Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia se va retrage din acordul privind pedepsele pentru crime în conflictele armate internaționale
21 oct, 10:10
În urma acuzațiilor internaționale de încălcare flagrantă a dreptului umanitar internațional, venite inclusiv de la tribuna ONU, președintele rus, Vladimir Putin, a prezentat în Duma de Stat rusă un proiect de lege care propune retragerea recunoașterii de către Rusia a Comisiei internaționale pentru investigarea încălcărilor dreptului umanitar în timpul conflictelor militare internaționale, transmite paginaderusia .

Comisia a fost înființată în conformitate cu Protocolul adițional la Convențiile de la Geneva din 12 august 1949 privind protecția victimelor conflictelor armate internaționale.

Acest protocol a fost ratificat de URSS în 1989, iar proiectul de lege propus de Putin inițiază retragerea recunoașterii Comisiei de către Rusia.

Într-o scrisoare către șeful Dumei de Stat, Putin explică că a sugerat revocarea recunoașterii Comisiei din cauza „circumstanțelor excepționale” care „afectează interesele Federației Ruse și necesită acțiuni urgente”.

Putin a adaugat că nu își îndeplinește de mult timp funcțiile Comisia înființată în temeiul Convențiilor de la Geneva și „în situația internațională actuală, riscurile de abuz de putere din partea Comisiei, în scopuri politice, de către statele fără scrupule cresc în mod semnificativ”.

Duma de stat urmează să se pronunțe asupra proiectului de lege pe 24 octombrie.

Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Sergey Kislița, a reacționat imediat la anunțarea intențiilor Rusiei, considerând că, astfel, Kremlinul încearcă să evite responsabilitatea pentru crimele comise în conflictele externe.

„Evident, la Moscova există o panică sau cel puțin o înțelegere a responsabilității potențiale pentru infracțiuni din timpul agresiunii ruse împotriva statelor străine. Prin urmare, parlamentarii ruși au decis că recunoașterea în continuare a competenței Comisiei este inoportună”, a scris oficialul ucrainean pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu vrea soarta Transnistriei pentru Donbass

Ştiri Recomandate

Rusia a simulat un atac asupra Odesei şi suplimentează numărul rachetelor "Kalibr" în Crimeea
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a vizitat intempestiv Batalionul 17 Vânători de Munte
Adjunctul ISIS a fost arestat în Ucraina
Modernizarea sistemelor informatice ale forţelor armate americane. Pentagonul, prins la mijloc în scandalul JEDI
Lituania şi Norvegia au făcut un schimb de spioni cu Rusia la frontiera ruso-lituaniană
NATO se confruntă cu ameninţări în materie de securitate cibernetică din partea Chinei
Război Libia. Statele Unite i-au cerut mareșalului Khalifa Haftar să stopeze ofensiva spre Tripoli
Ayatollahul Ali Khamenei: "A cere eliminarea statului Israel nu înseamnă eliminarea poporului evreu"