Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia ar fi început dezvoltarea unui avion tactic de generația a 5-a, cu un singur motor
Producătorul de avioane Sukhoi (parte a corporației de stat din domeniul aeronauticii – Rostec) este în proces de dezvoltare a primului avion de luptă rusesc cu un singur motor, cu caracteristici stealth, a declarat pentru agenția de presă TASS o sursă din industria aeronavelor.

"Compania Sukhoi dezvoltă un avion tactic ușor cu un singur motor cu greutatea la decolare de până la 18 tone. Viteza maximă a avionului va fi peste 2 Mach. Aeronava va fi super-manevrabilă și va avea performanțe îmbunătățite la decolare și aterizare, datorită echipării motorului cu sistemul thrust vectoring (control al vectorului de tracțiune). Raportul tracțiune-greutate al avionului va fi peste 1", a precizat sursa.

CEO-ul Rostec, Serghei Chemezov, a declarat reporterilor în decembrie 2020 că, Sukhoi lucrează la conceptul unui avion de luptă avansat cu un singur motor, de clasă ușoară și medie, cu și fără pilot. „Este în lucru dezvoltarea unui sistem de viitor pentru aviația de luptă, în clasele sale ușoare și medii. Acesta poate fi o platformă universală în versiunile cu echipaj și fără echipaj. Compania lucrează la conceptul și cerințele operaționale pentru o astfel de platformă. Facem acest lucru din proprie inițiativă, fără fonduri bugetare [federale]", a precizat șeful Rostec.

Comentariul autorului: Începând cu ianuarie 2021, Rusia, prin introducerea în înzestrarea Forțelor Aeriene a avionului Su-57, a devenit a treia țară din lume după SUA și China, care și-a fabricat propriile aeronave de generația a 5-a. Su-57, ca și americanul F-22 și J-20 chinezesc, are două motoare și o masă maximă la decolare în categoria 35 – 38 tone, fără încărcătură având 18 – 19 tone.

În schimb, avionul american F-35, tot de generația a cincea, este echipat cu un singur motor și are o masă maximă la decolare de 31 de tone (fără încărcătură masa fiind de 13,3 tone), aceste două caracteristici combinate împingând foarte sus ștacheta în ceea ce privește eficiența aeronavelor de generația a cincea.

G Ad:

Greutatea la decolare de până la 18 tone și viteza maximă de peste 2 Mach vor situa noul avion rusesc în zona caracteristicilor aeronavei F-16, desigur cu mențiunea foarte importantă că are capabilitatea  stealth. Acestea îl vor face pretabil pentru operații în zone apropiate de aerodromul de bază, de aproximativ 500 km, fără realimentare în aer. Zonele cele mai probabile de operații ofensive pentru noile aeronave ar fi regiunile Marea Neagră - Marea Caspică și baltică. În general, aeronavele invizibile sunt folosite în misiuni pur ofensive, fiind dedicate descurajării. Posibil, Rusia să intenționeze exportul unei asemenea aeronave, care ar putea să devină un concurent serios pentru F-35.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Aviația israeliană a bombardat iar Fâșia Gaza după un atac cu baloane incendiare (Video)
Bombardierul stealth chinez H-20 va fi mai mare decât B-21 Raider
Palestinienii acuză pe Hamas că depozitează arme în zone rezidențiale
Zumwalt - distrugătoarele stealth prin care SUA vor continua să domine mările: Rachete hipersonice și semnătură radar a unei bărci de pescuit
Statele Unite vor continua raidurile aeriene în Afganistan dacă ofensiva talibanilor nu încetează
Putin: Marina rusă „poate descoperi orice adversar și, în caz de necesitate, îl poate lovi în mod decisiv”
India va participa la exercițiul “Vest-2021”, organizat de Rusia, deși printre invitați se numără China și Pakistanul
Doi soldați turci au fost uciși după ce blindatul în care se aflau a fost atacat în Siria
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro