Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Rusia sărbătorește 'eliberarea' Poloniei și acuză rezistența poloneză că a executat evrei și ucraineni în 1945
17 ian, 15:11
Ministerul rus al Apărării a acuzat rezistenţa poloneză faţă de nazişti că a executat evrei şi ucraineni în Varșovia, capitala Poloniei.

Cu ocazia aniversării a 75 de ani de la intrarea Armatei Roşii în Varşovia, pe un website dedicat "eliberării" Varşoviei "în flăcări" (n.r.), warsaw75.mil.ru, ministerul a postat arhive declasificate din acea epocă.

"Aceste documente atestă faptul că unităţile Armatei Krajowa au anihilat ucrainenii şi evreii din oraş şi că au luat ostatici ofiţeri sovietici care au scăpat de detenţia germanilor", explică ministerul rus într-un comunicat, citat de France Presse și Agerpres.

Armia Krajowa (Armata Naţională, AK) a fost principala organizaţie de rezistenţă împotriva ocupantului nazist şi răspundea guvernului polonez aflat în exil la Londra.

Antisemitismul în cadrul rezistenţei poloneze este o temă sensibilă în Polonia, notează AFP.

Justiţia poloneză a condamnat astfel la sfârşitul anului 2018 canalul german ZDF să plătească daune şi să publice scuze după difuzarea unui documentar ce acuză o parte din AK de antisemitism.

 

Tensiuni diplomatice între Polonia și Rusia pe tema celui de-al Doilea Război Mondial

 

Publicaţia Ministerului Apărării rus intervine în contextul creşterii tensiunilor ruso-poloneze pe tema celui de-al Doilea Război Mondial.

La sfârşitul lunii decembrie, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki l-a criticat virulent pe preşedintele rus Vladimir Putin după ce acesta a acuzat Polonia că a colaborat cu Hitler.

Totodată, liderul de la Kremlin a minimalizat recent amploarea domeniului de aplicare al protocolului secret al pactului Ribbentrop-Molotov, semnat la 23 august şi care a condus la împărţirea între sovietici şi nazişti a unei părţi din Europa de Est, inclusiv Polonia.

Putin a criticat de asemenea o rezoluţie recentă a Parlamentului European ce denunţa această invazie coordonată, acuzând UE că îi pune pe picior de egalitate pe sovietici şi nazişti.

URSS a atacat Polonia la 17 septembrie 1939, în timp ce armata poloneză lupta încă fără speranţă împotriva forţelor Berlinului. Sovieticii au ocupat o mare parte din teritoriul polonez. Germania a atacat URSS la 22 iunie 1941.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Bombardiere strategice americane au desfășurat o misiune globală în Europa de Est și în Oceanul Pacific
Grecii îi răspund 'dictatorului ales' Erdogan cu o replică atribuită războinicului spartan Leonidas: 'Vino și ia-le!'
Soarta navei USS Bonhomme Richard rămâne incertă
Franța consideră că sancţiunile împotriva Belarus nu trebuie să fie legate de cele care ar putea viza Turcia
Ambiţiile geopolitice ale Turciei, obligă Grecia să intre într-o cursă a înarmării
Taiwanul neagă faptul că avioanele Chinei au încercuit două avioane de vânătoare taiwaneze
Turcia reacționează după ce UE a sancționat trei companii pentru încălcarea embargoului impus Libiei
Ofițer NYPD acuzat de spionaj în favoarea Chinei
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro