Rușii continuă ''să distrugă'' avioane MiG-29 aparținând Ucrainei, deși au depășit demult numărul oficial de aeronave de acest tip deținute de aceasta
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 25.11.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au distrus două avioane de vânătoare de tip MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în Regiunea Dnepropetrovsk, precum și 18 UAV-uri.
,,Mijloacele de apărare antiaeriană au doborât două avioane de vânătoare MiG-29 ale Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în zonele localităților Pershotravensk și Braginovka din Regiunea Dnepropetrovsk. În plus, a interceptat un proiectil reactiv lansat de un sistem de rachete HIMARS și a distrus 18 drone aeriene în raioanele localităților Nyrkovo și Zolotarevka din Republica Populară Lugansk, Novomikhailovka și Novobakhmutovka din Republica Populară Donețk și Novaia Zburevka și Radensk din Regiunea Herson”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe canalul de Telegram al ministerului și preluat de agenția Tass.
Partea rusă susține că, de la începutul operației militare speciale, a distrus 539 de avioane, 225 de elicoptere, 9.183 de drone, 442 de complexe de apărare antiaeriană, 13.611 tancuri și alte mașini de luptă blindate, 1.185 de lansatoare multiple de proiectile reactive, precum și 7.175 de instalații de artilerie și aruncătoare de mine întrebuințate de către Forțele Armate ale Ucrainei.
Comentariul autorului: Potrivit unor statistici paralele de pe rețelele de socializare, armata rusă a distrus în aer sau la sol 147 de avioane de vânătoare de tip MiG-29 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Din datele publice cunoscute rezultă faptul că armata ucraineană deținea la începutul conflictului un număr de 43 de aeronave de acest tip. Oficial, statul ucrainean a mai primit din Polonia 14 avioane MiG-29 și din Slovacia alte 13 astfel de aeronave. Astfel, în total, Forțele Aeriene ale Ucrainei ar fi trebuit să aibă în dotare 70 de avioane de vânătoare MiG-29.
Trebuie spus însă că acest tip de avion, produs în perioada sovietică și ulterior în Federația Rusă, a fost livrat masiv la export și încă se mai află în exploatare în cel puțin 20 de state. Pe lângă Federația Rusă, care dispune de aproximativ 80 de avioane MiG-29, în versiunile MiG-29, MiG-29UB, MiG-29SMT și MiG-29UBT în cadrul Forțelor Aeriene și de peste 20 de avioane MiG-29K și MiG-29KUB în cadrul Forțelor Navale, India se află în fruntea statelor utilizatoare de astfel de aeronave, cu 61 de avioane MiG-29, MiG-29UPG și MiG-29UB la Forțele Aeriene și cu 42 de avioane MiG-29K/KUB la Forțele Navale.
De asemenea, alte aproximativ 10 state, între care și România, au renunțat de-a lungul timpului la folosirea avioanelor MiG-29 achiziționate din fosta URSS.
Așadar, piața de pe care Ucraina ar fi putut să achiziționeaze, în mod neoficial, un număr suplimentar de avioane de vânătoare MiG-29 este una foarte mare.
Bineînțeles că acest lucru nu înseamnă că cifrele prezentate de ruși sunt unele reale. Trebuie precizat faptul că numărul de avioane MiG-29 considerate distruse de către reprezentații ruși includ atât aeronavele doborâte în aer de către mijloacele de apărare antiaeriană sau de avioanele de vânătoare rusești, dar și pe cele distruse la sol, în urma unor atacuri cu rachete sau drone. Acest lucru ar justifica numărarea de mai multe ori a unor avioane care au fost doar avariate ușor în timpul atacurilor de la sol și care au fost ulterior restaurate și trimise din nou în luptă.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News