Rusia își consolidează prezența aproape de Cornul Africii: Acord cu Sudanul pentru înființarea unei baze navale la Marea Roșie
Rusia a convenit cu Sudanul să înființeze o bază navală la Marea Roșie. Kremlinul a negociat-o inițial cu fostul președinte al țării, Omar al-Bashir, dar acesta a fost răsturnat de armată, ceea ce a întârziat acordul.
Ministrul sudanez de externe Ali Youssef Sharif a anunţat însă, joi, că noul guvern „este pe deplin de acord” cu Rusia în ceea ce priveşte înfiinţarea unei baze navale la Marea Roșie.
„Sudanul și Rusia au ajuns la o înțelegere în acordul privind baza navală rusă”. Treaba este foarte simplă. „Am fost de acord cu totul”, a declarat Youssef la o conferință de presă la care a participat ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Cu toate acestea, el nu a comentat această problemă.
Noul acord semnat ar putea avea o valabilitate de 25 de ani și va permite Rusiei să înființeze o bază militară cu nave de război, inclusiv nave navale cu propulsie nucleară, și un personal de până la 300 de oameni.
O astfel de bază este extrem de importantă pentru Rusia, mai ales după căderea regimului Assad din Siria.
Interesul Rusiei pentru o bază din Sudan a crescut după lovitura de stat din Siria, în urma căreia Moscova ar putea să-și piardă bazele cheie de acolo. Noul guvern sirian a reziliat deja un acord cu Rusia pentru închirierea pe termen lung a unui port care a fost folosit de forțele ruse.
Potrivit declarației lui Youssef de joi, acordul dintre cele două state a fost deja semnat și rămâne doar ratificat. Rusia va deveni a patra mare putere cu o flotă în Cornul Africii, un punct strategic și comercial cheie, după SUA, China și Franța, relatează BBC.
Moscova încearcă de ani de zile să stabilească o bază lângă Port Sudan
Negocierile privind înființarea unei baze navale rusești în Sudan au început în 2019 și au fost confirmate prin semnare în noiembrie 2020.
La scurt timp după aceea, însă, a avut loc o lovitură de stat în țară și a izbucnit războiul civil. Armata sudaneză și miliția Forțelor de Sprijin Rapid (RSF) luptă pentru putere acolo. Războiul a luat deja mii de vieți. Rusia încearcă să mențină relațiile cu ambele părți.
Anul trecut, un general sudanez de top a declarat că Rusia a solicitat acordul Sudanului pentru înființarea unei facilității de aprovizionare la Marea Roșie în schimbul armelor și muniției.
Ministrul sudanez de externe a asigurat că o astfel de bază nu reprezintă nicio amenințare pentru vreo altă țară sau pentru suveranitatea Sudanului, pornind de la exemplul Djiboutiului din apropiere, care găzduiește mai multe baze străine, notează și Reuters.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News