Rusia încearcă să întindă o capcană sistemelor Patriot în Ucraina. Scopul final: Distrugerea cu aviație militară a brigăzilor ucrainene
Rusia și-a întețit atacurile asupra Ucrainei, lovind în ultimele zile intens cu zeci de rachete și drone infrastructură civilă. Atacurile masive asupra Kievului au continuat chiar și ieri, când doi copii au fost uciși la Kiev după ce rachete rusești au lovit zone rezidențiale, chiar de ziua internațională a copilului.
În atacuri sunt folosite rachete sovietice, de care ocupantul dispune în număr mare, dar și rachete moderne precum Kalibr, Iskander și chiar hipersonice Kinzhal. Aceste tipuri de rachete fac parte dintr-un stoc limitat, însă sunt încă folosite intens mai ales în bombardarea Kievului.
Rușii lansează rachete la foc automat atât de pe avioane de luptă, cât și de pe platforme maritime de suprafață.
Până în prezent ucrainenii susțin că au reușit să intercepteze 7 rachete hipersonice Kinzhal. Avem o confirmare sigură din partea SUA că una din rachete a fost interceptată de un sistem de producție americană Patriot.
Sistem Patriot (Bundeswehr) și Racheta hipersonică Kinzhal, transportată de un MiG-31K
Atacurile masive au început din toamna trecută și au avut ca scop inițial lovirea infrastructurii critice și energetice a Ucrainei în contextul venirii iernii cu scopul de a slăbi până la epuizare susținerea populației pentru rezistența forțelor armate de apărare ucrainene.
Acest lucru nu s-a întâmplat, dimpotrivă, populația Ucrianei fiind în continuare alături de forțele armate.
Și totuși, de ce consumă Rusia muniție în atacuri masive asupra orașelor ucrainene, mai ales Kiev?
Rușii încearcă să întindă o capcană pentru Patriot și celelalte sisteme de apărare antiaeriană moderne. Scopul e oprirea contraofensivei Ucrainei
Generalul (r.) de brigadă Mircea Mîndrescu a lansat la podcastul Obiectiv EuroAtlantic difuzat săptămânal de DefenseRomania o teorie: Rușii încearcă să-i forțeze pe ucraineni să mute în jurul orașelor cât mai multe sisteme de apărare antiaeriană moderne. Mutarea lor de pe linia frontului ar „elibera” aviația militară a Rusiei să lovească punctele logistice și grupările de forțe ucrainene constant, pentru ca în punctul culminant al contraofensivei și intrarea în contact cu forțele ruse, apărarea fortificată a ocupantului să reziste atacului.
„De ce credem noi că e atacat Kievul atât de intens în ultimul timp? Ce ar putea însemna acest lucru? Sigur că nu avem planurile părților combatante, dar putem teoretiza. Rușii atacă intens Kievul, mor oameni nevinovați. Sunt zeci de atacuri în ultima perioadă. Sigur că există zonele de decizie politico-militară din Kiev, dar nu există unități importante de luptă. Totuși lovesc intens inclusiv în populația civilă. E posibil ca strategia să fie de a îi determina pe ucraineni să își aducă mijloacele de apărare antiaeriană, toate sistemele moderne pe care le-au primit, și să le concentreze în jurul Capitalei”.
Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
„Astfel aceste mijloace ar fi luate din zonele în care ele sunt folosite pentru apărarea raioanelor de concentrare, căilor de comunicații etc. A acelor elemente de dispozitiv care vor fi folosite în contraofensivă care va începe inevitabil la un moment dat. Rușii vor ca acele zone să nu fie apărate cu sisteme moderne antiaeriene pentru a putea fi lovite.
Adică să îi forțeze pe ucraineni să ducă sistemele moderne de apărare antiaeriană pentru a înconjura marile orașe, mai ales Kievul, astfel încât zonele care vor intra în contact cu Armata rusă să nu aibă o susținere puternică de apărare antiaeriană și astfel rușii să le lovească constant aerian cu aviație sau artilerie pentru ca în momentul contactului apărarea rusă să poată să facă față ofensivei ucrainene”, a arătat generalul (r.) Mircea Mîndrescu.
Urmăriți integral podcastul „O temă dificilă: Cum definim victoria Ucrainei”, în care generalul (r.) Mircea Mîndrescu analizează frontul din Ucraina
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News