Rusia urmărește submarinele Marii Britanii: Au fost găsiți mai mulți senzori care urmăreau activitatea Royal Navy
Senzori de spionaj ruseşti au fost găsiți în apele teritoriale ale Marii Britanii, poziționați periculos de aproape de submarinele nucleare din clasa Vanguard ale Royal Navy. După cum a relatat The Sunday Times, aceste dispozitive au fost descoperite de forțele navale, unele ajungând pe țărm, iar altele fiind detectate de nave specializate în vânătoare de mine.
Submarinul britanic HMS Vanguard. Sursa Foto: Royal Navy
Marina Regală a Regatului Unit a descoperit dispozitive de spionaj aduse la mal, pe care Rusia le-ar fi amplasat pentru a monitoriza submarinele britanice, potrivit The Telegraph. Potrivit Marinei Regale, acești senzori făceau parte din eforturile Rusiei de a urmări flota de submarine a Regatului Unit, o componentă vitală a strategiei de descurajare nucleară a acestei națiuni.
Aceste dispozitive sunt considerate în prezent drept o amenințare la adresa securității naționale a Regatului Unit. Ca răspuns, au fost lansate operațiuni de detectare a acestora, precum și de monitorizare a posibilelor rute de plecare a submarinelor de la baza Faslane.

Sunday Times, citând surse anonime, a relatat anterior că Rusia încearcă să obțină informații despre submarinele nucleare din clasa Vanguard ale Regatului Unit, care transportă rachete balistice intercontinentale cu focoase nucleare.
Până în prezent, Royal Navy are un singur submarin operațional, în timp ce alte trei se află în diferite stadii ale unui proces de întreținere și reparații. Din cauza problemelor din industria de apărare, termenele de reparație au fost întârziate semnificativ, întreținerea anumitor submarine necesitând cinci ani sau mai mult.
După cum notează The Telegraph, Rusia are o flotă specializată capabilă nu numai să avarieze comunicațiile subacvatice, ci și să creeze întregi sisteme de monitorizare subacvatică. În plus, navele de recunoaștere ale marinei ruse au capacități mult mai avansate decât cele britanice și sunt mai bine echipate decât majoritatea țărilor NATO.
Trebuie remarcat faptul că Rusia implică, de asemenea, petroliere civile în activități de culegere de informații și în instalarea de echipamente de supraveghere a traficului maritim. Paza de coastă finlandeză a reținut un astfel de petrolier.
S-a descoperit că nava era echipată cu dispozitive speciale de transmisie și recepție. În timpul trecerii sale prin Canalul Mânecii, echipajul petrolierului reținut, Eagle S, a aruncat în mare „dispozitive de tip senzor”.
Flota de submarine nucleare a Regatului Unit
În prezent, Marina Regală a Regatului Unit este formată din nouă submarine nucleare: patru submarine din clasa Vanguard și cinci submarine nucleare multirol din clasa Astute.
Din acest număr, doar două submarine sunt în prezent pregătite pentru serviciul pe mare. Unul dintre acestea este un submarin din clasa Vanguard, care rămâne pe mare ca parte a operațiunii de descurajare nucleară. Alte trei submarine din această clasă sunt în curs de reparații și întreținere.

Celălalt submarin operațional este HMS Anson, care s-a alăturat recent flotei. Celelalte patru submarine din clasa Astute sunt în prezent în curs de întreținere. Acest procent scăzut de submarine operaționale se datorează problemelor grave din domeniul construcției navale britanice, precum și lipsei de specialiști calificați și de instalații pentru întreținere.
Toate submarinele menționate își au baza la HM Naval Base Clyde, cunoscută sub numele de Faslane, situată pe coasta de vest a Scoției, la aproximativ 40 km vest de Glasgow. Acest amplasament a fost ales pentru poziția sa strategică, oferind acces rapid la Atlanticul de Nord prin Canalul de Nord.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News