Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
SBU: FSB-ul rusesc stă în spatele incendierii bisericilor din Ucraina (Video)
19 feb, 15:47
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasyl Hrytsak, a învinuit Moscova de incendierea mai multor biserici din Ucraina. Incendierile erau organizate de pe teritoriul Donbasului ocupat și erau coordonate de FSB-ul rusesc din regiunea Rostov, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)

„Pot să afirm cu certitudine că atacurile asupra construcțiilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Ruse au fost organizate de pe teritoriul Donbasului ocupat. Noi, însă, avem informații că planurile de destabilizare și jucarea factorului religios în Ucraina au fost coordonate cu FSB-ul rusesc din regiunea Rostov”, a declarat Vasyl Hrytsak.  

,,Am documentat recent modul în care va fi jucată "cartea religioasă "... după ce Rusia a pierdut "bătălia pentru tomos" și Biserica Ortodoxă a fost creată în Ucraina. Pentru a destabiliza situația din Ucraina pe motive religioase," a mai spus șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, potrivit UNIAN.

SBU a anunțat recent despre reținerea a trei infractori care au încercat să incendieze, în ziua de 16 februarie, o biserică din raionul Dneprovsk, regiunea Zaporojie, ce aparține patriarhatului Moscovei. Un alt infractor necunoscut a incendiat, în data de 15 februarie, ușa bisericii din Krivoi Rog, ce aparține Patriarhiei Moscovei.

Anterior, reprezentantul Ucrainei la organizațiile internaționale, Igor Procopciuc, a declarat în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena că agenții ruși ar putea organiza incendierea bisericilor ce aparțin patriarhiei moscovite, pentru a destabiliza situația în Ucraina.

Colaboratorii SBU au anunțat că se vor întâlni cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina pentru a-l informa despre acțiunile extremiste.

„Vreau să menționez că nu trebuie să instigăm la ură religioasă. Materialele de care dispunem astăzi vorbesc despre implicarea serviciilor speciale rusești în incendierea bisericilor, cu scopul de a speria clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce aparține Patriarhiei Moscovei", a declarat șeful SBU.

SBU a informat că serviciile speciale rusești și pretinsele ministere de securitate din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk oferă câte 2.000 de dolari pentru incendierea bisericilor din Ucraina.

Amintim că Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat la data de 5 ianuarie Tomosul de separare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Patriarhia Rusă. După aceasta, a început trecerea parohiilor de la Patriarhia Moscovei la Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală

Ştiri Recomandate

Armata română ar putea fi inclusă de SUA în testarea capacității de a transfera rapid o forță mare de luptă în Europa
Testarea armelor dronei de atac Ohotnik (Vânătorul), anunțată în Rusia
Rusia avertizează Grecia că poate avea soarta kurzilor
Rusia: Trei diplomați americani au fost reținuți în gara Severodvinsk
Militarii din Brigada 15 Mecanizată 'Podu Înalt' au efectuat trageri de luptă
Rusia va executa ample manevre militare cu rachete balistice
Noul tun XM913 calibru 50 mm Bushmaster pentru vehiculele Bradley
Doi jihadiști belgieni au evadat dintr-o închisoare din Siria