Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU): Ruşii au încercat să recruteze un ofițer superior al forţelor navale
02 apr, 13:21
Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse a încercat să recruteze un militar ucrainean cu acces la informații clasificate din domeniul apărării, precizează biroul de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Uawire.org şi RadioFreeEurope.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU)

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a precizat într-un comunicat, pe 31 martie, un ofiţer ucrainean din forţele navale, fără a preciza numele acestuia, a fost recrutat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Federației Ruse şi a menţinut contacte permanente cu personalul acestuia. Totodată, SBU precizează că ofiţerului i-a fost interzis accesul la informaţii confidenţiale şi a fost degradat.

SBU mai precizează că ofiţerul comunica cu cei care-l recrutaseră, prin intermediul telefonului, precum și în timpul vizitelor pe care acesta le efectua la rudele sale din Crimeea (anexată de Rusia în 2014). Rușii erau interesați de moralul armatei ucrainene, de nivelul de finanțare, precum și de anumiţi oficiali militari din structurile de comandă ale armatei ucrainene.

,,Printre cei cu care ofiţerul ţinea era in contac se numără foştii militari SBU, Andrei Gaponenko, Pyotr Zimă, Dmitry Pilipchenko, care în 2014, în timpul anexării Crimeei, au trecut de partea inamicului. În martie 2014, Gaponenko și Pilipchenko, care au acționat în interesul serviciilor speciale ruse, i-au oferit să se alăture forțelor armate și să îi ajute pe ruși la capturarea Academiei Marinei Ucrainene din Sevastopol. Ofițerul a refuzat „oferta". Odată transferat în Ucraina continentală, ofiţerul a fost numit în funcția de comandant adjunct al Marinei şi ar fi rămas în legătură permanentă cu personalul FSB" se precizează în comunicatul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU).

SBU a publicat pe rețelele de socializare un videoclip în care, sub protecţia anonimatului, ofiţerul ucrainean face mai multe precizări cu privire la activitatea sa.

La începutul lunii martie, în cu totul alt caz, Direcţia de Contrainformaţii a Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut o persoană care lucra pentru serviciile de informaţii ale Federației Ruse şi care încercarea să ofere ilegal informații clasificate din domeniul construcțiilor navale.

Persoana în cauză urma să transmită informaţiile şi datele clasificate – detalii tehnice ale unor nave şi componente militare produse de o companie de top din ucraina – pentru care urma să primească o sumă de bani.

Ştiri Recomandate

SUA confirmă: 'Un test nuclear ar putea avea loc în următoarele luni'. Avertisment pentru Rusia și China
Rusia neagă atacul cibernetic asupra Bundestagului
Întâlnire între liderii milițiilor din Libia
F-35: Flota Norvegiei, din ce în ce mai puternică. Încă trei aeronave au aterizat în țara scandinavă
Igor Dodon, Președintele R. Moldova și Ion Chicu, premierul moldovean. Sursă foto: Guvernul Republicii Moldova
EXCLUSIV
Morari: Un consilier al premierului Chicu mi-a dat de înțeles că urmează tăvălugul
O nouă ofensivă împotriva lui Haftar? Expert militar: „Turcia a decis să meargă până la capăt”
Rusia dezvoltă un nou vehicul blindat, Mars-2000
OMS nu pierde timpul după decizia lui Trump. Fundație proprie pentru a atrage fonduri private