Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
26 iul, 15:12
Japonia trebuie să înțeleagă că Rusia consideră că problema Insulelor Kurile este închisă iar premierul rus Mihail Mişustin vizitează teritoriul rus, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației Ruse, Vladimir Dzhabarov.

Anterior, ministerul japonez de externe l-a convocat pe ambasadorul rus în Japonia, Mihail Galuzin, pentru a-și exprima protestul față de vizita lui Mihail Mişustin pe Insula Iturup, transmite Tass.

"Primul ministru călătorește pe teritoriul rus care este inalienabil de Rusia în conformitate cu Constituția. El a făcut totul în conformitate cu Constituția și nu avem nevoie de permisiunea sau notificarea altei țări pentru a vizita teritoriul nostru. Cred că japonezii ar trebui să aibă o viziune mai calmă asupra acestui lucru. Trebuie să înțeleagă că Rusia consideră problema Insulelo4 Kurile, închisă", a subliniat Dzhabarov.

El a adăugat că Rusia a solicitat în repetate rânduri japonezilor cooperarea economică pe Insule. ”Ar aduce beneficii atât Japoniei, cât și Rusiei. Acest lucru ar fi mai benefic decât încercarea de a recupera insulele, astfel încât bazele americane să poată fi ridicate acolo încă din a doua zi. Japonezii nu au ascuns niciodată acest lucru. Se află sub ”umbrela de rachete” a SUA, iar aceste insule ar fi fost predate pentru desfășurarea bazelor SUA. Această chestiune nu este în discuție pentru Rusia", a reiterat el.

 

G Ad:

Tratat de pace


De decenii, Moscova și Tokyo organizează consultări pentru a încheia un tratat de pace ca urmare a sfârșitului celui de Al Doilea Război Mondial. Problema Insulelor Kurile rămâne punctul cheie.

În 1945, întregul arhipelag a fost predat Uniunii Sovietice. Tokyo a revendicat Iturup, Kunashir, Shikotan și un grup de insule nelocuite. 

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria.

Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în ”afara jocului”.

În fond, contrar opiniei publice  de azi, invazia sovietică a fost un factor mult mai determinant în ceea ce privește capitularea Japoniei decât Little Boy și Fat Man (n.a. - numele celor două bombe nucleare care au căzut la Hiroshima și Nagazaki).

Ministerul rus de Externe a declarat în repetate rânduri că suveranitatea Moscovei asupra insulelor este consacrată în dreptul internațional și nu poate fi pusă sub semnul întrebării.

Predecesorul lui Mihail Mişustin, Dmitri Medvedev, a vizitat Insulele Kurile de mai multe ori cât timp a fost prim-ministru și președinte. Medvedev a vizitat Insulele Kurile pentru prima dată în 2010. Înainte de asta, oficiali ruși de vârf nu vizitaseră niciodată insulele.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

SUA au nevoie de o prezență militară permanentă în țările baltice, cele mai vulnerabile în fața Rusiei
Social-democrații revendică victoria și anunță că Olaf Scholz va deveni cancelar. Partidul Angelei Merkel, cel mai slab rezultat de după război
Bulgaria reziliază contractul cu Rusia pentru întreținerea și modernizarea avioanelor MiG-29
Primele imagini reale CH-6 - noua dronă chineză de atac cu două motoare
O formație de F-16 românești va survola Bucureștiul în semn de ultim omagiu adus eroului Ion Dobran
Portavionul american USS Ronald Reagan revine în Marea Chinei de Sud
Rusia confirmă contractul dintre statul Mali și compania de mercenari ruși Wagner Group
Arquus și-a manifestat speranța că România va alege și blindate Sabre pentru dotarea forțelor speciale
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro