“La Novorossiysk, delegații ale Forțelor Navale din Federația Rusă și Egipt au participat, timp de trei zile, la o conferință de planificare a activităților din cadrul exercițiului comun Podul prieteniei-2020”, se arată în comunicatul de presă.
“Pe parcursul exercițiului, grupuri tactice de nave de luptă din cadrul FRMN și Forțelor Navale ale Egiptului, cu sprijinul aviației, vor îndeplini misiuni comune de protejare a căilor de comunicații maritime împotriva diverselor amenințări”, au precizat reprezentanții FRMN.
În cadrul întâlnirii a fost elaborat și confirmat planul exercițiului, care va fi executat, pentru prima dată, în Marea Neagră. Marinarii ruși și egipteni, sub conducerea Statului major întrunit al exercițiului comun, vor lucra la organizarea tuturor tipurilor de pază și apărare pe mare, vor executa lansări de rachete și trageri de artilerie, vor efectua desfășurarea forțelor pe mare, ținând cont de organizarea comunicațiilor și reaprovizionarea navelor, precum și misiuni de căutare a navelor suspecte.
“Scopurile principale ale exercițiului vizează consolidarea și dezvoltarea cooperării militare dintre Forțele Navale ale Federației Ruse și Egiptului, în interesul asigurării securității și stabilității pe mare, precum și realizarea unui schimb de experiență între personalul celor două armate în respingerea diverselor amenințări în zonele de transport maritim intensiv”, au menționat reprezentanții FRMN.
Comentariul autorului: Aducerea, pentru prima dată, în Marea Neagră a unor nave de luptă ale Egiptului reprezintă o manevră interesantă a Federației Ruse, în contextul tensionării situației de securitate din regiune.
Probabil, reprezentanții ruși intenționează ca în acest fel să contracareze activitățile desfășurate în Marea Neagră de nave de luptă ale unor state neriverane, care fac parte din NATO (în special SUA și Marea Britanie).
În ultima perioadă, NATO și-a intensificat prezența navală în Marea Neagră. Aceasta a culminat în luna septembrie 2020, în timpul exercițiului strategic Caucaz-2020 desfășurat în sud-vestul Federației Ruse. Simultan, s-au aflat în Marea Neagră un distrugător și o navă de desant ale Forțelor Navale americane și câte o navă de cercetare din Marea Britanie și Franța.
Biroul Federal de Investigații din Statele Unite (FBI) cere sprijinul cetăţenilor americani pentru găsirea unui Humvee furat vineri dimineață, 15 ianuarie 2020, dintr-un depozit de vehicule militare al Gărzii Naţionale a SUA din California.
Nevskoe Design Bureau (PKB) din Rusia, care face parte din United Shipbuilding Corporation (USC), a dezvăluit, în cursul zilei de astăzi, un nou concept de portavion, denumit „UMK Varan”.
Pe 18 ianuarie, cotidianul israelian "Maariv", citat de site-ul "i24NEWS", a relatat că șase avioane israeliene de tipul F-35 vor ateriza pentru prima dată în afara granițelor Israelului, pentru a participa la exerciții militare internaționale în Italia.
Armata algeriană a desfăşurat importante manevre aeriene şi terestre la Tindouf (sud), provincie la frontiera cu Sahara Occidentală şi Marocul, potrivit unor imagini difuzate luni seară la postul naţional de televiziune din Algeria, notează AFP.
Armata Statelor Unite a finalizat procesul de retragere a trupelor sale din Somalia, conform unui comunicat de presă al Comandamentului SUA pentru Africa (AFRICOM).
O navă rusească având misiunea de a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei americane, a indicat luni Ministerul german al Economiei, citat de AFP.
În cadrul unui interviu acordat publicației germane Spiegel, fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Shroeder, a declarat că reunificarea Crimeii cu Rusia reprezintă o reacție la extinderea NATO spre Est.
Inginerii care lucrează la radarul din cadrul programului pentru avionul de luptă Tempest au declarat că se așteaptă să obțină un succes la capitolul înregistrare și procesare date. Secretul, explică ei, este despre miniaturizare și digitalizare.