Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Senatul american a adoptat o rezoluţie care îi limitează lui Trump posibilitatea de a declara război Iranului
14 feb, 10:08
Senatul american a adoptat joi o rezoluţie bipartizană menită să limiteze capacitatea preşedintelui Donald Trump de a lansa o acţiune militară împotriva Iranului fără aprobarea Congresului, informează Reuters, dpa şi AFP.

Documentul îl obligă pe şeful statului să ceară "o dezbatere şi un vot" în Congres, singurul care are capacitatea de a declara război, conform Constituţiei, înaintea oricărui "război ofensiv" împotriva Republicii islamice.

Opt membri ai Partidului Republican al lui Trump au votat alături de minoritatea democrată, rezultatul votului fiind 55-45. Rezoluţia urmează acum să fie remisă Camerei Reprezentanţilor, unde are mari şanse să fie aprobată, precizează Agerpres.

În schimb, liderul de la Casa Albă îşi va folosi probabil dreptul de veto împotriva acestei măsuri, aşa cum a făcut primăvara trecută după rezoluţia Congresului care solicita încetarea oricărui sprijin american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.

Este de așteptat însă ca Donald Trump să îşi folosească dreptul de veto împotriva acestei măsuri, iar pentru a-i răsturna opțiunea ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în Senat, un scor aproape imposibil de obținut în condițiile în care republicanii ocupă 53 de fotolii din 100.

Trump a apelat la dreptul de veto în primăvara lui 2019, după rezoluţia Congresului care solicita oprirea sprijinului american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.

Rezoluția care limitează acțiunile militare ale lui Donald Trump în Iran și îl obligă să ceară acordul Congresului face o excepție dacă Statele Unite „se apără de un act iminent”.

Ştiri Recomandate

Spitalul mobil de la Ana Aslan e operațional. Ciucă: Un efort asumat de militarii Armatei române
Coronavirus. Marinarii de pe două submarine ale Flotei Nordului din Rusia au fost plasați în carantină
Sute de militari au participat la acțiuni în toată țara, în ultimele 24 de ore
Imnul României a răsunat din megafoanele Poliției pe străzile țării, în semn de solidaritate cu românii în lupta cu COVID-19 (VIDEO)
Avioane F-16 turcești au bombardat nordul Irakului
Klaus Iohannis, în vizită la spitalul militar ridicat de Armată la Ana Aslan: 'Suntem pregătiți'
Israelul a bombardat ținte Hamas din Fâșia Gaza
Zeci de membri ai grupării teroriste Boko Haram au fost uciși într-o ofensivă a forțelor nigeriene