Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia și Ucraina vor face schimb de prizonieri
23 aug, 15:29
Rusia și Ucraina au convenit să facă un schimbul de deținuți. Schimbul de prizonieri între cele două state avea loc înainte de sfârșitul lunii august şi îi va include şi pe marinari ucraineni reținuți de paza de coastă rusă în strâmtoarea Kerch în noiembrie 2018, relatează ziarul Kommersant.

Potrivit publicației, listele cu deținuți sunt încă în curs de examinare. Pe cei 24 de marinari ucraineni care în luna noiembrie anul trecut au fost acaparaţi în strâmtoarea Kerci, alți deținuți ar putea fi transferați în Ucraina.

Nu se știe dacă Rusia are în vedere posibilitatea de al transfera în Ucraina şi pe regizorul ucrainean Oleg Sentov, care a fost condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare sub acuzația de terorism.

La rândul său, partea ucraineană îl poate preda autorităţilor de la Moscova pe fostului redactor-șef al RIA Novosti - Ucraina Kirill Vâşinski, care a fost arestat în mai anul trecut sub acuzația de înaltă trădare.

Interlocutorul Kommersant susține că acordul privind schimbul de deţinuţi a fost încheiat după prima conversație telefonică între președinții Rusiei și Ucrainei, care a avut loc pe 11 iulie.

La 25 noiembrie 2018, Paza de Coastă a Federației Ruse a confiscat trei nave ucrainene în apele neutre ale Mării Negre. Echipajele celor două bărci de și ale unui remorcher, în total 24 de persoane, au fost duse la Simferopol, Crimeea, unde instanța controlată de Rusia i-a pus pe toți ucrainenii în arest. A doua zi, marinarii au fost mutați la Moscova.

La 25 mai anul acesta Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării al ONU a decis că Rusia trebuie să elibereze toți marinarii ucraineni și să returneze cele trei nave. Rusia a spus că nu va respecta cerințele tribunalului.

În aceeași zi, o instanță din Moscova a respins apelurile prizonierilor ucraineni de război și a ordonat ca aceștia să rămână în arest până la sfârșitul lunii iulie.

Ştiri Recomandate

Et tu Quirinus
Comandant iranian: Bazele SUA se află în raza de acţiune a rachetelor iraniene
China construiește platforme militare specializate pentru Thailanda
Atacurile cu drone din Arabia Saudită: Mike Pompeo acuză Iranul
Autorităţile turce vor arestarea a 223 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua lui Gulen
Statele Unite vor acorda Ucrainei 140 de milioane de dolari sub forma unui ajutor militar
Atacuri cu drone în Arabia Saudită. Incendiu uriaș la mai multe instalaţii petroliere (Video)
Spionaj Industrial. Un manager din industria rusă de apărare, arestat în Italia