Rusia accelerează construcția celei mai mari nave de desant de la Războiul Rece, după ce Ucraina a scufundat Moskva (Foto)
După cum reiese dintr-o serie de imagini publicate pe reţelele de socializare, pe 3 aprilie 2025, Rusia continuă construcția celei mai mari nave de război pe care a construit-o de la Războiul Rece până în prezent, nava de asalt Ivan Rogov din clasa Proiect 23900. Potrivit imaginilor, nave se afla la șantierul naval Zaliv situat în orașul Kerch din Crimeea, aflat în prezent sub control rusesc. Destinată să devină noua navă amiral a Flotei Mării Negre, Ivan Rogov depășește semnificativ dimensiunea crucișătorului cu rachete Moskva din clasa Slava, scufundat în 2022 după un puternic atac ucrainean.
Mava rusă Pr. 23900 LHD Ivan Rogov. În construcție, martie 2025. Ar trebui să fie pus în funcțiune în 2028. Sursa foto: X.
Imaginile din satelit, realizate în primăvara anului 2025, arată că mare parte din corpul navei este asamblat, măsurând aproximativ 220 de metri în lungime și 40 de metri în lățime, ceea ce reprezintă un progres substanțial în comparație cu starea în care se afla în iulie 2024, când fusese asamblată doar structura de bază.
În ciuda unor progrese vizibile, proiectul rămâne în întârziere, iar testele pe mare ale navei au fost amânate cel puțin până la sfârșitul anului 2027, punerea în funcțiune fiind prevăzută pentru 2028.
Dezvoltarea navei de asalt amfibiu din clasa Proiect 23900 a urmat anulării, în 2014, a unui contract din 2011 în temeiul căruia Franța urma să livreze Rusiei două nave de asalt amfibiu din clasa Mistral, blocate ulterior din cauza sancțiunilor occidentale impuse după anexarea Crimeii de către Rusia.
Ca răspuns, Rusia a inițiat un program național de producție a propriilor nave amfibii de asalt sub conducerea Biroului de proiectare Zelenodolsk din cadrul Ak Bars Shipbuilding Corporation. Propunerile inițiale, cunoscute sub numele de Lavina și Priboy, au fost prezentate la expoziția de apărare ARMY-2015 de către Centrul de Cercetare de Stat Krylov și Biroul de Proiectare Nevskoe, dar în cele din urmă nu au fost selectate.
În schimb, a apărut un nou design, care combină elemente ale acestor propuneri anterioare cu caracteristici ale clasei Mistral, care a fost dezvăluit oficial în timpul unei vizite a președintelui Vladimir Putin la Sevastopol în ianuarie 2020.
Ivan Rogov și nava sa soră, Mitrofan Moskalenko, au fost amândouă puse la punct la 20 iulie 2020. Designul clasei Project 23900 reflectă o schimbare structurală de la navele dedesant tradiționale din era sovietică la o platformă hibridă care sprijină operațiunile amfibii, asaltul aerian și funcțiile de comandă.
Ivan Rogov are un deplasament total estimat la 40.000 de tone, fiind cea mai mare navă de război construită de Rusia după Războiul Rece. Este de așteptat să transporte până la 900 de pușcași marini și 75 de vehicule blindate și poate desfășura între trei și patru ambarcațiuni de debarcare mai mici din clasele Serna, Dyugon sau Tsaplya de pe puntea sa internă.
Echipată cu o punte hangar, acestă navă poate găzdui o aripă aeriană de până la 30 de elicoptere și patru UAV-uri, inclusiv Ka-27 pentru lupta antisubmarin, Ka-29 pentru transport, Ka-31 pentru avertizare timpurie aeriană, Ka-52K pentru recunoaștere și atac și, eventual, viitoarele modele Ka-65. De asemenea, este de așteptat să opereze cu nave de suprafață fără pilot, cum ar fi Typhoon și Skanda, sporindu-și capacitățile de luptă antisubmarin și împotriva minelor.
Nava este concepută pentru a sprijini operațiunile maritime complexe direct de pe mare, deoarece arhitectura sa permite desfășurarea verticală și orizontală a trupelor cu ajutorul elicopterelor, dronelor și ambarcațiunilor mai mici de desant.
De asemenea, navele din clasa Proiect 23900 sunt destinate să servească drept centre de comandă pentru operațiuni militare, proiectând puterea în mări închise sau semi-închise precum Marea Neagră. În timp ce Ivan Rogov este în curs de echipare în șantierul naval Zaliv, starea navei Mitrofan Moskalenko rămâne nedivulgată publicului, deși se pare că este încă în construcție.
Ministerul rus al Apărării a indicat anterior că ambele nave vor fi livrate până în 2026-2027, deși acest calendar s-a modificat. Infrastructura pregătită anterior pentru una dintre navele fraceze Mistral este acum adaptată pentru a fi utilizată de cea de-a doua navă a Proiectului 23900.
Decizia de a-l termina nava Ivan Rogov și de a o desemna drept nava amiral a Flotei Mării Negre este în general înțeleasă ca fiind legată de pierderea crucișătorului cu rachete din clasa Slava Moskva, care a fost scufundat în aprilie 2022. Crucișătorul, care măsura 186 de metri și avea un deplasament de 11 490 de tone, ar fi fost lovit de rachete ucrainene Neptune.

La acea vreme, era cea mai mare și mai puternic înarmată navă de suprafață din regiune și servea drept navă de comandă pentru Flota Mării Negre, simbolizând puterea navală rusă în regiune. În urma pierderii sale, flota a rămas fără un mijloc de comandă și control comparabil. Ivan Rogov este proiectat să umple acest gol, deși are un scop operațional diferit.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News