Rusia insistă că are dovezi că rachetele americane Patriot au doborât avionul Il-76 la granița cu Ucraina
Comitetul de Investigații al Rusiei a declarat joi că analiza genetică a identificat toate cele 74 de persoane, inclusiv cei 65 de prizonieri de război ucraineni, despre care Moscova a spus că se aflau la bordul aeronavei strategice Ilyushin Il-76.
Rusia a spus că armata ucraineană a fost în spatele doborârii.
Mai mult, anchetatorii ruși au reluat joi acuzațiile aduse cu o zi înainte de Vladimir Putin și au declarat că dețin dovezi care arată că armata ucraineană a doborât avionul de transport militar rus Il-76 cu rachete sol-aer Patriot produse din SUA.
Ucraina, în schimb, susține că avionul transporta rachete pentru sistemul antiaerian S-300. Aceste afirmații nu pot fi verificate imediat în mod independent.
În orice caz, Rusia încearcă să provoace un sentiment de teamă în rândul statelor occidentale, care să le determine să oprească livrările de echipamente militare către armata ucraineană.
Anchetatorii au difuzat imagini despre care au spus că dovedesc că cei de la bord erau militari ucraineni.
Kievul nu a confirmat și nici nu a negat că a doborât avionul, dar a contestat detaliile relatării Moscovei și a cerut o anchetă internațională.
Printre fragmente s-au numărat numere de serie cu acronime în limba engleză, inclusiv "CONFIDENTIAL classified by PATRIOT SECURITY CLASSIFICATION GUIDE DATED: 9/22/83 ADDENDUM DATED 11/28/83 8/8/84 CONTRACT NO/DAAH01-86C-A018',” a declarat comisia într-un comunicat.
Potrivit anchetatorilor ruși, în zona accidentului au fost găsite peste 670 de fragmente umane. Ulterior, analiza a determinat profilul genetic al victimelor, susțin anchetatorii ruși, care au efectuat operațiunile fără implicarea altor instituții internaționale, relevante în domeniu.
Deci cum a fost?
Potrivit Kyiv Post , Serviciul de Informații Militare Ucrainene (HUR) a confirmat că în ziua în care avionul a fost doborât, prizonierii ucraineni urmau într-adevăr să fie schimbați cu cei ruși. „Schimbul planificat nu are loc”, a remarcat la acea vreme șeful HUR Andrii Yusov, adăugând că afirmațiile rusești despre prizonierii ucraineni din Il-76 prăbușit sunt „investigate”.
Ziarul Ukrainska Pravda, citând Statul Major ucrainean, a raportat imediat după prăbușirea avionului că armata ucraineană a fost într-adevăr în spatele doborârii, așa cum susține Rusia. Cu toate acestea, ulterior a șters aceste informații din articol.
Comandantul forțelor armate ucrainene, Mîkola Oleșciuk, a numit afirmațiile rusești de pe Telegram „un efort de a discredita Ucraina în ochii comunității internaționale”. „În 24 ianuarie 2024, propaganda rusă frenetică a direcționat un flux fals de informații către un public extern... Scopul este clar – vor să reducă sprijinul internațional pentru statul nostru. Cu toate acestea, acest lucru nu va reuși”, a scris Oleșciuk.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News