Sateliții militari ai Chinei și Rusiei vor fi monitorizaţi de SUA dintr-o bază cu sisteme radar, amplasată în Marea Britanie
În prezent au loc discuții între Statele Unite și Regatul Unit cu privire la posibilitatea construirii în Marea Britanie a unei facilități radar destinate monitorizării sateliților care orbitează Pământul din punct de vedere al potențialelor amenințări, inclusiv a atacurilor provenite din China și Rusia, a declarat locotenent-colonel Jack Walker din cadrul Forțelor Spațiale ale SUA, pentru BBC .
Walker a declarat că Marea Britanie și SUA poartă discuții privind amplasarea radarelor „posibil în Scoția sau mai la sud”.
Baza va include 10-15 antene parabolice de dimensiuni mari (neprecizate), pentru urmărirea activităților sateliților, și 4-6 antene pentru comunicații, acoperind o suprafață de aproximativ 1 kilometru pătrat.
Proiectul se numește Deep Space Advanced Radar Capability (DARC - capabilități radar avansate pentru cercetarea în profunzime a spațiului). Acesta este dezvoltat la Centrul pentru sisteme spațiale și rachete al SUA.
În total, este planificat să fie construite trei astfel de facilități la nivel global, câte una în Marea Britanie, Australia și Texas.
Scopul bazei îl reprezintă „detectarea și urmărirea țintelor care ar putea reprezenta amenințări la adresa obiectivelor noastre de mare valoare”, a explicat ofițerul american. Acestea "ar putea fi de la chinezi, ar putea fi de la ruși, ar putea fi antisatelit sau ar putea fi resturi din spațiu", a adăugat Walker.
DARC nu este însă prima bază de monitorizare militară americană din Marea Britanie. SUA și Regatul Unit exploatează împreună sistemul de avertizare timpurie împotriva rachetelor balistice instalat în cadrul bazei aeriene Fylingdales a Royal Air Force, din North York Moors.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News