Rușii continuă bătălia pentru Arctica: A fost creat un corp de aviație mixtă care include și Su-33 și MiG-29K, de pe portavionul Amiral Kuznețov
Cotidianul rus Izvestia a informat, în ediția din 25.12.2023, că, în cadrul Flotei de Nord a fost înființat un corp de aviație mixtă, care a început să îndeplinească misiuni în zona arctică.
Un avion de tip Su-33 la bordul portavionului rus Amiral Kuznețov. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Noua formațiune militară va proteja nu numai ruta maritimă de nord, ci și insulele nordice împotriva forțelor terestre, aeriene, de la suprafața apei și submarine ale adversarului.
Experții militari ruși apreciază că proprietatea Federației Ruse asupra rutei maritime nordice este contestată de alte țări și, din această cauză, este necesară consolidarea frontierelor arctice.
Structura organizatorică a noului corp de aviație mixtă care include și avioane Su-33 și MiG-29K destinate îndeplinirii de misiuni de la bordul portavionului Amiral Kuznețov
Un avion de tip Su-33 în timpul apuntării pe portavionul rus Amiral Kuznețov. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova via VPK
Corpul de aviație mixtă al Flotei ruse de Nord a fost format pe baza Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Astfel, marile unități și unități militare din cadrul armatei au fost împărțite între Flota de Nord și nou înființata Regiune Militară Leningrad.
În structura corpului au fost incluse două regimente de aviație de vânătoare ambarcată (279 și 100), destinate îndeplinirii de misiuni de la bordul portavionului Amiral Kuznețov. Unul dintre acestea este dotat cu avioane de vânătoare Su-33, iar celălalt cu aeronave de tip MiG-29K.
De asemenea, din noul corp de aviație mixtă vor mai face parte un regiment de aviație mixtă, dotat cu avioane de transport An-12 și An-26, precum și cu avioane antisubmarin Il-38N, dar și un regiment de elicoptere, în înzestrarea căruia se află aparate de tip Ka-27, Ka-29 și Mi-8AMTȘ/MTV5.
Pe lângă unitățile de aviație, corpul va mai dispune și de regimente de rachete antiaeriene și radiotehnice.
Amintim că portavionul Amiral Kuznețov, singurul portavion al Rusiei, se află în procedură de modernizare încă din 2017. Rușii speră ca la finalul anului 2024 portavionul să fie din nou operațional.
CITEȘTE ȘI: Mai poate salva Rusia portavionul Amiral Kuznețov? Remember 2016: Cum s-au prăbușit un MiG-29K și Su-33 la apuntare, în ultima mare misiune a navei
Misiuni și zone de responsabilitate. Noul corp de aviație mixtă va fi destinat protejării rutei maritime nordice
Foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
După cum au declarat pentru Izvestia surse din cadrul Ministerului rus al Apărării, sarcina principală a corpului de aviație mixtă va consta în protejarea rutei maritime nordice împotriva forțelor adversarului.
Tehnica de aviație din dotarea corpului a trecut deja la executarea serviciului de luptă în cadrul bazelor aeriene din Arctica. În special, avioanele de vânătoare Su-33 și MiG-29K aparținând regimentelor de aviație navală îndeplinesc misiuni pentru a acoperi ruta maritimă nordică și alte regiuni arctice de pe aerodromul Rogachevo din arhipelagul Novaia Zemlya.
Expertul militar Dmitri Boltenkov a declarat pentru Izvestia că zonele de responsabilitate din nordul Federației Ruse au fost împărțite între Flota de Nord și nou-înființata Regiune Militară Leningrad.
“În timp ce Regiunea Militară Leningrad va fi responsabilă pentru apărarea graniței cu Finlanda și Norvegia, Flota de Nord va acoperi bazele navale importante, insulele nordice, ruta maritimă de nord și navele rusești din Marea Barents și alte mări arctice”, a menționat Boltenkov.
Potrivit precizărilor acestuia, în ultima perioadă, activitatea navelor și avioanelor de cercetare străine la frontierele nordice ale Federației Ruse a crescut în mod semnificativ și nu este vizibilă nicio tendință de scădere a intensității acesteia.
“Țările NATO și o serie de alte state duc, de fapt, un război nedeclarat împotriva noastră. Dacă situația se înrăutățește, Flota de Nord va trebui să blocheze accesul flotelor din statele neprietenoase în apele rutei maritime nordice. Pentru a rezolva această problemă este nevoie și de aviație, respectiv de unitățile din cadrul corpului de aviație mixtă, care va avea misiuni pur defensive”, a spus Boltenkov.
Și pilotul experimentat în zborurile de testare a tehnicii de aviație, Igor Malikov, consideră că noul corp de aviație mixtă va juca un rol vital în latitudinile arctice.
“Granițele noastre nordice au fost mai puțin protejate, deoarece se credea că aceste teritorii sunt inaccesibile și nu se așteaptă nicio amenințare din această direcție. Acum, acest lucru nu mai este valabil. Orice bombardier străin poate lovi teritoriul nostru din zona Polului Nord cu rachete de croazieră sau armamente cu rază lungă de acțiune. De asemenea, Statele Unite și o serie de alte țări ne contestă acum dreptul asupra rutei maritime nordice”, a spus Malikov pentru Izvestia.
În opinia sa, ruta maritimă nordică, considerată drept cea mai scurtă arteră maritimă din Europa către Asia, atrage mulți bani și de aceea este vizată de mai multe țări.
“Dacă nu întărim direcția arctică astăzi, americanii vor naviga acolo mâine. Însă, acestea sunt apele noastre și trebuie să le protejăm”, a concluzionat pilotul rus.
Comentariul autorului:
La ședința din 19 decembrie a Colegiului Ministerului rus al Apărării, ministrul Serghei Șoigu a anunțat că, în acest an, în cadrul armatei ruse au fost formate două armate de arme întrunite, 50 de mari unități și unități militare, între care patru divizii complet echipate, 18 brigăzi și 28 de regimente, precum și un corp de aviație mixtă.
Probabil că, acesta din urmă a fost operaționalizat în cadrul Flotei de Nord pe 01 decembrie, când, în Forțele Armate ale Federației Ruse, a început noul an de instrucție.
Ținând cont de faptul că acesta a fost creat pe baza Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, se poate aprecia că noul corp de aviație mixtă are comandamentul dislocat în localitatea Severomorsk.
În subordinea acestuia se află, cel mai probabil, următoarele regimente de aviație:
- Regimentul 100 Aviație de Vânătoare Ambarcată - Severomorsk (aerodrom Severomorsk 3);
- Regimentul 279 Aviație de Vânătoare Ambarcată - Severomorsk (aerodrom Severomorsk 3);
- Regimentul 403 Aviație Mixtă - Severomorsk (aerodrom Severomorsk 1);
- Regimentul 803 Elicoptere - Severomorsk (aerodrom Severomorsk 1);
- Regimentul 216 Aparate de zbor fără pilot - Severomorsk (aerodrom Severomorsk 1).
În ceea ce privește structurile de apărare antiaeriană, trebuie precizat faptul că în cadrul Flotei de Nord au existat două divizii de apărare antiaeriană (1 și 3), în compunerea cărora se aflau șase regimente de rachete antiaeriene și două radiotehnice radiotehnice. Foarte probabil, cele două divizii au fost reorganizate, una fiind păstrată în compunerea Flotei de Nord și cealaltă fiind transferată la Regiunea Militară Leningrad.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News