Ministrul american al apărării, Mark Esper, a sprijinit duminică decizia de revocare a comandantului portavionului nuclear USS Theodore Roosevelt care a tras un semnal de alarmă pentru a obţine evacuarea navei sale contaminate de coronavirus, notează AFP.
Mark Esper, vizibil stânjenit, s-a ferit să îşi asume pe deplin această sancţiune şi a refuzat să spună dacă a beneficiat de adeziunea statului-major militar. Secretarul Marinei americane, Thomas Modly, "a luat o decizie dificilă (...) Am încredere deplină în el şi în comandanţii US Navy. Iar eu sprijin decizia lor", a afirmat şeful Pentagonului pe canalul ABC. De asemenea, Mark Esper a refuzat să spună dacă preşedintele Donald Trump a influenţat în luarea deciziei.
Trump, revoltat
Comandantul navei, Brett Crozier, a fost demis din funcţie joi după ce le-a scris comandanţilor Flotei SUA din Pacific o scrisoare de patru pagini cerând intrarea în carantină a 90% din echipaj pe insula Guam din Pacific, în urma mai multor cazuri de COVID-19 înregistrate la bord. "Nu suntem în război. Nu există niciun motiv ca marinarii să moară", a scris Brett Crozier într-o această scrisoare apărută în San Francisco Chronicle. Un gest care nu a fost pe placul preşedintelui american. "Este îngrozitor ce a făcut el, să scrii o scrisoare", a comentat Donald Trump sâmbătă în cursul briefingului său de presă cotidian pe tema coronavirusului, transmite Agerpres.
Democrații sunt contrariați
Demiterea imediată fără o anchetă oficială a lui Brett Crozier, aclamat de marinarii săi la plecarea de pe navă, a fost aspru criticată, în special de mai mulţi congresmeni democraţi. "Comandantul Crozier a fost credincios datoriei sale, marinarilor săi şi ţării sale", a scris vineri pe Twitter candidatul democrat la Casa Albă, Joe Biden. "Conducerea Marinei a trimis un mesaj arid despre modul de a spune adevărul celor care au puterea", a adăugat Biden. "Administraţia Trump este cea lipsită de judecată, nu un ofiţer curajos care a căutat să-şi protejeze marinarii", a mai afirmat Joe Biden.
Duminică, Mark Esper a precizat că o anchetă este în curs şi că numai 155 de marinari au fost testaţi pozitivi la coronavirus, prezentând doar "simptome moderate", dintr-un total de 4.865 de membri ai echipajului.
În prezent în carantină pe insula Guam, Brett Crozier ar fi fost testat şi el pozitiv la coronavirus, a anunţat duminică New York Times, o informaţie neconfirmată deocamdată de US Navy.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News