Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia întreabă Interpolul dacă spionul CIA, Oleg Smolenkov, e într-adevăr în SUA
14 sep, 09:34
Ministerul rus de Externe a înaintat o cerere către Interpol solicitând să confirme dacă un fost angajat al Kremlinului, Oleg Smolenkov, se află în Statele Unite, în urma zvonurilor din presă că ar fi fost un agent CIA, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, potrivit Uawire.org.
Oleg Smolenkov

Purtătoarea de cuvânt a ministerului de externe de la Moscova, Maria Zaharova, a declarat joi că Rusia a deschis un dosar penal după dispariţia lui Smolenkov şi a familiei acestuia în iunie 2017, în timpul unei vacanţe în Muntenegru.

Ea a adăugat că autorităţile ruse au aflat din presă că Smolenkov, soţia acestuia, Antonina, şi cei trei copii ai lor se află în Statele Unite.

„Cu câțiva ani în urmă, Smolenkov și familia sa au dispărut într-o țară străină. Doi ani mai târziu, mass-media americană scoate la iveală informații că acesta s-ar afla în SUA. În mod normal, astfel de lucruri trebuie verificate în conformitate cu procedurile și regulile corespunzătoare", a spus Zakharova.

Luni, CNN a difuzat un material despre un spion CIA la Kremlin și cum a trebuit acesta să fie extras din cauză că Agenția s-a temut că președintele Donald Trump ar putea să dezvăluie rușilor această informație.

Secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham, și oficiali ai CIA au declarat că povestea CNN este „inexactă și are potențialul de a pune viețile în pericol”. Ceea ce, de fapt, nu era o dezmințire a informației.

Deși CNN nu a făcut public numele spionului, presa din Rusia l-a identificat ca fiind Oleg Smolenkov, asistent al lui Iuri Ușanov, apropiat al lui Putin, care a fost și ambasador în SUA. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat, marți, că Smolenkov a lucrat în  Administrația prezidențială, dar la un moment dat a fost demis prin ordin intern, fără să fie dezvăluit motivul.

Ştiri Recomandate

Trupele britanice din Estonia primesc mesaje de amenințare. Oficialii britanici suspectează Rusia
Lituania înlocuiește elicopterele sovietice Mi-8 cu UH-60M Black Hawk
Soldații US Army retrași din Siria vor ajunge în Irak
China’s Energy Ambitions Set to Shake Up Russian Arctic
Turcia și forțele kurde se acuză reciproc de încălcarea armistițiului
Trump, discuție cu Erdogan după ce Turcia a continuat operațiunea împotriva kurzilor
EXCLUSIV
Geopolitics work in favour of Putin’s favor
Acord între Guvernul României și industria de apărare pentru finanțarea și sprijinirea industriei autohtone