Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a vorbit, vineri, la DefenseRomania și DCNews, despre planul lui Vladimir Putin. A fost întrebat dacă Țările Baltice ar putea fi atacate, în acest context tensionat.
scris de
Anca Murgoci
EXCLUSIV
Scenariu cu Țările Baltice în contextul Rusia-Ucraina
Se gândește Putin să ia Țările Baltice? - a fost întrebat ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
Scenariu puțin probabil
„Este puțin probabil, pentru că noul URSS pe care îl visează în discursul său - și se vede foarte bine în referințele pe care le face mereu - e cel care se bazează pe majoritate rusă. În fond, propaganda din ultimele zile, din discursurile lui Putin, a fost următoarea: Ucraina e un stat artificial, nu a existat niciodată, a fost construită de comuniști, luându-se României, Poloniei, Ungariei părți pentru ca să fie construit acest imperiu. Altfel spus, el a încercat să incinte populațiile, știindu-se că avem o minoritate importantă acolo, știind că tratamentul pe care autoritățile ucrainene... Dar aceasta nu este o discuție în timp ce îi arde casa vecinului, dar e o discuție pe care oricum trebuie să o purtăm. (...) El vrea să refacă, de fapt, baza rusească și, eventual, pentru a nu da satisfacție, pentru a le folosi propagandistic, să lase teritoriile care au fost luate de URSS în zonă tampon”, a spus, vineri după-amiază, la DefenseRomânia și DCNews, ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.
„Nu cred că ar merge atât de departe, pentru că ar fi prea aproape de granița NATO”, a mai spus ministrul Vasile Dîncu.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Germania face ceea ce este ''necesar'' pentru a susţine Ucraina prin autorizarea livrării unor tancuri Leopard, dar doreşte să împiedice o "escaladare către un război între Rusia şi NATO", a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, după anunţul privind transferul a 14 tancuri Leopard 2 către Ucraina, potrivit agenţiilor DPA şi AFP.
Forțele Armate ale Ucrainei s-au retras complet din orășelul Soledar, regiunea Donețk, potrivit purtătorului de cuvânt al Grupului ucrainean de Luptă Est, Serghei Cerevati.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a declarat miercuri că Madridul este deschis să furnizeze Ucrainei tancuri Leopard 2 de fabricație germană, după ce Germania a fost de acord că statele care deţin tancuri de provenienţa germană să le poate oferi forţelor armate ucrainene.
În acest moment, mai multe state europene discută despre transferul comun al unui total de 80 de tancuri de Leopard 2 către Ucraina pentru a forma cel puţin două batalioane a câte 40 de vehicule fiecare, precizează cotidianul german Spiegel.
Guvernul rus a însărcinat autorităţile carcerale să construiască 25 de colonii penitenciare în regiunile anexate din Ucraina încă de la începutul războiului, a relatat miercuri monitorul oficial al parlamentului, Parlamentskaia Gazeta, citat de DPA, potrivit Agerpres.
Germania va furniza oficial tancurile Leopard 2 Ucrainei. Anunțul a fost făcut azi, Germania depășind temerile cu privire la trimiterea de armament greu pe care Kievul le consideră cruciale pentru a respinge invazia rusă.
Statele Unite ar putea anunța oficial, în următoarele zile, livrarea de tancuri Abrams către Ucraina. Potrivit Wall Street Journal, administrația Biden "înclină spre trimiterea unui număr semnificativ de tancuri Abrams M1 către Ucraina". Se pare că între SUA și Germania există un „acord diplomatic”.
Cotidianul german Der Spiegel și alte publicații germane au publicat marți seara articole în care se susţine că guvernul de la Berlin a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. Această decizie vine în urma unei dezbateri îndelungate pe această temă între aliații NATO și intervine după ce, marți, Polonia a cerut oficial Berlinului permisiunea de a trimite o parte din tancurile sale Leopard 2 în Ucraina.
Comandantul forțelor ruse din Ucraina, generalul Valeri Gherasimov, a ordonat militarilor ruși să dea dovadă de mai multă disciplină militară, inclusiv să-și tundă părul și să se bărbierească, stârnind nemulțumiri în rândul militarilor cecenii și ai mercenarilor aliați.
Oficiali americani și occidentali au îndemnat Ucraina să își mute atenția de la bătălia pentru orașul Bahmut din regiunea Donețk la o potențială ofensivă în sudul țării, precizeaza CNN, citand mai multi oficiali americani și ucraineni pentru CNN.
Artileriștii ucraineni au vorbit despre bombardamentele pe care le efectuează zilnic împotriva efectivelor și echipamentelor militare ale forţelor ruse de ocupaţie. Obuzierele autopropulsate М109 ale Brigăzii 72 Mecanizate efectuează zilnic lovituri împotriva forţelor ruse care ocupă regiunea Donețk.
Rusia ar putea lansa acțiuni ofensive în următoarele luni, în special primăvara sau începutul verii, se arată în analiza zilnică a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
SUA au anunțat că mașinile de luptă Bradley vor face parte din cel mai recent pachet de asistență militară pe care îl vor trimite Ucrainei. Însă câte mașini de luptă Bradley vor ajunge pe front și când se va întâmpla?
Alexei Arestovici, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai președintelui Volodimir Zelenski, a precizat după ce a demisionat că o victorie a Ucrainei împotriva Rusiei e „puțin probabilă”. Desigur, se naște întrebarea ce înseamnă pentru Ucraina victoria.
Viaceslav Şapovalov a demisionat din funcţia de ministru adjunct al apărării de la Kiev, cererea de demisie fiind aprobată deja de către şeful Ministerului Apărării, ministrul Oleksi Reznikov.
În pofida faptului că renunțarea la neutralitate a Chișinăului e un proces dificil și complex ce implică inclusiv modificări constituționale, aluziile președintelui Maia Sandu cu privire la aderarea Republicii Moldova la NATO au stârnit amenințări la Moscova.
Ucrainenii cer de foarte mult timp rachete cu rază lungă de acțiune care să poată lovi ținte cât mai îndepărtate în adâncimea frontului. Până în prezent sistemele HIMARS care s-au dovedit a fi cu adevărat cruciale pentru Ucraina, au lovit chirurgical ocupantul rus.
A trecut aproape un an de când Federația Rusă a lansat invadarea brutală a Ucrainei, declanșând prima criză majoră de securitate după cel de-al Doilea Război Mondial și primul război de cucerire pe care l-a vazut Europa în ultimele decenii.
Ocupantul rus a încercat să efectueze o operațiune pe Insula Potemkin pe Nipru. Anunțul a fost făcut de către Comadamentul Operațional „Sud” al Ucrainei.
Ucraina e în goană după tancuri. După ce a primit tancuri de producție sovietică de la aliații NATO, Kievul a accelerat pedala și solicită tot mai vocal tancuri occidentale pentru a reuși să respingă ocupantul rus și să-și elibereze teritoriile. De partea cealaltă Rusia pierde tancuri pe bandă rulantă de aproximativ 12 luni în Ucraina, dar rămâne periculoasă.
Subiectul controversat al transferului de rachete cu rază lungă de acțiune de tip ATACMS (cu rază de 300 km) în Ucraina a fost abordat de către oficialii americani.
Germania pregătește pentru această primăvară un pachet de ajutor pentru apărarea Ucrainei în valoare de un miliard de euro. Tot azi, ministrul Apărării al Germaniei a anunțat că Berlinul va face un audit al tancurilor Leopard 2. Amintim că la Ramstein nu s-a luat nicio decizie privind trimiterea de tancuri Leopard 2 în Ucraina.
Ţările care sprijină Ucraina trebuie să se concentreze nu doar pe a trimite noi arme Kievului, ci şi pe furnizarea muniţiei pentru sistemele mai vechi şi pe sprijin în mentenanţa acestora, a declarat vineri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Agerpres, care citează Reuters.
Politico a dezvăluit că în următorul pachet de ajutor militar din partea Statelor Unite, Ucraina va primi rachete GLSDB cu rază lungă de acțiune, capabile să lovească ținte la o distanță de până la 150 km.
La Moscova, capitala Rusiei, armata rusă a început să instaleze sisteme de rachete sol-aer pe cele mai importante clădiri din centrul orașului. Pe 19 ianuarie, locuitorii din zonă au surprins momentul în care un sistem de rachete sol-aer cu rază medie de acțiune Pantsir-S1 a fost montat pe clădirea Ministerului rus al Apărării, aflată la adresa Frunzenskaia Naberezhnaia nr. 22, Moscova.
Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare totală de 2,5 miliarde de dolari, în special cu sute de vehicule blindate de diferite tipuri, dar fără tancuri grele Abrams, notează Agerpres, care citează AFP. Vorbim însă de vehicule de luptă Bradley, dar și blindate Stryker.
Înainte de reuniunea crucială de la Ramstein, care va avea loc vineri 20 ianuarie, ministrul Apărării de la Berlin a făcut câteva declarații interesnate cu privire la livrarea de tancuri Leopard 2.
Producătorul german de arme Rheinmetall este gata să transfere peste 100 de tancuri de luptă Leopard 1, Leopard 2 și British Challenger 1 în Ucraina, dacă va primi aprobarea german.
La reuniunea de la Ramstein va lua parte şi ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul s-a arătat optimist că Occidentul va continua să ajute Ucraina, scrie Rador.
În primele săptămâni ale invaziei Federației Ruse asupra Ucrainei, una din puterile mondiale s-a oferit să livreze armament Republicii Moldova, dar Chișinăul a refuzat.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Coreei de Sud să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina, sugerând Seulului să-și reconsidere politica privind interzicerea exportului de armament către țările aflate în conflict.
Directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Gabriel Ţuţu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu şi trafic de influenţă în legătură cu achiziţia de utilaje şi măşti de protecţie în perioada pandemiei de COVID-19.
Statele Unite ale Americii au transferat echipamentele biologice militare de pe teritoriul ucrainean în întreprinderi chimice şi farmacologice din Polonia şi statele baltice, a declarat astăzi Igor Kirillov, şeful trupelor de protecţie biologică, chimică şi împotriva radiaţiilor ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a avut luni o discuţie la telefon cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, liderul de facto al acestei ţări, printre subiectele abordate numărându-se cooperarea în cadrul grupului OPEC+ al statelor producătoare de petrol în vederea menţinerii "stabilităţii" preţului petrolului, a anunţat Kremlinul, potrivit Agerpres, care citează agenţiilor Reuters şi EFE.
Decizia președintelui Vladimir Putin de a permite Grupului Wagner să recruteze prizonieri marchează un punct de cotitură în conducerea sa de 23 de ani.
Polonia e fără îndoială statul european aflat pe primele locuri în topul țărilor care ajută cel mai mult Ucraina. Acum, când toată lumea vorbește de posibile transferuri de avioane de luptă pentru Ucraina, Polonia e prima care „se bagă în față”.
Săptămâna trecută Germania a dat undă verde pentru trimiterea către Ucraina a tancurilor de luptă germane Leopard 2, după o decizie istorică anunțată de Berlin. La doar o zi după americanii au ieșit și ei public și au anunțat că și celebrele Abrams vor fi trimise Ucrainei.
Potrivit unui comunicat emis recent de Biroului de relații publice al Comandamentului Aerian Aliat al NATO, pe 26 ianuarie, Franța, Italia, România, Spania, Turcia și SUA au desfășurat, pentru prima dată în această formulă, un exercițiu aerian în spațiul aerian al României.
Gabriel Țuțu, șeful ROMAR a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție (DNA). Alături de el ar fi fost reținut și Victor Pițurcă, fostul selecționer al României.
Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de Yuri Shvets. Acesta este un fost ofițer KGB care a fost detaşat la Washington, D.C., timp de câțiva ani de zil, în anii 1980, ca ''jurnalist'' al agenţiei de ştiri TASS. După căderea Uniunii Sovietice, Shvets a scris o carte în care și-a criticat foștii colegi din KGB, iar în decurs de un an a reușit să se mute în Statele Unite și, în cele din urmă, a devenit cetățean american. Și-a folosit noua identitate pentru a-și promova interesele personale și pentru a se răzbuna pe foștii săi colegi. Dar, Bart Marcois, fost ofițer în cadrul Departamentului de Stat al SUA, acum analist la OpsLens, prezintă o altă latură, mai puţin cunoscută, a fostului ofiţer KGB care se ascunde în spatele măştii de dizident politic preocupat de ce se întâmpla în războiul din Ucraina, dar criticând Kievul şi nu Moscova.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că Coreea de Nord transferă rachete și proiectile către Compania Privată de mercenari ”Wagner” din Rusia pentru războiul împotriva Ucrainei.
Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a "ameninţat cumva" înainte de invadarea Ucrainei, spunând că nu vrea să facă rău Marii Britanii, dar „Cu o rachetă ar dura un minut", informează Agepres, care citează agenția AFP.
Livrarea cu întârziere a armamentului și a echipamentelor militare occidentale au determinat ca, după eliberarea părții vestice a regiunii Herson în noiembrie anul trecut, armata ucraineană să nu mai fie capabilă să desfășoare alte contraofensive militare, a apreciat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) într-un raport recent.
Polonia, ţară membră a NATO şi care se învecinează cu Ucraina asupra căreia Rusia a declanşat o invazie, îşi va spori în 2023 bugetul pentru apărare naţională până la 4% din Produsul Intern Brut (PIB), a anunţat luni prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP.
Cancelarul german Olaf Scholz a reiterat respingerea cererilor Kievului de a furniza Ucrainei avioane de luptă, după ce Berlinul a acceptat să trimită tancuri de luptă. "Problema avioanelor de luptă nu se pune deloc", a declarat Scholz într-un interviu pentru Tagesspiegel publicat duminică.
Avioanele olandeze F-35 au aterizat deja în Polonia. Cele opt aeronave vor fi desfășurate la Baza Aeriană Malbork. Primele patru vor monitoriza spațiul aerian de pe flancul estic al NATO, iar următoarele patru vor fi folosite într-un program de antrenament aliat pentru a spori prezența NATO pe flancul estic, a declarat Ministerul olandez al Apărării.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) condus de cancelarul Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria.
Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.
Secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat duminică că Iranul a respins actuala propunere de revenire la acordul nuclear, adăugând că Washingtonul crede în continuare că diplomația este cea mai eficientă modalitate de a trata dosarul nuclear iranian. Blinken a declarat, într-un interviu exclusiv pentru Al-Arabiya că Statele Unite vor face tot posibilul ca Iranul să nu deţină arme nucleare, explicând că toate opțiunile sunt ''pe masă'' pentru a împiedica Teheranul să deţină o armă nucleară.
Alegerile prezidențiale din Cehia au fost câștigate de generalul în retragere Petr Pavel, care și-a început cariera militară în Cehoslovacia, în timpul fostului Tratat de la Varșovia. Apoi, acesta a urcat la rangul de președinte al Comitetului Militar al NATO. Analiștii politici cred că Pavel nu poate fi considerat un rusofob ideologic, dar, cu toate acestea, din punctul de vedere al intereselor Rusiei, vor fi probleme cu el.
Într-un articol publicat pe site-ul Saudi Arab News, analistul american Luke Coffey, senior la Institutul de Cercetare Hudson, a evidențiat lecțiile utile extrase din războiul dintre Rusia și Ucraina, pe care statele din Golf le pot învăța în legătură cu preocupările lor de securitate cu Iranul.
Pentru a depăși China în jocul din ce în ce mai competitiv de inteligență artificială (AI – artificial intelligence), SUA trebuie să-și intensifice dramatic eforturile de a colecta, eticheta și sorta munți de date care, în cele din urmă, vor fi, utilizate în regimuri de antrenament automat, a spus șeful pentru AI de la Pentagon, potrivit publicației americane Defense News.
Șeful grupului de consilieri militari și al Centrului științific și tehnic „Lupii țarului” din Rusia, Dmitri Rogozin, a anunțat, pe 29.01.2023, pe canalul său Telegram, că patru platforme robotizate de tip Marker vor fi trimise în Donbas. Potrivit precizărilor acestuia, livrarea roboților a început deja.
Partidul Popular Austriac (OeVP, conservatorii aflaţi la putere) şi-a pierdut majoritatea absolută la alegerile regionale desfăşurate duminică în cel mai mare land din Austria, înregistrând o scădere de circa 10 puncte procentuale, în timp ce Partidul Libertăţii (FPOe), de extremă dreapta, a obţinut cel mai bun rezultat al său de până acum, transmite Agerpres, care citează DPA..
Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, în cadrul unui interviu, a discutat despre situația de pe front, dar și despre rolul României în sprijinirea Ucrainei.
Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista.