Secretarul american al Apărării: Atât Putin, cât și Zelenski vor participa la negocierile de pace
Președinții ambelor țări în conflict vor participa la discuții pentru a pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina, a confirmat secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, la o conferință de presă la Bruxelles.
Pete Hegseth, 12 februarie 2025 / Foto:Alexander C. Kubitza , US NAvy
Jurnaliştii l-au întrebat pe Hegseth dacă poate garanta că un acord nu va fi impus Ucrainei şi că Europa va fi inclusă în negocieri.
Hegseth a remarcat că președintele american Donald Trump l-a sunat atât pe președintele rus Vladimir Putin, cât și pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky la începutul acestei săptămâni.
„Toate negocierile au loc cu ambii lideri”, a confirmat Hegseth.
Ministrul Apărării a adăugat că pacea obținută în urma negocierilor conține elemente pe care nici una dintre părți nu le dorește, dar granițele Ucrainei de dinainte de 2014 cu siguranță nu vor fi restabilite.
Hegseth a răspuns, de asemenea, la întrebarea unui jurnalist despre poziția SUA conform căreia NATO ar trebui să-și majoreze investițiile în apărare la cinci procente din (PIB). Cu toate acestea, el nu a precizat dacă SUA au planuri de creștere a cheltuielilor.
Potrivit NATO, SUA investesc în prezent 3,4% din PIB în apărare.
„Nimeni nu poate contesta dorința Americii de a investi în securitatea națională”, a spus el, adăugând că 3,4% este o investiție foarte „robustă”, de asemenea mai mare decât majoritatea aliaților NATO.
Hegseth a subliniat că SUA au propriile considerații bugetare și că, deși SUA vor continua să investească, el nu crede că reticența aliaților NATO de a investi mai mult poate fi ignorată.
Ministrul Apărării nu a dat un răspuns direct la întrebarea dacă SUA ar sprijini punerea în aplicare a articolului 5 al NATO, dacă este necesar. El a spus că nu vorbește în numele președintelui Donald Trump și nici nu va dezvălui orice decizii sau concesii pe care le-ar putea face președintele.
”Acceptarea realității nu înseamnă a face concesii”
Întrebat despre criticile aduse la adresa abordării lui Trump de a face concesii lui Putin, Hegseth răspunde:
”Cred că realismul este o parte importantă a conversației ... dar pur și simplu a sublinia realismul, ca și cum granițele nu vor fi retrocedate la ceea ce și-ar dori toată lumea să fie în 2014, nu este o concesie în favoarea lui Vladimir Putin.
Este o recunoaștere a realităților de hard power de pe teren, după multe investiții în sacrificii, mai întâi de către ucraineni și apoi de către aliați, și apoi o realizare că o pace negociată va fi un fel de demarcație pe care niciuna dintre părți nu și-o dorește”, a explicat Hegseth declarația lui Trump de ieri.
„Orice sugestie conform căreia președintele Trump face altceva decât să negocieze dintr-o poziție de forță este, pe față, neconformă cu istoria și falsă”, spune el.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News