Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia acționează progresiv la prezența NATO în Marea Neagră. “Sea Breeze 2020” deranjează Moscova
21 iul 2020 / 11:36
De-a lungul timpului, s-a putut observa cu ușurință că modul în care Rusia răspunde acțiunilor externe pe care le consideră amenințări la adresa securății naționale este unul bazat pe măsuri progresive și reacții ferme, cu un puternic caracter descurajator. Extinderea NATO spre est, și în special prezența trupelor sale în proximitatea frontierelor rusești, figurează pe primele locuri din lista amenințărilor externe pentru combaterea cărora Moscova alocă resurse uriașe.

Desfășurarea exercițiului internațional “Sea Breeze”, organizat anual de Ucraina și SUA în Marea Neagră și cu participarea altor țări membre sau partenere NATO, a deranjant în permanență Rusia, însă după anexarea Crimeei în 2014 a început să fie perceput ca o amenințare directă asupra intereselor rusești în Marea Neagră, iar reacțiile Moscovei au devenit tot mai agresive.

,,Exercițiile Sea Breeze 2020 și activitatea NATO în regiunea Mării Negre nu corespund necesităților reale de asigurare a securității, aceste acțiuni nu consolidează, ci slăbesc securitatea regională”, a declarat în urmă cu două zile, pentru RIA Novosti, viceministrul de externe al Rusiei, Aleksandr Grușko.

„Sunt niște exerciții care fac parte din lanțul acțiunilor NATO pe flancul estic, e o nouă demonstrație a faptului că NATO percepe existența unei amenințări dinspre est. Toată această activitatea nu corespunde unor necesități reale de asigurare a securității, subminează stabilitatea regională, creează noi linii de divizare în Europa”, a mai adăugat Grușko.

La sfârșitul lunii iunie 2019, cu câteva zile înainte de începerea exercițiului “Sea Breeze 2019”, Rusia a blocat, printr-o notificare ulterioară celei ucrainene, un raion naval foarte mare, de aproximativ 8.000 kmp, în nord vestul Mării Negre, zonă în care urma să aibă loc faza activă a exercițiului. Situația creată a determinat organizatorii să refacă planurile de desfășurare a exercițiului, iar acesta nu și-a mai atins obiectivele planificate privind acțiunile comune pe mare.

În acest an, reacția Rusiei pare să capete o nouă dimensiune, cea a concentrării masive de forțe și mijloace în Marea Neagră și desfășurarea de exerciții de amploare cu trageri de luptă simultan cu derularea exercițiului “Sea Breeze 2020”.

Astfel, în cadrul verificării inopinate asupra nivelului de pregătire a trupelor, pe 20 iulie, forțe și mijloace aparținând Regiunii Militare Sud au executat, în Marea Neagră, un exercițiu aero-naval de amploare, care a inclus activități de distrugere a unei grupări navale a adversarului. debarcarea desantului maritim pe o porțiune de litoral neamenajat și simularea executării unor atacuri cu rachete de croazieră Kalibr.

Scenariul exercițiilor rusești - jucate cu peste 3.000 de militari, 300 de unități de armamente, tehnică militară și specială din cadrul Flotei Ruse din Marea Neagră, inclusiv nave de luptă, auxiliare și aparate de zbor - reprezintă un mesaj clar privind acțiunile pe care Rusia este în măsură și este dispusă să le aplice în cazul în care forțele membre și partenere NATO ar dori mai mult de la “Sea Breeze”.

Prezența în Marea Neagră a distrugătorului american Porter, monitorizat continuu de navele rusești de la traversarea Bosforului pe 19 iulie, aduce cel mai probabil un echilibru în manifestarea ostilităților rusești față de mijloacele participante la “Sea Breeze 2020”. Cu toate acestea, nu este exclus ca, în anumite momente, piloți sau chiar comandanți de nave ruși să încerce unele acțiuni de intimidare și provocare, precum zboruri razante deasupra navelor NATO sau menținerea unor cursuri agresive de deplasare a navelor de luptă.

De asemenea, este interesant de urmărit care va fi următorul nivel de reacție al Rusie la exercițiul “Sea Breeze” din 2021 și dacă acesta va include prezența armelor de ultimă generație, precum rachetele supersonice, cu care președintele Putin alimentează în ultimii ani mândria națiunii ruse.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Moldova accelerează pe drumul pro-european. Maia Sandu: Integrarea europeană nu e un termen abstract
Rusia acuză Occidentul de diversiune în cazul Navalnîi, încercând să distragă atenția de la problemele interne
Mike Pompeo: Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro