Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

SBU: Un colaborator al spionajului rusesc căuta informaţii clasificate despre sistemele de rachete ucrainene (Foto/Video)
06 mai, 20:50
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut, în cursul zilei de astăzi, un rezident din Luhansk pe care serviciile ruseşti de informaţii l-au folosit drept colaborator şi informator pentru colectarea de informaţii clasificate despre sistemele moderne de rachete ucrainene.

SBU precizează că ofiţerii săi din cadrul direcţiei de contrainformaţii au zădărnicit o altă încercare a agențiilor de informații ruse de a obţine date şi informații clasificate din domeniul apărării – tehnologii folosite pentru noile sisteme de rachete ucrainene.

Acționând la indicaţiile Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse, informatorul a stabilit contacte cu militari ucraineni din zona Operațiunii Forțelor comune, care aveau acces la documente clasificate.

Spionul le-a oferit contactelor sale, militarilor ucraineni, o sumă de bani pentru informațiile la care dorea să aibă acces. Potrivit SBU, militarii ucraineni nu au dat curs solicitării colaboratorului FSB, raportând foarte prompt că o persoană oferă bani pentru a primi la schimb informaţii militare clasificate.

Ofiţerii SBU l-au reținut pe suspect în cursul zilei de astăzi, în timp ce acesta încerca să ia legătura cu persoanele lui de legătura din cadrul FSB. Experții din cadrul SBU au confirmat că divulgarea unor date şi informaţii clasificate ar putea afecta în mod semnificativ interesele statului Ucrainei în sectorul apărării.

În urmă cu aproximativ o lună, SBU a dejucat o altă tentativă a Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse de a intrat în posesia unor informații clasificate din domeniul apărării, dar de data aceasta încercând să recruteze un militar ucrainean. Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat, pe 31 martie, că un ofiţer ucrainean din forţele navale, fără a preciza numele acestuia, a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse şi a menţinut contacte permanente cu personalul acestuia.

Rușii erau interesați de moralul armatei ucrainene, de nivelul de finanțare, precum și de anumiţi oficiali militari din structurile de comandă ale armatei ucrainene.

La începutul lunii martie, în cu totul alt caz, Direcţia de Contrainformaţii a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut o persoană care lucra pentru serviciile de informaţii ale Federației Ruse şi care încercarea să ofere ilegal informații clasificate din domeniul construcțiilor navale.

Persoana în cauză urma să transmită informaţiile şi datele clasificate – detalii tehnice ale unor nave şi componente militare produse de o companie de top din ucraina – pentru care urma să primească o sumă de bani.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO analizează intenţia României de a înfiinţa un Centru de rezilienţă
Transportul vaccinului anti-COVID, asigurat de MApN, MAI şi Ministerul Sănătăţii
Erdogan: Sper că Franţa se va debarasa de problema Macron
Zuckerman: Intenţia Exim US este de a sprijini investiţii strategice în România şi de a asigura linii de finanţare
Rusia joacă rolul pacificatorului: „Nu ne implicăm în treburile interne ale R.Moldova și nici a unui stat CSI”
Parlamentul de la Chișinău a blocat construirea noului sediu al Ambasadei americane în R.Moldova
SUA construiesc o nouă bază militară în Pacific, alternativă în cazul în care Guamul 'cade' într-un conflict cu China
Un bombardier strategic american de tip B-52H a efectuat o aterizare de urgență în Marea Britanie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro