Să fie propagandă, dar să ştim şi noi: Rusia susține că are acum o apărare antirachetă îmbunătățită împotriva atacurilor ucrainene cu ATACMS şi Storm Shadow
Ministerul rus al Apărării susține că precizia rachetelor sale și capacitățile de interceptare a apărării aeriene s-au îmbunătățit semnificativ, menționând progresele realizate de oamenii de știință și inginerii săi.
„Datorită eforturilor oamenilor de știință și inginerilor ruși, s-a realizat un progres major în eficiența armelor ghidate cu precizie. În ciuda utilizării active de către inamic a războiului electronic, precizia noastră de lovire depășește acum 90%”, a declarat generalul rus Vasili Trushin, șef adjunct al Statului Major General și președinte al Comitetului militar-științific al forțelor armate ruse.
Trushin a subliniat, de asemenea, ceea ce el a descris ca o performanță îmbunătățită a apărării aeriene împotriva rachetelor de fabricație occidentală, cum ar fi Storm Shadow și ATACMS, precum și interceptarea îmbunătățită a dronelor inamice într-un interval mai mare de altitudini și viteze.
„Această cercetare a permis sistemelor noastre de apărare aeriană să contracareze rachetele occidentale mai eficient și să își extindă aria de angajament”, a declarat el pentru Krasnaya, o publicație a Ministerului Apărării din Rusia.
Deși afirmațiile Rusiei rămân în continuare greu de verificat în mod independent, acestea se aliniază cu narațiunea Kremlinului privind faptul că se adaptează la armamentul furnizat Ucrainei de către statele occidentale.
Livrarea rachetelor ATACMS și Storm Shadow către Ucraina marchează un capitol important în conflictul în curs cu Rusia. Aceste sisteme avansate de rachete nu numai că au schimbat raportul de forțe, dar au introdus și noi tactice în război.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202212/w670/himars--atacms_88565200.jpg)
Statele Unite au livrat pentru prima dată ATACMS (Army Tactical Missile System) Ucrainei la sfârșitul anului 2022, în urma unei serii de escaladări din partea forțelor ruse. Numărul exact de rachete furnizate nu a fost comunicat public. Totuși, se înțelege că acestea făceau parte dintr-un pachet mai amplu de ajutor militar menit să consolideze capacitățile de apărare ale Ucrainei.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202405/w670/scalp_94300500.jpg)
Pe de altă parte, Regatul Unit a anunțat furnizarea de rachete Storm Shadow către Ucraina în mai 2023. Decizia Regatului Unit a venit ca răspuns la atacurile rusești asupra infrastructurii ucrainene, oferind Ucrainei un mijloc de a lovi la distanțe mai mari. În mod similar, Franța a urmat exemplul, livrând versiunea sa a acestei rachete, cunoscută sub numele de SCALP-EG, cam în aceeași perioadă.
În ceea ce privește atacurile efectuate cu succes de fortele ucrainene pe teritoriul Rusiei, cu ajutorul acestor rachete , unul dintre primele cazuri notabile a avut loc în noiembrie 2024. Ucraina a lansat rachete Storm Shadow de fabricație britanică asupra Rusiei, marcând o schimbare semnificativă de politică după ce administrația Biden a relaxat restricțiile privind utilizarea rachetelor furnizate de SUA și Marea Britanie împotriva țintelor aflate pe teritoriul Rusiei.
Cum își prezintă Rusia capacitățile de apărare antirachetă în faţa atacurilor ucrainene cu ATACMS?
Apărarea Rusiei împotriva acestor rachete a fost axată în principal pe sistemele sale de apărare aeriană. Rusia susține că sistemele sale S-300 și S-400 au fost cele mai eficiente împotriva ATACMS și Storm Shadow. Aceste sisteme sunt concepute pentru a intercepta atât rachete de croazieră, cât și balistice, oferind o apărare stratificată care include atât capacități cu rază lungă, cât și cu rază scurtă.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202406/w670/sisteme-rusesti-s-400_06302800.jpg)
Sistemele de apărare antirachetă ale Rusiei, în special S-300 şi S-400 Triumf și noul S-500 Prometey, sunt prezentate frecvent în mass-media de stat rusa ca simboluri ale mândriei naționale și puterii militare. Narațiunea din jurul acestor sisteme evidențiază capacitățile lor de neegalat și rolul lor în protejarea suveranității Rusiei.
Mass-media de la Moscova prezintă adesea sistemele ruseşti de apărare antirachetă ca fiind superioare din punct de vedere tehnologic oricărui alt sistem din lume. Sistemul S-400, în special, este lăudat pentru rază sa lungă de acțiune, capacitatea sa de a ataca mai multe ținte simultan și presupusa să imunitate la contramăsuri.
Canalele de televiziune controlate de stat difuzează clipuri video realizate cu grijă care prezintă capacitățile impresionante ale S-400, de la platformele sale mobile de lansare la sistemele sale radar care urmăresc și interceptează rachete inamice. Aceste emisiuni includ frecvent interviuri cu oficiali și experți militari care întăresc mesajul de dominație tehnologică a Rusiei.
![](https://media.defenseromania.ro/image/202311/w670/rachete-rusia3_70346100.jpg)
Narațiunea din jurul sistemului rusesc de apărare antirachetă subliniază, de asemenea, natura sa defensivă. Aceasta este prezentată ca un scut crucial împotriva unei potențiale agresiuni din partea unor puteri străine ostile, în special Statele Unite și NATO.
Mass-media de stat evidențiază frecvent cazurile de consolidare militară occidentală în apropierea granițelor Rusiei, prezentând aceste acțiuni drept dovezi ale unor intenții ostile. În acest context, sistemele de apărare antirachetă ale Rusiei sunt prezentate ca un factor vital de descurajare, care asigură securitatea țării și previne orice posibil atac.
Prin intermediul unei narațiuni atent elaborate, mass-media de stat din Rusia prezintă capacitățile sale de apărare antirachetă ca fiind mai mult decât simple sisteme de arme. Acestea sunt prezentate ca simboluri ale mândriei naționale, garanți ai securității naționale și contribuitori la stabilitatea globală. Această abordare propagandistică are rolul de a stimula sprijinul din partea populației pentru stat, de a proiecta o imagine de forță pe scena internațională și de a consolida imaginea Rusiei ca putere majoră cu un rol unic și indispensabil la nivel internațional.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News