Rușii aplică lecțiile învățate în Crimeea pentru protejarea bazei navale Tartus din Mediterană. Exerciții ruso-siriene
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 08.06.2024, că în Siria s-au desfășurat exerciții comune ale militarilor ruși și sirieni pentru respingerea unui atac asupra Bazei Navale din Tartus.
Flota rusă a Mării Negre, în Sevastopolul ocupat, Crimeea. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Potrivit reprezentanților militari ruși, în timpul exercițiilor au fost desfășurate acțiuni de apărare a bazei împotriva atacurilor cu drone aeriene și maritime. Conform scenariului acestora, adversarul convențional a încercat să lovească infrastructura portului Tartus și a obiectivelor militare, întrebuințând mijloace de atac fără pilot.
Militarii ruși și sirieni au distrus ținte care simulau dronele aeriene ale adversarului, folosind sisteme portabile de rachete antiaeriene Verba și complexe antiaeriene Strela-10. Dronele maritime au fost distruse de vedeta Kadet a Flotei ruse din Marea Neagră și de nave mici purtătoare de rachete ale Marinei siriene. De asemenea, complexele de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S au luat parte și ele la contracararea bărcilor fără pilot.
Pe timpul exercițiului, complexele de rachete de coastă Bastion au respins o încercare a adversarului de a debarca desantul maritim. Grupările de desant ale acestuia trebuiau să debarce pe coastele Siriei de la bordul unor nave de desant.
Echipajele complexelor Bastion au efectuat lansări electronice de rachete asupra unor ținte maritime de suprafață din Marea Mediterană, în urma cărora atacul adversarului a fost respins.
Comentariul autorului: Baza Navală Tartus din Siria este folosită de Forțele Navale ale Federației Ruse și are o importanță strategică în contextul asigurării prezenței navale în estul Mării Mediterane, unde, începând din 2013, activează o escadră formată din 10-15 nave de luptă și auxiliare.
În plus, baza a jucat un rol important în operațiunile desfășurate împotriva grupărilor teroriste din Siria, la care Forțele Armate ruse au participat începând din anul 2015.
Probabil că, exercițiile comune ruso-siriene de combatere a dronelor aeriene și maritime s-au bazat pe lecțiile învățate în Marea Neagră, unde flota rusă din regiune a suferit pagube semnificative în urma unor lovituri executate de partea ucraineană cu mijloace de atac de această natură.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News