Se face: SUA confirmă în premieră că România va antrena piloți ucraineni pentru avioanele F-16. Dar mai sunt multe de pus la punct
Avem într-un final o confirmare oficială de la cel mai înalt nivel al SUA cu privire la faptul că România va antrena piloți ucraineni.
Piloți români, în 2016, în timpul ceremoniei de sosire în România a primelor 6 avioane F-16 Fighting Falcon din lotul de 12 achiziționate din Portugalia. Ulterior au fost achiziționate încă 5, acestea completând prima escadrilă de F-16. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a confirmat faptul că România va antrena piloți ucraineni pentru avioanele F-16.
Anterior, în aceste zile, Kirby a menționat că Ucraina ar putea primi avioane de luptă occidentale F-16 până la sfârșitul acestui an.
,,Avioanele F-16 vor ajunge în Ucraina, cel mai probabil, până la sfârșitul anului”, spunea atunci Kirby.
Cu toate acestea în presă au apărut mai multe informații cu privire la faptul că țara noastră va antrena piloți ucraineni de F-16.
În cursul conferinței de ieri, John Kirby a confirmat că România și Danemarca vor antrena piloți ucraineni de F-16. Lista nu e însă bătută în cuie.
Oficialul american de la Casa Albă nu a oferit însă un calendar cu privire la programul de instruire.
„România și Danemarca vor antrena piloți ucraineni. Lucrăm pentru acest demers”, a precizat Kirby, citat de Nv.ua. Acesta a adăugat că nu poate oferi date concrete privind calendarul sau locațiile, iar lista e în continuare deschisă.
România și-a manifestat intenția de a deveni un hub de antrenament pentru piloți de F-16
Avioane F-16 ale României în timpul unei misiuni de interceptare. Foto: Forțele Aeriene Române
În cadrul summitului de la Vilnisul țara noastră s-a alăturat „Coaliției F-16 pentru Ucraina”, formată din 11 state aliate.
Următoarele țări au fost de acord să înceapă instruirea ucrainenilor: Danemarca, Olanda, Belgia, Belgia, Canada, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Suedia și Marea Britanie. Aceste țări au semnat un memorandum care definește condițiile derulării perioadei de pregătire.
Desigur, crearea unui astfel de hub, așa cum ne așteptam, e o decizie majoră și totodată o provocare care necesită timp. Complexitatea unui astfel de centru care implică transfer de tehnologie, investiții, simulatoare, infrastructură, etc, nu se va putea face peste noapte.
Decizia e una majoră și ar avea un impact pozitiv și pentru Forțele Aeriene Române, care vor primi în următoarea perioadă primele 32 de avioane F-16 achiziționate din Norvegia. În prezent ROAF operează o escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.
De un asemenea hub ar beneficia implicit și piloții români.
CITEȘTE ȘI: Șeful Armatei României: Hub-ul pentru F-16 va fi în primul rând pentru antrenarea piloților români. România pune la punct ultimele detalii, inclusiv cu implicarea Lockheed Martin
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News