ar fi fost infiltrat de Israel".

Sursele au subliniat că unul dintre indicatorii creșterii influenței Rusiei este desfășurarea de către Moscova a mai multor puncte de observare în zonele adiacente Israelului în Golan, unde sunt desfășurate miliții iraniene și miliții loiale Teheranului, iar această desfășurare a crescut de la izbucnirea Războiul din Gaza din 7 octombrie anul trecut.

Pe de altă parte, potrivit surselor, "de mai bine de o lună au loc evoluții care sugerează o răcire a relațiilor siriano-iraniene, pe care oficialii din cele două țări le descriu prin intermediul platformelor media ca fiind bine stabilite, istorice și solide".

Sursele au subliniat că una dintre aceste evoluții este absența Iranului, prin oficialii săi, poze cu Khamenei și președintele țării și steaguri, de la evenimentul "Ziua Internațională a Quds [nr - Ierusalimului]" care a avut loc vinerea trecută, în tabăra Yarmouk, la sud de Damasc, menționând că reprezentarea Teheranului cu aceeași ocazie în anii precedenți a fost la nivelul reprezentantului lui Khamenei în Siria sau ambasadorului Teheranului la Damasc, precum și absența completă a pozelor secretarului general al Hezbollah-ului libanez, Hassan Nasrallah, și a bannerelor partidului. Totuși, la eveniment a fost un reprezentant al partidului, dar acesta nu a ținut un discurs.

 

Numirea lui Al-Hassan are și alte rațiuni politice

 

Unele surse de monitorizare consideră numirea "Tigrului" în această funcție ca "o înghețare a puterilor și influenței sale", observând că această cale a început când Al-Hassan a fost invitat să participe la o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și președintele Bashar Al-Assad, la baza Hmeimim din Latakia, în care Al-Hassan “a apărut ca omul puternic al Rusiei". Acesta a reușit să-și înscrie gruparea în armata regulată siriană, sub numele Divizia 25, și să o facă o divizie afiliată armatei.

Însă, odată cu această funcție, Al-Hassan a devenit membru al Consiliul Militar și, la fel ca orice ofițer, poate fi demis și înlocuit cu un altul.

Este de remarcat faptul că președintele sirian Bashar al-Assad a prezidat o întâlnire a "liderilor serviciilor de securitate din armată și forțele armate", la începutul acestui an, după schimbări bruște de securitate care au afectat centre sensibile de securitate din Siria, unde generalul-maior Ali Mamlouk a fost numit consilier al Președintelui Republicii pentru afaceri de securitate, iar generalul-maior Kifah al-Mulhim a fost numit în funcția de șef al Oficiului pentru Securitate Națională, în timp ce generalul-maior Kamal Hassan a fost transferat de la președinția Filialei Palestina, pentru a deveni șef al Diviziei de Informații Militare, succedându-i generalului-maior Kifah Al-Mulhim.

Al-Assad a subliniat, "rolul proactiv și preventiv al serviciilor de securitate în combaterea organizațiilor teroriste și în urmărirea constantă a celulelor care încearcă să dăuneze securității și siguranței națiunii".

Restructurarea serviciilor de securitate și coordonarea activității acestora este una dintre provocările Damascului după evoluțiile înregistrate în ultimul an, odată cu începerea reluării relațiilor sale cu mediul arab, precum și exigențele în abordarea dosarelor de combatere a terorismului, contrabandei de droguri și securității granițelor cu țările vecine, în special Iordania și Irak.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Zalujnîi dezvăluie că România a cerut tăcere privind dronele căzute lângă Dunăre. ”Rusia lansează lunar 3 mii de rachete și drone”
Bașcana Găgăuziei, Eugenia Guțul, reținută în timp ce voia să fugă din R.Moldova, riscă până la șapte ani de închisoare
JD Vance merge cu soția sa în Groenlanda pentru că nu vrea „să o lase să se distreze singură”. Danemarca acuză „presiune inacceptabilă” din partea SUA
Parchetul rus, sesizat de Duma de Stat în legătură cu o pretinsă "imixtiune a României" în afacerile interne ale Rusiei
Comisia acordă României 615 milioane de euro pentru extracția de grafit, de magneziu şi de cupru. Europa va avea 47 de proiecte strategice, folosite inclusiv de industria de apărare
Uniunea Europeană se bucură de un sprijin record din partea cetățenilor săi
SUA au suspendat intrarea României în Visa Waiver. Administrația Trump vorbește de o „pauză” pentru verificări amănunțite
Suedia propune aliaților europeni să înlocuiască Boeing E-3 Sentry AWACS cu ”GlobalEye”, cele mai moderne aeronave de supraveghere de la Saab
Editorul șef al publicației The Atlantic dezvăluie că administrația Trump i-a trimis accidental mesaje despre planurile Pentagonului împotriva rebelilor Houthi
Miile de obuziere și tancuri poloneze au nevoie de obuze în cantități industriale. Guvernul dă undă verde pentru construcția mai multor fabrici de muniție
Presa sârbă anunță că Belgradul și Budapesta ar putea intra în alianță militară, ca răspuns la acordul recent semnat între Croația, Albania și Kosovo
Danemarca spune că regretă că a ales F-35, în timp ce JD Vance anunță că SUA „vor lua” Groenlanda „oricât s-ar plânge Europa”
Elon Musk: Canada e un stat artificial
Parlamentul german, vot istoric: Berlinul are liber la investiții în apărare de sute de miliarde de euro
Germania, ultima pe lista lungă cu state care au îndoieli despre F-35. Ședință de urgență. Achiziția de F-35 merge înainte
Germania a confiscat un petrolier care făcea parte din „flota fantomă” a Rusiei. Nava a fost găsită de nemți plutind în derivă
Bolojan: Statele UE ar putea colabora pentru producția și achiziția comună de armament. Programele PATRIOT și F-35 ale României ”vor fi derulate în bună regulă”
Europa își pregătește cetățenii: Franța și Polonia pregătesc ghiduri de supraviețuire în caz de criză
Acordul cu Ucraina privind mineralele va fi semnat ”foarte curând”, anunţă preşedintele Trump
Kievul e gata să coopereze cu SUA pentru refacerea centralei nucleare ocupate de la Zaporoje
UE anunță Strategia pentru oțel și aluminiu. Planul va fi coloana vertebrală pentru reînarmarea Europei
Rusia protestează asupra modului în care R. Moldova a gestionat o alarmă cu bombă la ambasada ei din Chișinău
Pentagonul continuă tăierile: Va reduce la jumătate numărul trupelor de la Guantanamo
România, pe drumul spre un hub regional al industriei de apărare: Conferința Romanian Industrial Defense Capabilities Assessment
Imaginile arată că poliția sârbă ar fi folosit tunuri sonice împotriva protestatarilor. Mărturiile aduc aminte de startul Revoluției la București: „Parcă veneau blindate uriașe”
Europa are o strategie pentru reînarmare. Investițiile de sute de miliarde de euro vor prioritiza echipamentele europene
Rusia duce o campanie agresivă de sabotaj împotriva Europei și a SUA, avertizează CSIS
Ce nu a reușit URSS în 45 de ani, se întâmplă în doar câteva luni: Trump vrea să renunțe la comanda NATO în Europa
DefenseRomania recomandă: Lansarea volumului „Lumea care nu mai vrea să aleagă. Asia Centrală și Caucaz – Realpolitik, societate și securitate"
Submarinele Olandei vor fi echipate cu sonare Thales. Tehnologia este folosită inclusiv pe submarinele Scorpene, propuse și României

Ştiri Recomandate

Rușii au reluat ”eliberarea” de teritorii: Șeful Armatei Ucrainei anunță că noua ofensivă rusă a început
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Cu AfD pe primul loc în sondaje, Germania este aproape de a avea un nou guvern
Ucraina a dezvoltat o dronă pentru a intercepta UAV-urile „Shahed” (Video): Specialiștii ucraineni lucrează activ la crearea de drone ieftine
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Armatele europene, pe drumul modernizării forțelor blindate: Noul proiect franco-german de tancuri MGCS prinde contur odată cu confirmarea companiilor militare implicate în proiect
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
,,Clubului utilizatorilor de obuziere K9'', din care şi România face parte, se deschide în Polonia pentru a consolida cooperarea în domeniul sistemelor de artilerie
Așa arată viitorul Armatei SUA: Drona Surveyor cu velă de 13 metri destinată războiului antisubmarin și tehnologie de ultimă oră a unui gigant european
Trump crede că așa pedepsește China și ridică tarifele la 104%. SUA spun că „lovesc înapoi” după ce China a ripostat primelor tarife
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
”Ne vom ține de cuvânt”. Deși a promis Ucrainei cele mai multe F-16, Belgia e nevoită să amâne transferul până la momentul F-35
Informațiile DefenseRomania, confirmate. Ilie Bolojan a explicat de ce România a ales să cumpere o corvetă din Turcia deși produce nave de luptă în țară
Armata SUA își retrage trupele de la centrul polonez Jasionka, hub important pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Sarcinile, transferate europenilor
Retrag americanii trupele din România? Bolojan clarifică situația oficială și face apel la declarația lui Rubio către Europa
Volodimir Zelenski publică imagini cu militari chinezi capturați în uniforme rusești
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Piloții americani de F-16 primesc căști modernizate cu sistemul Scorpion produs de compania franceză Thales
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
Accident sau campanie de PR atent planificată a Chinei: Au apărut noi imagini cu avionul de luptă stealth de nouă generație J-36
Rusia accelerează construcția celei mai mari nave de desant de la Războiul Rece, după ce Ucraina a scufundat Moskva (Foto)
NATO stă cu ochii larg deschiși pe întregul flanc estic al alianței: Misiuni de cercetare aeriană de la Arctica la Marea Neagră
Faceți cunoștință cu elicopterul NH90 Caïman. A fost prezentat în premieră noul elicopter al forțelor speciale din Franța
Războiul comercial inițiat de Trump lovește inclusiv în giganții europeni din industria de apărare
Caravana Forțelor Aeriene ajunge în sud-estul României: zboruri demonstrative și oportunități pentru viitorii militari
TOP 10 cele mai scumpe avioane de luptă din lume: De ce F-35 e departe de primele trei poziții, mult sub Rafale sau Eurofighter
Norvegia alocă încă 378 de milioane de dolari pentru obuzele furnizate Ucrainei
pixel