Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Rusia a lansat recent un satelit care este „probabil o armă contraspațială”, după cum a declarat săptămâna trecută Pentagonul, lansând noi acuzații potrivit cărora Rusia înarmează spațiul încâlcând astfel acordurile privind utilizarea spațiului cosmic.
Starlink
Starlink

Specialiștii spun că satelitul Kosmos, lansat de Federația Rusă pe 16 mai, a fost plasat pe o orbită care, în esență, îi permite să urmărească un satelit de cercetare american.

 

Sateliții implicați

 

„Este vorba de satelitul Kosmos 2576”, a declarat Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare din Geneva. A fost lansat în urmă cu două săptămâni, la bordul unei rachete Soyuz, de la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei.

„Se pare că satelitul este desfășurat în același plan orbital cu un satelit de cercetare imagistică al SUA”, a adăugat Podvig. Satelitul american se află pe o orbită sincronă cu soarele, permițându-i să observe timp îndelungat schimbările survenite într-o zonă.

Satelitul american este considerat a fi o capabilitate militară clasificată, din seria Keyhole 11, potrivit lui Podvig. Lansat în 2021, denumirea sa oficială este SUA 314. Încă din primii ani ai Războiului Rece, SUA au folosit „Keyhole” ca nume de cod pentru sistemele satelitare de culegere a imaginilor.

 

Cât de aproape sunt cei doi sateliți

 

„Nu poți să plasezi un satelit [și] să-l ții tot timpul aproape de un altul. Dar, în mișcarea lor, se apropie destul de mult unul de celălalt la fiecare câteva zile”, a declarat Podvig subliniind că Rusia declară uneori că aceștia sunt “sateliți inspectori”, o denumire care sugerează că Kremlinul folosește aceste nave spațiale pentru a monitoriza alți sateliți.

Acest lucru “deranjează armata americană", a continuat specialistul, pentru că, dacă o țară poate plasa un satelit pe același plan orbital cu un sistem spațial al unui rival, probabil că este capabilă să deterioreze acel sistem.

„Sunt încă destul de îndepărtați unul de celălalt”, a declarat Podvig, precizând o distanță de aproximativ 50 de kilometri între sateliții american și ruș în punctul cel mai apropiat.

„Dar totuși, după standardele spațiale, este destul de aproape”.

SUA și China au și ele așa-numiții sateliți inspectori, potrivit Victoriei Samson, specializată în problemele legate de securitate spațială militar, din cadrul Secure World Foundation. Țările pot desfășura sateliți inspectori cu multe obiective în minte, cum ar fi să vadă cum arată satelitul unei alte țări; colectarea de informații prin interceptarea comunicațiilor și testarea modului în care se poate afecta capacitatea unui satelit de obținere sau transmitere a imaginilor. Alte opțiuni mai radicale includ lansarea unui proiectil către un satelit sau țintirea acestuia cu arme cu energie dirijată.

 

Ce spune SUA?

 

„Rusia a lansat un satelit pe orbita joasă a Pământului pe care Statele Unite îl consideră o probabilă armă contraspațială capabilă să atace alți sateliți pe orbita joasă a Pământului”, a declarat ambasadorul american Robert Wood la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută. „Rusia a desfășurat această nouă armă contraspațială pe aceeași orbită cu un satelit al guvernului SUA”.

Statele Unite susțin că Rusia a mai făcut acest lucru și înainte, în 2019 și 2022. Secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder, a declarat că SUA consideră că lansarea satelitului rus are „caracteristici asemănătoare încărcăturilor utile contraspațiale desfășurate anterior”, în acei ani, fără însă a preciza care sunt aceste caracteristici.

Comandamentul Spațial al SUA confirmă aceste evaluări și afirmă că, la fel ca în cazul tuturor lansărilor în spațiu, „va continua să urmărească modul în care se satelitul comportă pe orbită”.

 

Ce spune Rusia?

 

Este o știre falsă, potrivit ministrului adjunct de externe rus Serghei Ryabkov.

„Nu cred că ar trebui să răspundem la vreo știre falsă injectată de Washington”, a declarat diplomatul referitor la îngrijorările SUA, potrivit agenției ruse de presă Tass.

„Întotdeauna am vorbit cu consecvență împotriva plasării armelor de atac pe orbită apropiată de Pământ. Nu este întâmplător că Rusia, împreună cu un întreg număr de alte state, promovează inițiativa de a nu plasa primele armament în spațiu”, a declarat Ryabkov.

Foarte probabil, oficialul rus se referea la dezbaterea de lungă durată din Consiliul de Securitate al ONU, în cadrul căreia SUA și Rusia s-au contrazis pe marginea noțiunilor utilizate atunci când se face referire la armele plasate pe orbite.

Podvig, cercetătorul ONU, a declarat că, pe 20 mai, „Rusia a încercat să adopte o rezoluție care să interzică plasarea armelor în spațiu, care este un fel de temă de lungă durată în politica Rusiei”.

„Însă, după cum am înțeles, reprezentantul SUA a spus: Ei bine, tocmai ați lansat o armă în spațiu”.

 

Imaginea de ansamblu

 

Acuzația SUA este cea mai recentă dintr-o serie de astfel de controverse cu Rusia pe tema utilizării spațiului cosmic. Cele două părți se acuză reciproc că acționează cu rea-credință, amândouă susțin că nu vor arme în spațiu, dar ambele dețin forțe militare centrate pe capabilitățile din spațiu.

Administrația Biden le-a spus parlamentarilor în cadrul unor briefing-uri clasificate de la începutul acestui an că Rusia nu a desfășurat încă, dar lucrează la o armă spațială care folosește tehnologia nucleară pentru a distruge sateliții.

Săptămâna trecută, John D. Hill, secretar adjunct al apărării spațiale și antirachetă, a reiterat convingerea SUA că rușii dezvoltă o armă spațială. El a declarat unei subcomisii pentru serviciile armate din Senat că planurile Rusiei includ „un nou satelit care transportă un dispozitiv nuclear”.

„Această capabilitate ar putea reprezenta o amenințare pentru toți sateliții operați de țări și companii de pe tot globul”, a adăugat Hill, „precum și pentru serviciile vitale de comunicații, științifice, meteorologice, agricole, comerciale și de securitate națională de care depinde umanitatea”.

Hill i-a încurajat pe parlamentari să aprobe cererea președintelui Biden privind alocarea a 33,7 miliarde de dolari pentru bugetul spațial, în anul fiscal 2025.

Perioada următoare va fi una foarte încărcată pentru Rusia. După cum notează un forum rusesc de cosmonautică, lansarea din 16 mai care a pus Kosmos 2576 pe orbită este doar a doua dintre cele 18 lansări de sateliți pe care Ministerul rus al Apărării le-a planificat pentru acest an.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
"Ar putea fi prea târziu pentru a opri ofensiva Rusiei în Ucraina" - argumentul experților militari cu privire la livrarea avioanelor F-16 "nu mai devreme de sfârșitul anului 2025"
După ce SUA au renunțat la cea mai importantă linie roșie, Putin și Medvedev amenință că dau foc la lume și vor înarma țări precum Coreea de Nord
Fostul șef al Armatei R. Moldova le oferea rușilor inclusiv detalii ale rutei România - Ucraina. Cât de gravă e situația? „Dacă Rusia trece Nistrul, Moldova devine garnizoană rusă”
"Acesta este un răspuns adecvat". SUA nu consideră că permisiunea acordată Ucrainei de a efectua atacuri cu armament american pe teritoriul rusesc reprezintă o escaladare
Joe Biden: Instaurarea păcii în Ucraina nu trebuie să includă neapărat aderarea la NATO
Rusia a profitat doar de temerile Occidentului, iar ambițiile sale teritoriale în Ucraina sunt departe de a fi stabilite
Democrații din Congresul SUA și-au exprimat speranța că vor fi ridicate toate restricțiile impuse Ucrainei privind utilizarea armelor americane împotriva Rusiei
"Nu au existat niciodată restricții". Casa Albă despre doborârea avioanelor ruseşti de către ucraineni când se află în spațiul aerian rusesc
India se reorientează. Cel mai mare importator de arme din lume și-a redus la jumătate achizițiile din Rusia
Coridoare pentru ca trupele SUA să ajungă rapid pe front în cazul unui război major cu Rusia. România, punct cheie pentru două coridoare
NATO are la dispoziție 2-3 ani pentru a se pregăti înainte ca Rusia să-şi reconstruiască forţele armate, afirmă un general norvegian de rang înalt
Prelungirea permisiunii acordate forțelor armate ucrainene de a efectua atacuri pe teritoriul rus va depinde de situația de pe câmpul de luptă
SUA caută sisteme suplimentare de apărare antiaeriană pentru Ucraina, dar războiul nu poate fi purtat fără calcule economice
Premieră pentru Ucraina: HIMARS au lovit pe teritoriul Rusiei sisteme S-400, dislocate în regiunea rusă Belgorod (Foto/Video)
Tactica prin care Ucraina împinge Rusia, pas cu pas, într-o capcană în Crimeea. Combinația letală ATACMS și Storm Shadow deschide calea F-16
Ministerul britanic al Apărării a evaluat impactul înlăturării unor importanți comandanți militari ruși
În timpul ofensivei de la Harkov, Rusia s-a bazat în zadar pe temerile Statelor Unite: Forțele ruse sunt acum expuse unor atacuri cu arme americane
Șefii apărării din SUA și China au discutat probleme spinoase: Șeful Pentagonului crede că un război între cele două puteri militare poate fi evitat
Pregătirea Rusiei pentru negocierile de pace nu este altceva decât un „teatru”: Forțele ruse sunt mai bine pregătite decât în 2022
În timp ce în România rezerviștii calificați sunt privați de drepturi elementare, parlamentarul german cere armatei să activeze 900.000 de rezerviști
"O oportunitate pentru o pace durabilă". Speranțe internaționale pentru o încetare a focului în Gaza după propunerea lui Biden
Polonia poate detecta rachete de la sute de kilometri distanță. Ce alte avantaje aduce acordul privind achiziția de aerostate?
Rusia își fortifică aerodromurile cu hangare, în timp ce tot mai multe state occidentale dau Ucrainei permisiunea să lovească ţinte ruseşti
Se scrie "un nou capitol al războiului din Ucraina": Permisiunea acordată de SUA pentru atacarea facilitaţilor ruseşti reprezintă "depășirea unor linii roșii"
Blinken promite "pași concreți pentru apropierea Ucrainei de NATO" și "un pachet cuprinzător de ajutor" în cadrul summitului de la Washington
Franța va trimite în curând primii instructori militari în Ucraina: Accentul va fi pus pe instruirea geniștilor și a personalului tehnic
Stoltenberg: Aliații ar trebui să ofere Ucrainei cel puțin 40 de miliarde de euro pe an, atât timp cât va fi nevoie
Securitate made in Suedia. Kievul pregătește terenul F-16 cu ”miniAWACS-uri” Saab 340B care văd jumătate din Ucraina. Urmează Gripen
Rusia șicanează capabilitățile spațiale americane prin plasarea de “sateliți inspectori” pe orbite extrem de apropiate
generalul (r.) Dan Grecu
EXCLUSIV
Uite Patriot, nu e Patriot. De ce se joacă oficialii din România cu subiectul „Patriot pentru Ucraina”? Generalul Dan Grecu vine la #ObiectivEuroAtlantic

Ştiri Recomandate

Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
”Nu vom face curățenie după Netanyahu”. Iordania refuză să trimită forțe în Gaza și vrea să negocieze la pachet Fâșia Gaza cu Cisiordania
Forțe proaspete sau carne de tun? Rusia recrutează lunar aproape 30.000 de militari, doar pentru a păstra constante efectivele Armatei
Coreea de Nord, sperietoare regională: Au început exercițiile militare comune ale SUA, Coreei de Sud și Japoniei
SUA vrea să trimită în Ucraina opt sisteme Patriot cumpărate din Israel. După 40 de ani de utilizare, bateriile Patriot au fost înlocuite de IDF cu sisteme noi
Prima dezbatere între Joe Biden şi Donald Trump. Prestația actualului președinte îi îngrijorează pe democrați. Curtifan: Trump a punctat mai bine, dar Biden nu a fost atât de dezastruos
Statele membre NATO nu dispun de suficientă forţă de muncă calificată care să poată lucra în industria de apărare
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
În criză de personal pentru continuarea războiului, Kremlinul a pus ochii pe imigranți: De ce e nevoie de ei acolo? Să sape tranșee și să creeze fortificații
Un pilot ucrainean de MiG-29 a doborât două drone Shahed într-o singură misiune de luptă
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Rusia dă dovadă de instigare la crime de război: Controversatul politician rus Dmitri Rogozin face apel la distrugerea totală a ,,tot ce este ucrainean''
Ziua în care se decid funcțiile în UE. Toată lumea este de acord, cu excepția a trei țări: Italia, Ungaria și Slovacia
Un general francez face apel la reorganizarea Forţelor Armate Franceze: Se impune creşterea numărului de tancuri Leclerc modernizate
După două luni de la prima apariție, tancul țestoasă al rușilor își arată limitele: ”Este orb, zgomotos și prost”
Orban vrea să înființeze un grup în Parlamentul European, bazat pe partide din țările Grupului Vișegrad
Un nou conflict amenință Orientul Mijlociu, Erdogan a spus hotărât: ”Suntem cu Libanul”
Coreea de Nord va trimite, încă din iulie, trupe de geniști în teritoriile ocupate ale Ucrainei
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
”Soldatul universal”, varianta românească. Cercetătorii români lucrează la un program pentru creșterea capacității de luptă a militarilor
România negociază cu industria turcă revitalizarea Forțelor Navele. Programele principale de achiziție și modernizare
Polonia și balticii solicită UE să ajute la construcția unei linii defensive la granița cu Rusia și Belarus
Rusia a lansat azi-noapte un nou atac masiv cu rachete Kalibr și rachete Kinzhal asupra Ucrainei
Polonia se gândește să se alăture celor mai importante proiecte militare franco-germane: Speculaţii cu privire la un interes major pentru MGCS şi FCAS
Tentativă de lovitură de stat în Bolivia: Armata a intrat în palatul prezidențial, dar creierul complotului a ajuns în cătușe
Deși luptă de aceeași parte a frontului, rușii nu ezită să-și ucidă camarazii din regiunile ucrainene ocupate
Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban
ICEYE face diferența: Spionajul militar ucrainean dezvăluie cât de importată a devenit utilizarea în scopuri strategice a imaginilor obţinute din satelit
Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16
Toate speranțele Europei rămân în SUA? În cazul unui atac al Federației Ruse, toată Europa poate disloca rapid 300.000 de militari
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
Casa Albă: Este nevoie de un "pod către NATO" pentru ca Ucraina să poată adera la Alianță, dar nu trebuie să lipsească voința politică pentru a face acest lucru
pixel