Secretarul general al NATO se pronunță asupra doborârii bombardierului rusesc Tu-22: Ucraina are dreptul la autoapărare
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că Ucraina poate să lovească ținte militare aflate în afara granițelor sale, deoarece are dreptul la autoapărare, iar avioanele militare rusești sunt incluse în această categorie.
Un bombardier rusesc Tu-22M3 s-a prăbușit în Federația Rusă pe 19 aprilie 2024. Sursa foto: Ukrainian Military Center.
Stoltenberg a subliniat, în cadrul unei conferințe de presă care a urmat reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, că acesta este un război agresiv pe care Rusia îl duce împotriva vecinului său, Ucraina.
,,Ucraina are dreptul la autoapărare, iar acest lucru include și lovirea unor ținte militare legitime aflate în afara Ucrainei. Așadar, doborârea avioanelor rusești care sunt folosite pentru a ataca Ucraina se încadrează în dreptul Ucrainei la autoapărare".
În noaptea de 18 spre 19 aprilie, Serviciul de Informații al Apărării (GUR) din Ucraina a raportat că unul dintre bombardierele strategice Tu-22M3 care au efectuat un atac cu rachete împotriva Ucrainei a fost doborât în urma unei operațiuni speciale în cooperare cu Forțele Aeriene Ucrainene.
Statele membre NATO ar putea să furnizeze în curând Ucrainei noi sisteme de apărare antiaeriană
Participanții la reuniunea Consiliului NATO-Ucraina din 19 aprilie au decis să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare aeriană, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a declarat, în cadrul conferinței de presă care a urmat reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, că miniștrii apărării din statele membre NATO au decis să consolideze și să extindă sprijinul militar, inclusiv consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
"NATO a analizat capacitățile existente de care dispune Alianța și există sisteme care pot fi puse la dispoziția Ucrainei. Așa că mă aștept la noi veşti cu privire la capacitățile de apărare aeriană care vor fi oferitei Ucrainei în curând", a declarat Stoltenberg.
El a precizat că membrii Alianței pot pune la dispoziția Kievului alte sisteme de apărare aeriană decât Patriot, cum ar fi SAMP/T, sau asistență sub formă de sprijin financiar, dacă nu dispun de sisteme de apărare aeriană.
"De asemenea, lucrăm cu industria pentru a accelera producția și pentru a recondiționa sistemele pentru a le face operaționale".
La începutul acestei săptămâni, secretarul general a declarat că statele membre NATO au suficiente sisteme de apărare antiaeriană pentru a satisface cererea Ucrainei de a transfera o parte dintre ele.
Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat că Germania încearcă să găsească încă șase sisteme de apărare antiaeriană Patriot disponibile în țările NATO, în plus față de cel pe care a promis că îl va trimite.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News