Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Senatul american a adoptat o rezoluţie care îi limitează lui Trump posibilitatea de a declara război Iranului
14 feb, 10:08
Senatul american a adoptat joi o rezoluţie bipartizană menită să limiteze capacitatea preşedintelui Donald Trump de a lansa o acţiune militară împotriva Iranului fără aprobarea Congresului, informează Reuters, dpa şi AFP.

Documentul îl obligă pe şeful statului să ceară "o dezbatere şi un vot" în Congres, singurul care are capacitatea de a declara război, conform Constituţiei, înaintea oricărui "război ofensiv" împotriva Republicii islamice.

Opt membri ai Partidului Republican al lui Trump au votat alături de minoritatea democrată, rezultatul votului fiind 55-45. Rezoluţia urmează acum să fie remisă Camerei Reprezentanţilor, unde are mari şanse să fie aprobată, precizează Agerpres.

În schimb, liderul de la Casa Albă îşi va folosi probabil dreptul de veto împotriva acestei măsuri, aşa cum a făcut primăvara trecută după rezoluţia Congresului care solicita încetarea oricărui sprijin american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.

Este de așteptat însă ca Donald Trump să îşi folosească dreptul de veto împotriva acestei măsuri, iar pentru a-i răsturna opțiunea ar fi nevoie de o majoritate de două treimi în Senat, un scor aproape imposibil de obținut în condițiile în care republicanii ocupă 53 de fotolii din 100.

Trump a apelat la dreptul de veto în primăvara lui 2019, după rezoluţia Congresului care solicita oprirea sprijinului american acordat coaliţiei saudite în războiului din Yemen.

Rezoluția care limitează acțiunile militare ale lui Donald Trump în Iran și îl obligă să ceară acordul Congresului face o excepție dacă Statele Unite „se apără de un act iminent”.

Ştiri Recomandate

Noi detalii despre camioanele Iveco comandate de MApN
Avioane neidentificate ar fi lansat rachete către Baza Aeriană rusă de la Hmeimim
Discuție de grad zero între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan privind Siria
Oficial american: Turcia a cerut sprijin cu rachete Patriot. Nu a fost luată încă o decizie
Ministerul rus al Apărării va achiziționa alte câteva zeci de avioane Su-34
Sikorsky fabrică șase elicoptere pentru Administrația Prezidențială a SUA
Sute de tancuri și blindate militare ale US Army au ajuns în Germania pentru Defender 20
Forțele irakiene Hashd al-Shaabi l-au numit pe Abdulaziz al-Mohammadawi noul lor lider