Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

SBU: FSB-ul rusesc stă în spatele incendierii bisericilor din Ucraina (Video)
19 feb 2019 / 15:47
Șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Vasyl Hrytsak, a învinuit Moscova de incendierea mai multor biserici din Ucraina. Incendierile erau organizate de pe teritoriul Donbasului ocupat și erau coordonate de FSB-ul rusesc din regiunea Rostov, potrivit Deschide.md.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)

„Pot să afirm cu certitudine că atacurile asupra construcțiilor de cult ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Ruse au fost organizate de pe teritoriul Donbasului ocupat. Noi, însă, avem informații că planurile de destabilizare și jucarea factorului religios în Ucraina au fost coordonate cu FSB-ul rusesc din regiunea Rostov”, a declarat Vasyl Hrytsak.  

,,Am documentat recent modul în care va fi jucată "cartea religioasă "... după ce Rusia a pierdut "bătălia pentru tomos" și Biserica Ortodoxă a fost creată în Ucraina. Pentru a destabiliza situația din Ucraina pe motive religioase," a mai spus șeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, potrivit UNIAN.

SBU a anunțat recent despre reținerea a trei infractori care au încercat să incendieze, în ziua de 16 februarie, o biserică din raionul Dneprovsk, regiunea Zaporojie, ce aparține patriarhatului Moscovei. Un alt infractor necunoscut a incendiat, în data de 15 februarie, ușa bisericii din Krivoi Rog, ce aparține Patriarhiei Moscovei.

Anterior, reprezentantul Ucrainei la organizațiile internaționale, Igor Procopciuc, a declarat în cadrul Consiliului Permanent al OSCE de la Viena că agenții ruși ar putea organiza incendierea bisericilor ce aparțin patriarhiei moscovite, pentru a destabiliza situația în Ucraina.

Colaboratorii SBU au anunțat că se vor întâlni cu șeful Bisericii Ortodoxe Ruse din Ucraina pentru a-l informa despre acțiunile extremiste.

„Vreau să menționez că nu trebuie să instigăm la ură religioasă. Materialele de care dispunem astăzi vorbesc despre implicarea serviciilor speciale rusești în incendierea bisericilor, cu scopul de a speria clerul Bisericii Ortodoxe Ucrainene ce aparține Patriarhiei Moscovei", a declarat șeful SBU.

SBU a informat că serviciile speciale rusești și pretinsele ministere de securitate din autoproclamatele republici populare Donețk și Lugansk oferă câte 2.000 de dolari pentru incendierea bisericilor din Ucraina.

Amintim că Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat la data de 5 ianuarie Tomosul de separare a Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Patriarhia Rusă. După aceasta, a început trecerea parohiilor de la Patriarhia Moscovei la Biserica Ortodoxă Ucraineană autocefală

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

General ucrainean: Rusia şi-a consolidat prezenţa militară cu 1.100 de tancuri şi 2.600 de vehicule blindate în apropierea graniței cu Ucraina
Serbia a primit drone din China. Belgradul a prezentat dronele CH-92A (Foto/Video)
Turcia: Racheta de croazieră anti-navă ATMACA a trecut ultima etapă de testare (Video)
Vladimit Putin plânge după URSS: Constituţia lui Lenin a fost ''o bombă cu efect întârziat''
Serviciu militar voluntar | Ministrul german al apărării se opune revenirii la serviciul militar obligatoriu
Forţele Terestre Române: Succesul oricărei misiuni a "Viperelor Negre" constă într-un proces de planificare foarte bine pus la punct
Întărirea batalionului NATO din Lituania. Franţa trimite tancuri Leclerc și vehicule de luptă pentru infanterie
Armata ucraineană a primit un nou lot de transportoare blindate BTR-4E (Foto/Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro