Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a lansat recent un satelit care este „probabil o armă contraspațială”, după cum a declarat săptămâna trecută Pentagonul, lansând noi acuzații potrivit cărora Rusia înarmează spațiul încâlcând astfel acordurile privind utilizarea spațiului cosmic.
Starlink
Starlink

Specialiștii spun că satelitul Kosmos, lansat de Federația Rusă pe 16 mai, a fost plasat pe o orbită care, în esență, îi permite să urmărească un satelit de cercetare american.

 

Sateliții implicați

 

„Este vorba de satelitul Kosmos 2576”, a declarat Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare din Geneva. A fost lansat în urmă cu două săptămâni, la bordul unei rachete Soyuz, de la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

„Se pare că satelitul este desfășurat în același plan orbital cu un satelit de cercetare imagistică al SUA”, a adăugat Podvig. Satelitul american se află pe o orbită sincronă cu soarele, permițându-i să observe timp îndelungat schimbările survenite într-o zonă.

Satelitul american este considerat a fi o capabilitate militară clasificată, din seria Keyhole 11, potrivit lui Podvig. Lansat în 2021, denumirea sa oficială este SUA 314. Încă din primii ani ai Războiului Rece, SUA au folosit „Keyhole” ca nume de cod pentru sistemele satelitare de culegere a imaginilor.

 

Cât de aproape sunt cei doi sateliți

 

„Nu poți să plasezi un satelit [și] să-l ții tot timpul aproape de un altul. Dar, în mișcarea lor, se apropie destul de mult unul de celălalt la fiecare câteva zile”, a declarat Podvig subliniind că Rusia declară uneori că aceștia sunt “sateliți inspectori”, o denumire care sugerează că Kremlinul folosește aceste nave spațiale pentru a monitoriza alți sateliți.

Acest lucru “deranjează armata americană", a continuat specialistul, pentru că, dacă o țară poate plasa un satelit pe același plan orbital cu un sistem spațial al unui rival, probabil că este capabilă să deterioreze acel sistem.

„Sunt încă destul de îndepărtați unul de celălalt”, a declarat Podvig, precizând o distanță de aproximativ 50 de kilometri între sateliții american și ruș în punctul cel mai apropiat.

„Dar totuși, după standardele spațiale, este destul de aproape”.

SUA și China au și ele așa-numiții sateliți inspectori, potrivit Victoriei Samson, specializată în problemele legate de securitate spațială militar, din cadrul Secure World Foundation. Țările pot desfășura sateliți inspectori cu multe obiective în minte, cum ar fi să vadă cum arată satelitul unei alte țări; colectarea de informații prin interceptarea comunicațiilor și testarea modului în care se poate afecta capacitatea unui satelit de obținere sau transmitere a imaginilor. Alte opțiuni mai radicale includ lansarea unui proiectil către un satelit sau țintirea acestuia cu arme cu energie dirijată.

 

Ce spune SUA?

 

„Rusia a lansat un satelit pe orbita joasă a Pământului pe care Statele Unite îl consideră o probabilă armă contraspațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului”, a declarat ambasadorul american Robert Wood la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută. „Rusia a desfășurat această nouă armă contraspațială pe aceeași orbită cu un satelit al guvernului SUA”.

Statele Unite susțin că Rusia a mai făcut acest lucru și înainte, în 2019 și 2022. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că SUA consideră că lansarea satelitului rus are „caracteristici asemănătoare încărcăturilor utile contraspațiale desfășurate anterior”, în acei ani, fără însă a preciza care sunt aceste caracteristici.

Comandamentul Spațial al SUA confirmă aceste evaluări și afirmă că, la fel ca în cazul tuturor lansărilor în spațiu, „va continua să urmărească modul în care se satelitul comportă pe orbită”.

 

Ce spune Rusia?

 

Este o știre falsă, potrivit ministrului adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

„Nu cred că ar trebui să răspundem la vreo știre falsă injectată de Washington”, a declarat diplomatul referitor la îngrijorările SUA, potrivit agenției ruse de presă Tass.

„Întotdeauna am vorbit cu consecvență împotriva plasării armelor de atac pe orbită apropiată de Pământ. Nu este întâmplător că Rusia, împreună cu un întreg număr de alte state, promovează inițiativa de a nu plasa primele armament în spațiu”, a declarat Ryabkov.

Foarte probabil, oficialul rus se referea la dezbaterea de lungă durată din Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căreia SUA și Rusia s-au contrazis pe marginea noțiunilor utilizate atunci când se face referire la armele plasate pe orbite.

Podvig, cercetătorul ONU, a declarat că, pe 20 mai, „Rusia a încercat să adopte o rezoluție care să interzică plasarea armelor în spațiu, care este un fel de temă de lungă durată în politica Rusiei”.

„Însă, după cum am înțeles, reprezentantul SUA a spus: Ei bine, tocmai ați lansat o armă în spațiu”.

 

Imaginea de ansamblu

 

Acuzația SUA este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de controverse cu Rusia pe tema utilizării spațiului cosmic. Cele două părți se acuză reciproc că acționează cu rea-credință, amândouă susțin că nu vor arme în spațiu, dar ambele dețin forțe militare centrate pe capabilitățile din spațiu.

Administrația Biden le-a spus parlamentarilor în cadrul unor briefing-uri clasificate de la începutul acestui an că Rusia nu a desfășurat încă, dar lucrează la o armă spațială care folosește tehnologia nucleară pentru a distruge sateliții.

Săptămâna trecută, John D. Hill, secretar adjunct al apărării spațiale și antirachetă, a reiterat convingerea SUA că rușii dezvoltă o armă spațială. El a declarat unei subcomisii pentru serviciile armate din Senat că planurile Rusiei includ „un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”.

„Această capabilitate ar putea reprezenta o amenințare pentru toți sateliții operați de țări și companii de pe tot globul”, a adăugat Hill, „precum și pentru serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depinde umanitatea”.

Hill i-a încurajat pe parlamentari să aprobe cererea președintelui Biden privind alocarea a 33,7 miliarde de dolari pentru bugetul spațial, în anul fiscal 2025.

Perioada următoare va fi una foarte încărcată pentru Rusia. După cum notează un forum rusesc de cosmonautică, lansarea din 16 mai care a pus Kosmos 2576 pe orbită este doar a doua dintre cele 18 lansări de sateliți pe care Ministerul rus al Apărării le-a planificat pentru acest an.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Serviciile de informații americane: „Este puțin probabil” ca Rusia să lanseze un atac nuclear în ciuda amenințărilor lui Putin
CSAT: Au existat atacuri cibernetice care au influențat turul I al alegerilor prezidențiale. România, o țintă a Federație Ruse
Avertisment de la fostul șef al MI6: Trebuie să recunoaștem faptul că rușii cred că sunt în stare de război cu noi europenii
Este Europa pregătită pentru un război cu Rusia, dar fără implicarea Statelor Unite? Evităm să reacţionăm cu fermitate la acțiunile de sabotaj și teroare ale ruşilor
Trump a intrat pe drumul către respectarea promisiunii de a încheia războiul din Ucraina? Generalul Keith Kellogg, numit trimis special pentru negocieri de pace
Polonia vrea să pună tancurile sud-coreene K2 Black Panther în prima linie a apărării graniţelor împotriva amenințărilor estice
Turcia ar fi închis cazul sistemului rusesc S-400 şi face deja demersuri pentru avioane americane F-35. De ce ar fi devenit Washingtonul mai îngăduitor cu Ankara?
Nord Stream 2 rămâne blocat. Curtea de Justiție a UE respinge în primă instanță pretențiile operatorului
Apel al unui grup de experţi: Occidentul ar trebui să trateze Biserica Ortodoxă Rusă ca pe un instrument al propagandei ruse
În cazul unei „păci proaste” între Rusia și Ucraina, Kremlinul va începe pregătirile pentru un nou atac asupra țărilor europene
Merkel, cândva cel mai iubit politician din Europa, respinge acum acuzațiile legate de greșelile făcute în relaţia cu Putin și spune că a întârziat atacul Rusiei asupra Ucrainei
Marea Britanie a livrat Ucrainei, în linişte şi fără prea multă reclamă, un nou lot de rachete Storm Shadow: Sprijinul acordat ucrainenilor este „de fier”
„Le luăm în serios” - Statele Unite nu ignoră amenințările Rusiei la adresa noului sistem de apărare aeriană din Polonia
Călin Georgescu, foto: Agerpres
EXCLUSIV
Ce mă sperie cu adevărat la Călin Georgescu
Statele Unite intenționează să desfășoare rachete în Japonia pentru a răspunde amenințărilor Chinei
Avertisment de la Institutul american pentru Studiul Războiului: Forțele ruse, gata să încerce mai multe moduri de a avansa în regiunea ucraineană Donețk
Alegerile prezidențiale din România se caracterizează prin candidați cu opinii opuse în ceea ce privește ajutorul acordat Ucrainei
Să nu-l supărăm pe Putin, o alegere perdantă pentru Europa. Angela Merkel încă își justifică decizia de la summitul NATO de la București
„Nu exagerați” - racheta Oreshnik nu este atât de nouă precum susține Rusia. Se încearcă intimidarea Occidentului
„Utilizarea armelor nucleare nu le va aduce ruşilor beneficii”. Experți militari americani explică de ce Moscova recurge la șantaj
Putin plusează: Occidentul nu are tehnologie împotriva Oreshnik / Ucraina negociază un sistem capabil să intercepteze rachete balistice cu rază medie
SUA pregătesc schimbări importante în strategia nucleară și se concentrează pe descurajarea simultană a mai multor adversari
Vulnerabilitatea noastră e în Marea Caspică: Rusia folosește canalul Volga-Don pentru a aduce în Marea Neagră nave militare și arme din Iran
”Expansiune nucleară fără precedent”. China va deține peste 1.000 de focoase nucleare până în 2030 (Oficial al Pentagonului)
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
Zelenski: Dacă SUA reduc ajutorul pentru Ucraina, „cred că vom pierde”, dar oricum, vom rămâne și ne vom lupta
Încurajarea unui posibil acord de pace între Kiev şi Moscova s-ar putea face prin trimiterea de trupe occidentale în Ucraina - o propunere înaintată de Estonia

Ştiri Recomandate

De frica Ucrainei rușii extind Flota Mării Negre în Marea Caspică. Noua navă Tucha din clasa Karakurt e „bună de luptă”, dar departe de front
Ciudatul caz al unui F/A-18 doborât din „friendly fire”: SUA pierd un F/A-18E lovit din greșeală de o rachetă a crucișătorului USS Gettysburg
Comandă uriașă plasată pentru 145 de avioane F-35. Americanii vor construi o parte din ele și în Europa, dar și într-un stat din Asia
Polonia ne-a luat-o înainte și dă liber avioanelor F-16 și antiaerienei să doboare drone și rachete ruse, cu o condiție. În ce stadiu e proiectul României?
Arde, uite cum arde. Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Oryol din Rusia (Video)
Ungaria anticipează vremuri dificile și mizează pe România pentru a-și asigura livrările de energie. Vânzarea E.ON România nu e însă bătută în cuie
Franța retrage primul contingent din Ciad, ultima țară din Sahel care mai găzduia trupe franceze 
Unde pun rușii piciorul începe războiul. Un stat din Africa se teme că va fi următoarea țară răvășită de război după ce Rusia a mutat aici armele din Siria
Războiul aerian va arăta complet diferit. Dronele CCA vor revoluționa tot ce știm, dar SUA dau verdictul: F-35 nu va dispărea
Orașul rus Kazan, sub asediul atacurilor ucrainene. Drone kamikaze au lovit mai multe clădiri, zborurile de pe aeroport sunt suspendate (Video)
Rusia a reușit să trezească din somn puterea militară a Germaniei. Primele decizii: Submarine din clasa 212CD, modernizarea avioanelor Eurofighter sau rachete Patriot PAC-3
2% din PIB pentru Apărare e istorie. Trump setează un alt prag mult mai mare pe care țările din NATO trebuie să îl atingă
Masacrul comis de ruși și gropile comune de la Bucha. Înalți diplomați din Austria au vizitat locul masacrului de la Bucha, Ucraina
Se formează noua armată a Siriei. Fondatorul Armatei Siriene Libere: Lucrăm la integrarea facțiunilor și reintegrarea foștilor dezertori în noua armată
SUA oferă un ajutor militar către Taiwan de peste jumătate de miliard de dolari
Membri ai delegației SUA la AP NATO, reprezentanți republicani și democrați, „profund îngrijorați” de „dovezile convingătoare” că Rusia s-a implicat în alegerile din România
Noi schimburi de lovituri între Rusia și Ucraina: Rușii au atacat Kievul cu rachete Iskander și hipersonice Kinjal, în timp ce Ucraina a lovit cu ATACMS și Storm Shadow regiunea rusă Kursk
Prezența militară a SUA în Siria este mai mare decât cea declarată oficial. Pentagonul afirmă însă că asta nu are nicio legătură cu căderea lui Assad  
Carte de vizită pentru atât de criticatele F-16 ale României: F-urile aviației militare române vor apăra cele mai fierbinți regiuni ale Europei
Cu harta Rusiei în spate ce include teritoriile ucrainene ocupate sau anexate ilegal, Putin spune că regretă că nu a invadat mai rapid Ucraina
Noua rachetă balistică hipersonică Oreshnik le-a dat aripi rușilor. Rusia îndeamnă SUA să desfășoare sistemul THAAD în Ucraina și spune că S-400 ar fi superior acestuia
Pentru a contracara o posibilă agresiune militară rusă în Europa, Polonia vrea un ''scut de apărare estic'' la care să participe toate statele europene
Explozii masive în apropierea bazei Flotei ruse de Nord (Foto/Video): Nu este exclus ca regiunea Murmansk să fi fost atacată
Premierul portughez, în vizită la Caracal unde sunt dislocate trupe portugheze. Generalul Vlad, șeful Armatei, mulțumește pentru sprijinul acordat României de către Portugalia
Transferul planificat de avioane F-16 către Ucraina stagnează pe fondul unei decizii luate de Belgia: Există o lipsă de piloți instruiți și de piese de schimb esențiale
Armata SUA desfășoară noi lansatoare de rachete M270A2 pentru a spori capacitățile în Europa în materie de apărare în fața Rusiei
Trump „taie” de tot gazul rusesc în Europa. Președintele ales al SUA amenință cu taxe vamale dacă UE nu cumpără mai mult gaz și petrol din State
Regatul Unit trimite avioane Eurofighter Typhoon în Turcia. Se pregătește Ankara să achiziționeze avioane europene în detrimentul F-16?
Departamentul american al Apărării atenţionează: China devine lider mondial la capitolul sisteme balistice, având în dotare peste 3.000 de rachete
EXCLUSIV
Operațiunea Trandafirul, cum au fost arși morții împușcați la ordinul lui Ceaușescu și „turiștii” străini de la Revoluție | Procurorul Dan Voinea, la Obiectiv EuroAtlantic (I)
Forțele ruse continuă să împingă în regiunea Kursk. ”Toate unitățile au intrat în defensivă”, recunosc ucrainenii
pixel