Rusia folosește deja împotriva NATO experiența dobândită în urma războiului din Ucraina: Se impune dezvoltarea în continuare a unor capacități defensive
Rusia și-a îmbunătățit în mod activ UAV-urile și mijloacele de război electronic (EW) pe baza experienței dobândite în războiul împotriva Ucrainei și a utilizat cele mai recente evoluții tehnologice în operațiuni hibride împotriva statelor membre NATO, potrivit ISW (Institutul pentru Studiul Războiului).
Armata rusă. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
ISW informează că Rusia utilizează în mod activ experiența dobândită în urma războiului său împotriva Ucrainei pentru a-și îmbunătăți tehnologiile militare, în special dronele și mijloacele EW.
Analiștii au remarcat că, în 2024, statele NATO s-au confruntat tot mai mult cu amenințarea operațiunilor hibride și a sabotajelor rusești.
„Rapoartele potrivit cărora un stat membru NATO se luptă să combată dronele de recunoaștere probabil rusești demonstrează necesitatea ca statele NATO să își dezvolte în continuare capacitățile defensive, în timp ce Rusia continuă să își folosească experiența de pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a inova noi tehnologii.”
Conflictul din Ucraina ne-a reamintit cu prisosință natura complexă a războiului modern. Dincolo de aspectele sale tradiționale, conflictul a evidențiat rolul critic pe care informațiile și al războiul electronic (EW) le-au jucat în modelarea câmpului de luptă și în influențarea peisajului strategic. Utilizarea de către Rusia a acestor instrumente împotriva Ucrainei și, prin extensie, împotriva statelor membre NATO, a dezvăluit atât impactul major, cât și limitele acestor capacități.
De cealaltă parte, conflictul din Ucraina a oferit lecții valoroase şi pentru NATO cu privire la importanța războiului informațional și electronic în conflictele moderne. Acesta a evidențiat necesitatea ca NATO să își consolideze propriile capacități în aceste domenii și să dezvolte contramăsuri eficiente împotriva tacticilor rusești.
Războiul informațional, instrument utilizat în modelarea narațiunilor și a percepțiilor
Războiul informațional cuprinde o serie de activități menite să manipuleze informațiile pentru a obține un avantaj strategic. Aceasta poate include răspândirea de dezinformări, propagandă și știri false pentru a influența opinia publică, a semăna discordie și a submina moralul celui vizat. Rusia are o lungă istorie în utilizarea războiului informațional, iar conflictul din Ucraina a demonstrat ca pentru un stat operesor este mai relevant ca oricand.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202409/w670/imagine-ilustrativa-propaganda-rusa_50418700.jpg)
Operațiunile Rusiei de propagare a unor informaţii false au vizat atât publicul intern, dar mai ales pe cel internațional. Pe plan intern, Kremlinul a încercat să controleze informaţiile despre război, prezentând invazia drept o măsură necesară pentru protejarea intereselor rusești. Pe plan internațional, Rusia a încercat să prezinte Ucraina drept un focar al extremismului și al influenței occidentale, încercând să își justifice acțiunile și să submineze sprijinul pe care statele democratice în acordau Ucrainei.
Cu toate acestea, campaniile de tip ,,information warfare'' ale Rusiei s-au confruntat, de asemenea, cu provocări. Disponibilitatea pe scară largă a informațiilor și creșterea numărului de mijloace de informare în masă independente au făcut mai dificilă pentru Rusia controlarea discursului. În plus, rezistența poporului ucrainean și utilizarea eficientă de către acesta a rețelelor de socializare pentru a contracara dezinformarea rusă au limitat impactul eforturilor de război informațional ale agenţilor Moscovei.
Ascensiunea războiului electronic rusesc
Războiul electronic (EW) implică utilizarea energiei electromagnetice pentru a perturba sau degrada sistemele electronice ale inamicului. Aceasta poate include bruierea comunicațiilor, perturbarea sistemelor radar și interferența cu semnalele GPS. Rusia a investit masiv în capacități dedicate EW, iar acestea au jucat un rol semnificativ în conflictul din Ucraina.
Sistemele EW rusești au fost utilizate pentru a viza comunicațiile militare ucrainene, perturbând comanda și controlul și împiedicând uneori capacitatea armatei ucrainene de a-și coordona forțele pe linia frontului. De asemenea, sistemele EW au fost utilizată pentru a viza dronele ucrainene, limitându-le eficacitatea în operațiunile de recunoaștere și de atac.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202306/w670/militari_rusi_care_opereaza_sistemul_parodist_51384700.jpeg)
Cu toate acestea, forțele ucrainene au dat dovada, la rândul lor, că au capacitatea de a se adapta și de a contracara eforturile Rusiei în materie de război electronic. Acestea au utilizat metode alternative de comunicare, au dezvoltat contramăsuri de bruiaj și au folosit rachete anti-radar furnizate de partenerii occidentali pentru a ținti sistemele rusești de tip EW.
În concluzie, NATO trebuie să investească în dezvoltarea unor capacități solide de război informațional pentru a contracara dezinformarea și propaganda rusească. Aceasta include consolidarea nivelului de cunoștințe în rândul populaţiei cu privire la o informare cât mai corectă, sprijinirea mass-mediei independente și dezvoltarea unor strategii de comunicare eficiente pentru a contracara relatările false.
NATO trebuie, de asemenea, să își consolideze capacitățile de tip EW pentru a contracara sistemele rusești. Aceasta include investiții în noi tehnologii, dezvoltarea de contramăsuri pentru bruiaj și instruirea personalului pentru a opera într-un mediu electromagnetic contestat.
În plus, conflictul din Ucraina a subliniat importanța rezilienței și adaptabilității. Structurile de forţă ale NATO trebuie să fie pregătite să opereze într-un mediu în care sistemele lor de comunicații și cele electronice pot fi întrerupte brus. Acest lucru necesită dezvoltarea unor metode alternative de comunicare, instruirea personalului militar pentru a opera în medii cât mai ostile și promovarea unei culturi a adaptabilității și inovării în situaţii critice.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News