Rușii folosesc avioane Tu-214R pentru a găsi buncărele Armatei Ucrainei și a împiedica construirea de fortificații pe lina întâi a frontului
Potrivit canalelor ruse în prezent, armata ucraineană a început activități serioase de construcții pe linia de contact de luptă cu Forțele Armate ale Federației Ruse, în zona desfășurării așa-zisei „operații militare speciale” și pe anumite porțiuni ale frontierelor cu Rusia și Belarus. Militarii ucraineni construiesc instalații subterane fortificate, încercând să întărească liniile defensive ale Forțelor Armate.
După cum au anunțat anterior și surse ucrainene, sunt construite numeroase și variate obiective de tip buncăr, de la rezervoare cilindrice din oțel ondulat îngropate în pământ la adâncimi de 10-15 metri cu rigidizări speciale și până la unități întregi fortificate, cu structuri complexe, inclusiv din beton armat, unde vor fi dislocați militari, cartierul general și alte structuri militare aferente, inclusiv magazii și spații de depozitare.
Complexele de profunzime vor fi dotate cu echipamente de protecție NBC, sisteme de comunicații și alimentare autonomă cu energie, vor avea aprovizionare cu alimente, apă și combustibili, precum și o oarecare protecție împotriva influenței electromagnetice și a mijloacelor de cercetare.
Înainte de începerea unor acțiuni ofensive de amploare ale Forțelor Armate ruse în 2024, avioanele rusești de cercetare radioelectronică de tip Tu-214R, care au fost concepute special pentru cercetarea radiotehnică și opto-electronică, vor fi angajate în identificarea unor astfel de obiective ale armatei ucrainene, se laudă rușii. În martie 2022, Forțele Armate ale Federației Ruse dispuneau de numai două aeronave de acest tip, cu numerele de înregistrare RF-64511 și RF-64514, echipate cu complexe radiotehnice MRK-411 cu radare laterale și universale, precum și cu sistemul opto-electronic de înaltă rezoluție Fracția.
Avioanele pot detecta ținte prin emisiile radio ale acestora și le pot transmite coordonatele cu mare precizie. Raza de acțiune a radarului în modul de lucru activ la suprafața terenului este de 250 de kilometri, iar în modul de lucru pasiv de până la 400 de kilometri. Obiectele subterane pot fi descoperite la o distanță de 120 de kilometri.
După identificarea acestora, coordonatele vor fi transmise Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, care dispun de o gamă largă de mijloace de distrugere cu bazare aeriană, inclusiv de rachete antibuncăr, pentru a lovi astfel de ținte.
Rușii au mai folosit avioane Tu-214R în războiul împotriva Ucrainei. Tu-214R au fost folosite și în Siria
Tu-214R, foto: Wikipedia
Comentariul autorului: În perioada 2022-2023, trupele ruse au mai întrebuințat cele două avioane de cercetare radioelectronică Tu-214R pentru îndeplinirea unor misiuni specifice în apropierea frontierei cu Ucraina. De asemenea, anterior, acestea au mai fost folosite pentru executarea unor zboruri similare deasupra teritoriului Siriei.
Avioanele Tu-214R au fost dezvoltate la începutul anilor 2000, pentru înlocuirea aeronavelor de cercetare radioelectronică de tip Il-20 și Il-20M.
Contractul pentru construirea primelor două avioane de acest tip a fost încheiat între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev în anul 2002. Primul zbor cu prima aeronavă a fost efectuat pe 24 decembrie 2009. Începând din anul 2012, primul avion a fost trecut în exploatare experimentală.
Pe 30 iunie 2016, Ministerul rus al Apărării a încheiat un nou contract, pentru construirea celui de-al treilea avion de tip Tu-214R, care încă nu a fost finalizat.
Primul avion are numărul de înregistrare RF-64511 (număr de uzină 42305011, număr de serie 511), iar cel de-al doilea numărul de înregistrare RF-64514 (număr de uzină 42305014, număr de serie 514).
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News